Ексклюзиви
понеділок, 26 січня 2015 07:55

У бортики піци загортають моцарелу

Понад сто піц щодня запікає Олена Мельник, 37 років. Працює кухарем у бакалійному відділі супермаркету "Сільпо" в Києві.

— У нас поряд — невеличке кафе. Потік замовлень величезний. Усі рухи давно довела до автоматизму. Не витрачаю час на зайве. По десять годин на день працюю, як конвеєр.

Для всіх піц готує однакове тісто. На одну змішує 225 г просіяного пшеничного борошна, 150 г во­ди і 0,5 чайної ложки цукру. Вливає столову ложку оливкової олії, солить на кінчику ножа. Всипає 5 г сухих дріжджів і перемішує спершу ложкою, а потім — руками. Додає до тіста дві столові ложки кунжуту.

— Замішую гладке тісто. Має бути пружним. Якщо липне до рук, всипаю ще трохи борошна. Лишаю на годину постояти над теплою плитою, аби підійшло. За цей час збільшиться удвічі. Коли підійшло, зминаю його руками і ще раз замішую. На стіл сиплю трохи борошна. Скатую тісто в кулю і притискаю, аби стало пласким. Щоразу розкочую різними способами. Інколи од­нією рукою тримаю посередині, а другою прокручую тісто по годинниковій стрілці. Тоді рівномірно видовжується. Іншим разом розпрямляю від центру в боки. Та найзручніше і найшвидше — просто розкатати качалкою. Має стати третину сантиметра завтовшки.

Тонкий шар тіста перекладає на круглу алюмінієву форму так, аби по боках лишилося по 2 ­см тіста.

— Часто клієнти бортики піци не їдять. Лишають обгризеними, бо в них нема начинки. Тому придумала загортати в них сир. Після того ніхто не лишив щось на тарілці.

Ріже соломкою 80 г сиру моцарела. Складає уздовж країв тіста, загортає по колу. Розмазує по всій піці томатну начинку.

— Приготувала її заздалегідь. Дуже дрібно покришила невеличку цибулину, посмажила на вершковому маслі. Тим часом почистила від шкірки чотири помідори, пом'яла їх у пюре й додала до цибулі. Посолила й поперчила, додала дві столові ложки томатної пасти. Замість неї можна влити трохи томатного соку. Додала орегано і тим'яну на кінчику ножа. Зменшила вогонь і протушкувала ще хвилин п'ять. Змазую тісто начинкою, коли та охолоне.

На томатну начинку розкладає 80 г сиру моцарела. На нього — по чотири тонкі скибки помідорів і зеленого болгарського перцю. Кришить жменю сирих шампіньйонів.

— Багато хто кладе сир в самому кінці. А я — знизу. Тоді всі складники начинки ним добре просякнуть. Розігріваю духовку до 200 градусів. Запікаю піцу 12 хвилин. Витягаю, коли з'являється золотава кірочка. Ріжу начетверо й подаю на круглому дерев'яному підносі.

Для піци з сиром і фаршем замішує й розкатує тісто так само. Бортиків не робить.

— Розмазую таку саму томатну начинку. Ріжу кружальцями й викладаю по 80 грамів моцарели і фаршу з яловичини — малими шматочками по всій площині. На них — три-чотири дольки перцю і помідора. Запікаю при 180 градусах 18 хвилин. Ця готується довше, бо в ній є м'ясо.

Радить приготувати піцу з куркою й ананасом. Для неї 150 г філе годину маринує в соєвому соусі з чорним меленим перцем.

— Кладу томатну начинку, моцарелу, п'ять-шість шматочків філе, а на нього — 60 грамів ананаса. Запікаю 10 хвилин при 200 градусах.

Зараз ви читаєте новину «У бортики піци загортають моцарелу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути