понеділок, 15 вересня 2014 00:30

Судака змащують збитим яйцем

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.dasturxon.com
  Під час приготування насічки на рибі розкриваються
Під час приготування насічки на рибі розкриваються

Із ложки поливають киплячою олією

— Річковий тигр — це судак у китайському стилі. Судак китайською буде тигр. Готуємо нашу річкову рибу, — розказує шеф-кухар столичного ресторану "Хата рибака" Олег Писаренко, 32 роки. — Рецепт і гарнір я сам придумав. Швидко й легко готується, а виглядає на столі шикарно.

Із свіжого очищеного від луски й попатраного судака витягує зябра та очі. Голову залишає.

— Так краще виглядає. Є любителі й розібрати голову, хоча вона невелика, наїдку особливого нема. На цю страву беру рибину грамів до 600. Наїстеся, і просмажиться добре.

Готує рибину до маринування. Гострим ножем уздовж хребта з обох боків через кожні 3 см робить косі насічки. Кладе їх під кутом, щоб під час приготування розкрились. Сіль змішує з білим меленим перцем, бо чорний на рибі виглядає, як пісок. Додає два розчавлених зубці часнику й грамів 20 кореню імбиру, накраяного тонкою соломкою. Сумішшю натирає судака. Поливає оливковою олією й залишає.

— Риба маринується хвилин 10–15. За цей час приготую соус. На сковорідці розігріваю 2–3 столові ложки оливкової олії, кладу до неї накраяні пластинками два зубці часнику. Туди ж вкидаю гілочку тим'яну й всипаю чайну ложку лимонної цедри. Щойно часник побілів, вливаю грам 150 апельсинового соку. Звичайного з пакета. Загущувати соус не потрібно. Почав мліти з соком — вимикаю вогонь.

На іншій сковорідці тим часом готує гарнір. На оливковій олії присмажує зелений морожений горошок. Присолює й висипає консервовану кукурудзу. Прогріває овочі разом близько 2 хв.

— Кукурудзи беру чотири частини, горошку — одну. Виходить на 80 грамів кукурудзи 20 грамів горошку. Поки готую соус та гарнір, риба замаринується. Змащую її збитим яйцем.

Добре промащує прорізи. Посипає рясно картопляним крохмалем. Має бути і в насічках. Опускає судака в гарячий фритюр. Смажить 10 хв.

— Якщо олія не покриває рибу, треба весь час із ложки поливати судака киплячою олією. Не згорить. Треба добре просмажити. Готовий буде золотавим, а м'ясо — білим.

Судака викладає на великий таріль. Ложкою зверху висипає гарнір, щоб заповнював прорізи. Поливає соусом.

— Якщо присипати насіченою навскоси зеленою цибулькою й кількома кружальцями червоної перчини, буде святково на фоні жовто-зеленого гарніру. Так само можна приготувати карпа. Але в судака менше кісток. Карпа треба смажити довше, щоб розімліли.


У свіжої риби рожеві зябра і очі без поволоки

— Є три способи визначити, чи риба свіжа, — каже Олег Писаренко. — Найперший — зябра. Рожеві в щойно виловленої. Що темніші, то довше риба була без води. Починає псуватись із них. Тому зябра часто викидають, щоб приховати свіжість риби.

Якщо зябер немає, радить подивитися на очі рибини. У свіжої вони без поволоки. Зіниця має рівний виражений контур.

— Несвіжу, навіть смердячу рибу можуть "освіжити", вимивши у воді з оцтом, спеціями. Запах зникне. Очей і зябер в такої немає, але її видасть м'яка частина.

Ямка від натиску пальцем у свіжої риби одразу розрівняється, а в "купаної" — залишиться.

Зараз ви читаєте новину «Судака змащують збитим яйцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути