середа, 27 серпня 2014 20:00
Гунько Олександр
Гунько Олександр
Гунько Олександр

Росіяни починають прозрівати

- Водій нашої фірми служив десантником, кілька його друзів уже привезли з Донбасу в цинку, - розповідає син з Москви по скайпу. - Поїхали туди, щоб легко заробити. Не вийшло. Нород починає розуміти, що з Україною щось не те. Дійсність відрізняється від телекартинки.

Кілька днів тому в селі Вибути під Псковом таємно поховали кількох російських десантників 76-ої штурмової дивізії, полеглих на Донбасі. За офіційною версією хтось загинув на військових навчаннях, а хтось — від інфаркту чи інсульту. Місцеві журналісти почали розслідування, на сайті газети "Псковская губернія" опубліковано кілька матеріалів, у яких описана схема потрапляння військових РФ в зону АТО в Україні.

Дивізія формально припиняє контракт з військовим за згодою сторін. Тут же з ним укладає новий контракт представник ДНР чи ЛНР або якась посередницька контора. Людина стає добровольцем, приватною особою, а не військовослужбовцем РФ. Зброю і екіпірування отримує з рідної частини. Бойові машини БМД-2, які раніше були списані, але придатні для для використання, теж видає дивізія. Хоча з правової точки зору такі з'єднання називаються незаконними збройними угрупованнями. У будь-якій цивілізованій країні з ними борються.

Всього кілька місяців тому все російське суспільство було в ейфорії від "повернення Криму без єдиного пострілу". Голосів окремих опозиційних політиків, які закликали зупинитися, поки всі ще живі, ніхто не хотів почути. Суспільство, хворе на чуму великодержавного шовінізму, підтримало цю війну і фактично послало молодих і здорових чоловіків у саме її пекло.

Але коли в російські області й автономні республіки почали прибувати "вантажі-200" з трупами загиблих солдат і офіцерів, росіяни почали прозрівати. За останнім опитуванням громадської думки, вторгнення армії в Україну підтримує тільки 5% громадян РФ. Хоча наприкінці березня три чверті росіян обіцяли підтримку керівництву Кремля на випадок війни з Україною. Видно, Афгану і Чечні їм було мало.

В Інтернеті з'явилося відео, на якому мати зниклого в Україні 20-річного десантника Іллі Максимова просить вибачення в українських громадян. Він був затриманий у складі підрозділу окупантів біля Новоазовська на Донеччині.

- Якщо, шановні українці, він у вас, то я готова приїхати туди і його забрати. Вибачте мене, його вибачте, - каже.

Дай Боже, щоб вона встигла забрати його живим. Мертвим уже нічим не зарадиш.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни починають прозрівати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути