Ексклюзиви
понеділок, 22 серпня 2016 05:45

Шпинат до сома тушкують зі сметаною

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.1recept.com
  Сома запікають 40–50 хвилин до рум’яної скоринки. Тоді риба всередині буде ніжна і соковита, а зверху хрустка
Сома запікають 40–50 хвилин до рум’яної скоринки. Тоді риба всередині буде ніжна і соковита, а зверху хрустка

Рибу замочують у молоці

— Запечений сом має ніжне й солодкувате м'ясо, — каже 49-річна Марина ­Краснова з міста Кролевець на Сумщині. — Коли вибираю рибу, завжди дивлюся на її очі. Вони мають бути ясні, а не мутні. Це перша ознака свіжості риби. У мене три дорослих сини й чоловік. Завжди купую цілу рибину.

У сома немає луски й мало кісток. Одну півкілограмову рибину промиває й ножем у воді очищає від слизу. Відрізує голову та плавники, виймає нутрощі. Робить це акуратно, щоб не зачепити жовчний міхур. Якщо жовч виллється, риба буде гірка. Добре промиває рибу зовні і всередині.

— Дехто обливає сома окропом, щоб позбутися ­слизу. Я так не роблю. Від цього тріскається шкірочка. Її треба берегти й не знімати, бо тоді сом буде сухий. Краще натерти крупною сіллю. Потім добре вимити і зняти ножем залишки слизу.

Кладе рибу в широку миску. Щоб позбутися запаху мулу, заливає сумішшю молока з водою, у пропор­ції 1:1. Залишає на годину. Потім кидає дрібку солі. Знову тримає пів години. Замість молока використовують сік лимона, розведений водою. У ньому рибу маринують дві години.

— Коли немає часу, молоко чи лимон можна замінити спеціями. Найкращі — паприка, ­чебрець, тархун і мускатний горіх. Готову рибу ­надрізую в кількох місцях, щоб краще просочу­вався маринад. Далі беру чайну ложку солі. ­Натираю нею. Змішую всі спеції, щоб разом вийшла 1 ч. л.

Поливає рибу соком половини лимона. Залишає маринуватися 15 хв.

— Голову сома не викидаю. Вона настільки велика, що можна зварити каструлю наваристої юшки.

Мастить рибу олією і кладе на деко. Духовку нагріває до 200°С. Ставить сома пектися на 40–50 хв. Треба, щоб ззовні утворилася рум'яна скоринка. Тоді риба всередині буде ніжна і соковита, а зверху хрустка.

Для соусу миє та подрібнює 300 г шпинату. Розрізає 100 г помідорів черрі на половинки. На розігріту з олією сковороду кладе шпинат. Помішуючи, ­обсмажує 2–3 хв. Додає до нього помідори й 50 мл соєвого соусу. Смажить ще хвилину. Наливає туди 150 мл сметани. Сипле сіль, 1 ст. л. паприки та 1 ч. л. чебрецю. Доводить до кипіння й чекає, щоб загусло. Сома викладає на велику плоску тарілку. Поливає шпинатним соусом. На гарнір варить рис.

Зараз ви читаєте новину «Шпинат до сома тушкують зі сметаною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути