— Желейний торт добрий після розкішного святкового столу. Із тіста — вже не лізе. А цей гості їдять залюбки. У спеку освіжає, — каже 30-річна Вікторія Хаврел із Черкас. — Спробувала у кумів на хрестинах. Після застілля переписала рецепт і зробила на день народження. Батьки й свекри були в захваті.
Купує по дві 90-грамові пачки желе з малиною і ківі, дві банки згущеного молока і 7 пачок желатину по 20 г. Каструлю з нержавійки змащує всередині оливковою олією. Зайву промокає серветкою.
— Там три кольори. Для кожного беру глибоченьку посудину, — дістає глибокі піали.
В одну всипає пачку желатину. Заливає холодною водою, розмішує й додає склянку окропу. Знову перемішує і висипає пачку червоного желе.
— Розмішую обережно, щоб не було бульбашок, — виливає суміш у каструлю й ставить у холодильник на 15 хв.
За 10 хв. береться готувати суміш для білого желе.
— Із двох банок згущівки виходить стільки ж прошарків, — наливає в піалу півчашки холодної води й висипає три пачки желатину. У молоко виливає склянку окропу й розмішує. Додає желатиновий розчин.
Виймає каструлю з червоним желе й заливає половиною білого. Знову ставить у холодильник на 15 хв.
— Решту білого желе ставлю на каструлю з теплою водою. Бо поки перший шар охолоне, це теж може загуснути. Готую зелений прошарок так само, як і червоний. Тоді знову виливаю желе із згущівки. Два верхні шари — червоний і зелений.
За дві години торт гусне. Вікторія викладає його на велику тарілку.
— У куми був не прикрашений. А я потерла чорний шоколад із білим і притрусила, ніби снігом. Із білого насипала свої ініціали, — каже. — У серпні донечці буде вісім років. Замовила торт, як був у мами на дні народження. Зроблю дві порції, щоб гостям і додому по шматочку дати. Хочу інакше зробити верхній шар. По колу викладу зелені виноградини почергово із синіми. Всередині зроблю квітку зі скибочок апельсина. Заллю зеленим желе. Має бути красиво і смачно.
Коментарі