пʼятниця, 22 липня 2016 05:50

Для щоденних поїздок купують велосипеди з алюмінієвою рамою

Автор: Володимир МУКАН
 

— Купив велосипед, щоб їздити на роботу. Працюю за 12 кілометрів від дому. Обрав гірський із двома амортизаторами, — каже киянин Віталій ДЯЧЕНКО, 34 роки. Він придбав китайський "Океан" на базарі. За 3,8 тис. грн.

— Через широкі колеса й м'яку гуму дорожні вибоїни не так відчувалися, — розповідає чоловік. — Однак хід амортизатора як на рамі, так і на передній вил­ці був малий. Таке враження, що амортизатори декоративні. Незрозуміло працювали передачі. Інколи велосипед сам переходив на нижчу або вищу швидкість.

Через три місяці щоденного користування на педалях з'явився люфт, а обід переднього колеса деформувався.

Велосипед слід обирати відповідно до стилю життя і потреб, вважає 28-річний Олексій Сорока, продавець столичного веломагазину.

— Найдешевші коштують 2,5—4 тисячі гривень. Здебільшого це китайські моделі, які продають у супермаркетах або на базарах. Мають гарний вигляд, нестандартні форми рами, але погано продумані. Буває таке, що навантаження на колеса занадто нерівномірне. Через це крутити педалі важко на будь-якій передачі. Амортизатор на рамі може бути такий м'який, що посилюватиме коливання від поганої дороги. Або ж може бути занадто жорстким, — пояснює продавець. — Зазвичай такі велосипеди через півроку щоденної їзди починають сипатися. Можуть тріскатися болти, передня вилка, ламатиметься задня втулка.

Дешеві гірські велосипеди купують для поїздок на невеликі відстані кілька разів на місяць.

— Варто обирати його зі звичайною рамою без амортизатора. Бажано алюмінієвою. Тоді ровер буде легшим, — розповідає Олексій. — Якісний гірський велосипед можна знайти за 8—10 тисяч гривень. Чим дорожчий, тим легший. Дешеві важать понад 15 кілограмів. ­Дорогі — менше 12. Бажано, щоб гальма були дискові. Вони надійніші. Більшість моделей гірських велосипедів не оснащують ні щитками, ні багажником. Це потрібно придбати окремо. Тому при купівлі поцікавтеся, які кріплення має рама, якого типу багажник туди можна прилаштувати. Чи можна поставити велосипедне дитяче крісло.

Для тих, кому велосипед потрібен на дачі або для коротких поїздок у селі, хороший варіант — вітчизняні моделі з рамою старого зразка, як в "України". Їх можна купити до 3 тис. гривень.

— Вони по дорозі йдуть легше, ніж китайські гірські. Мають великий діаметр коліс. Оснащені щитками й міцним багажником.

Для щоденних довгих поїздок на роботу обирають міські велосипеди. Коштують такі від 7 тис. грн. Мають низьку раму, більші колеса, ніж у гірського. Покришки на них без масивних протекторів. Сидіння часто обладнані пружинами для плавнішого ходу.

— Не треба закидати ногу через високу раму, просто заходиш на ровер. Легше, ніж сісти в машину. Зручні для їзди в щоденному одязі та при частих зупинках. Наприклад, на світлофорі. ­Такий тип велосипеда підійде й для тих, хто тільки вчиться їздити. У разі потреби з нього завжди легко зіскочити, — говорить 30-річний Антон Вакуленко, продавець і співвласник велосипедного магазину та майстерні "Помаранчевий ­Ровер" у Києві. — Для міст із пагорбами варто брати велосипед із планетарною втулкою. На такому можна одним рухом із сьомої на першу перейти, гальмувати педалями. Планетарна втулка набагато довше служить без налаштувань і ремонтів. ­Ланцюг не так сильно стирається, бо не ходить вправо-вліво по зірках. Мінусом такої втулки є те, що вона важча, не любить струсів і різких стартів.

200 кілометрів має проїжджати велосипед ­після кожного змащування ланцюга. Інакше він посилено стиратиметься. Ланцюг знімають, кладуть у рідину для промивання. Потім змащують і одягають на велосипед.

Зараз ви читаєте новину «Для щоденних поїздок купують велосипеди з алюмінієвою рамою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути