понеділок, 27 червня 2016 00:55

"Збиваю фарш у грудку, беру в долоню та щосили кидаю в миску"

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.menunedeli.ru
  Котлети з кроля присмачують соусами. До пісного м’яса підходять сметанний, сирно-грибний та томатний
Котлети з кроля присмачують соусами. До пісного м’яса підходять сметанний, сирно-грибний та томатний

— З кролячого м'яса роблю котлети з овочами, — каже 49-річна Тетяна Хоменко із села Стара Чортория Любарського району Житомирської області. — Розводжу кролів, але готую страви з них рідко. Переважно кроляче м'ясо перемішую з жирнішим качиним і роблю тушонку. Котлети вперше зробила, коли приїздив 2-річний онук. Кролятина корисна, а він не хотів їсти сухе м'ясо. А котлети уплітав за дві щоки.

Миє тушку кроля. Зрізує гострим ножем м'ясо з кісток і промиває. Має вийти 500 г. Кладе на паперовий рушник, аби обсохло. Ріже такими шматками, які зручно класти у м'ясорубку. 100 мл теплого молока наливає в миску. Розмочує в ньому дві великі скибки білого хліба. Чистить середню цибулину й ріже її на кубики. Додає по пів чайної ложки солі, куркуми та чорного меленого перцю. Перекручує філе у м'ясоруб­ці або блендері двічі, потроху додаючи хліб і цибулю. Цю масу перекладає у велику миску. 100 г вершкового масла кладе в чашку і ставить на 30 с. у мікрохвильовку, щоб розтопилося. Виливає його до фаршу. Перемішує. В окремій мисці збиває яйце з дрібкою солі та меленого перцю. Додає його до решти продуктів.

— Кроляче м'ясо треба сильно відбити, щоб стало однорідним. Збиваю фарш у грудку, беру в долоню та щосили кидаю назад у миску. Так роблю кілька разів. Дехто використовує для цього дошку. Мені вона не зручна. Фарш може розсипатися по столу. А в мисці все вкупі.

Ставить м'ясо на 15 хв. у холодильник. Потім із нього формує невеликі кульки. Кладе столову ложку суміші на руку. Крутить між долонями. Ставить на вогонь сковороду й наливає 4 ст. л. олії. У плоскій тарілці змішує 50 г панірувальних сухарів і 2 ст. л. борошна. Тут обкачує кульки й обсмажує з двох боків до золотистої скоринки.

Чистить ще одну цибулину й миє дві невеликі солодкі перчини. Ріже їх дрібними кубиками. Два помідори кладе на кілька секунд в окріп. Зверху робить хрестоподібний надріз і знімає шкірку. Ріже середніми квадратами. Перець із цибулею обсмажує на олії. Коли зарум'янилися, додає помідори. Тушкує 5 хв. Половину овочів кладе в невелику каструлю з товстим дном. На них — смажені котлети, поверх — решту овочів. Поливає склянкою м'ясного або овочевого бульйону.

Миє маленький пучок петрушки й ріже. Посипає нею котлети і накриває кришкою. Так вони тушкуються 20 хв.

— Страву краще подавати гарячою. На тарілку кладу спочатку котлети, а поверх них — овочі.

Соус перетирають через сито

— М'ясо кроля прісне. І хоч тушкується з овочами, йому не вистачає гостринки, — каже Тетяна Хоменко. — Всі просто наливають сметану. Вона розм'якшує, але страва так і залишається ніяка. Люблю кролятину їсти з томатним соусом із гострим перцем, а в грибну пору — сирно-грибним.

У розігрітій олії обсмажує розрізані навпіл два зубки часнику і невелику перчину чилі. Коли часник підрум'яниться, його та кільце перцю знімає зі сковороди. В цю ароматну олію викладає порізані кубиками 200 г м'яких, майже пере­спілих помідорів. Солить і перчить за смаком. Суміш тушкує на повільному вогні 20 хв. Наприкінці приготування сипле пів чайної ложки цукру. Вимикає вогонь і перетирає соус через сито.

— Якщо соус густий, доливаю трохи м'ясного бульйону.

Зараз ви читаєте новину «"Збиваю фарш у грудку, беру в долоню та щосили кидаю в миску"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути