Ексклюзиви
понеділок, 22 вересня 2014 05:00

Сир із цвіллю змішують із білим виноградом

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.eda.ru
  Несолодкі мафіни подають до білого вина
Несолодкі мафіни подають до білого вина

Розтоплене масло вливають охолодженим

— Несолодкі мафіни із сиром згаду­ються у книжці німецького письменника Генріха Белля "Поїзд точно за розкладом". Я трохи модернізував рецепт, — каже 35-річний телеведучий Руслан Сенічкін.

Щоранку на каналі "1+1" виходить його програма "Правильні сніданки". На львівській площі Ринок навчає охочих готувати несолодкі мафіни із сиром горгонзолою та виноградом.

— Колись я боявся готувати. Думав, що для цього треба навчатися в інституті. Зараз видаю кулінарну збірку, — хвалиться. Восени вийде книжка "Сніданки". У Львові він презентував її обкладинку та попросив присутніх записувати рецепти. Найкращі потраплять до видання.

Разом із кухарем-маркетологом Оксаною Солук просіює крізь сито 300 г борошна вищого ґатунку і пакетик розпушувача.

— Маю два золоті правила. Перше — завжди просіюйте борошно, аби наситити його киснем. Друге — змішуйте сухі інгредієнти із сухими, рідкі з рідкими. І лише наприкінці все з'єднайте. Бо вийде не тісто, а мішанина з грудочками.

Дрібнить пальцями 100 г горгонзоли. Додає до муки, перемішує силіконовою лопаткою.

— Можна замінити бринзою, — пояснює. — Але італійський сир із цвіллю має гостріший і виразніший аромат. Разом із білим виноградом дає неймовірний смак. Грудочки сиру мають відчуватися в готових мафінах, тому подрібнюю не ­сильно.

Дві великі гілки білого солодкого винограду оббирає, виймає кісточки. Більші ягоди розрізає навпіл. Можна замінити кишмишем без кісточок. На водяній бані розтоплює 100-грамову пачку вершкового масла.

— Пильнуйте масло, бо на хвильку відвернетеся — і пригорає. Тоді десерт буде із запахом смаленого. Відставте, хай охолоне до кімнатної температури. Гаряче не можна додавати.

В окремій мисці вручну збиває троє яєць. Додає дрібку солі, всипає півсклянки цукру.

— Збиваю, доки цукор перестане відчуватися на зубах — пробує. — Солю навіть тісто для тортів. Це підкреслює смак, додає виразності.

Вливає до яєць цівкою склянку нежирного молока й охолоджене масло. Додає борошно із сиром, виноград. Ретельно перемішує лопаткою, поки стає, як густа сметана.

— Мафіни і кекси випікаю у силіконових формочках. Точно не пристануть і не підгорять. Тіста кладу до половини, бо підніметься вдвічі, — викладає тісто у ­форми.

Ставить на деко, застелене фольгою. Пече 25–30 хв. при 180°С. Наприкінці пригощає присутніх готовими мафінами. Рекомендує їх подавати до білого вина.

Додають сім листків базиліку

Листкові конвертики зі шпинатом — один із найпопулярніших рецептів у блозі Руслана Сенічкіна.

Змішує порівну 300 г жирного сулугуні чи бринзи з м'яким італійським сиром рікотта, трохи солить. Пучок шпинату заливає окропом, додає 5–7 листків базиліку. Злегка обсмажує на оливковій олії. Змішує із сирною масою.

Готове листкове тісто розкачує, нарізає квадратиками. На середину одного квадрата викладає начинку й накриває другим.

— Краї скріплюю зубочисткою — наношу штрихи. Або кінчиком виделки, як чебуреки, — каже Сенічкін. — Змащую збитим яйцем, аби був гарний колір.

Випікає конвертики 10–15 хвилин при +220°C. Подає гарячими.

Зараз ви читаєте новину «Сир із цвіллю змішують із білим виноградом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути