Ексклюзиви
понеділок, 20 червня 2016 07:30

Родзинки для львівського сирника настоюють у коньяку

Автор: Ольга ВАСЬКІВ
 

67-річна Людмила Безверха готує львівський сирник понад 40 років. Пече його на замовлення друзів і рідних, на свята. Удосконалила рецепт Дарії Цвек (українська кулінарка, автор книжок про кондитерські вироби. — ГПУ).

— Найголовніше — свіжі та правильно відібрані інгредієнти, — розповідає львів'янка Людмила Безверха. — Купую на ринку чи у фермерських магазинах. Яйця мають бути з жовто-гарячими жовтками. Сир — жирний, м'який. Якщо сухий і розсипається — така вийде й страва. Масло беру 82 відсотки жирності. Якщо додати манку, борошно чи сметану — це запіканка, а не сирник.

Кілограм сиру та 200 г масла виймає з холодильника. Розминає сир руками. Залишає на півгодини, щоб став кімнатної температури. Відварює три почищені картоплини.

— Картопля — це секрет Дарії Цвек, — каже Людмила Михайлівна. — Специфічного смаку в сирника не буде. Крох­маль скріпить сирну масу. Випічка вийде туга. Не розпадатиметься при нарізуванні. Замочую склянку родзинок за кілька годин до приготування. За 60 хвилин до того, як укину в сирну масу — заливаю коньяком. Настоюється. Підсушую на серветці. Родзинки стають соковиті.

Натирає цедру апельсина. Бере шість яєць. Жовтки відділяє від білків. Сир із вареною картоплею збиває блендером до однорідної маси. Додає жовтки. Всипає 350 г цукру, кладе масло. Маса стає світло-жовта.

— Збиваю, доки в сирі не відчуватиметься крупинок цукру. Наприкінці додаю родзинки й цедру апельсина.

В іншій каструлі збиває ­білки до густої піни. Вимішує із сирною масою. Форму застеляє пергаментом, змащує вершковим маслом. Виливає сирну масу. Ставить у духовку на 35–40 хв. при 180°С. Готує шоколадну глазур. Змішує 2 ст. л. цукру з однією вершкового масла. Додає 3 ст. л. сметани, какао-порошок. На малому вогні доводить до кипіння.

— Простіше розтопити на водяній бані шоколадку. Та я притримуюся традиційного рецепта, — говорить Людмила Безверха. Охолоджений сирник поливає глазур'ю. На ніч залишає в холодильнику.

Страва має бути пружна і рівна

— Шоколадний сирник люблять діти, рецепт простий, — каже львів'янка 23-річна ­Анастасія Рябоконь.

Бере 100 г шоколадного печива та жменю волоських горіхів. Додає 30 г вершкового масла, ложку какао. Подрібнює в блендері. Викладає на застелену пергаментом тортівницю. Випікає в духовці 10 хв.

Змішує 0,5 кг домашнього сиру та шоколаду "Нутелла" Додає 100 г жирних вершків, п'ять яєць, ванільний цукор. Збиває блендером до однорідної маси. Викладає на шар із печива, розрівнює.

— Форму двічі обгортаю фольгою. Міцно закриваю стики, — розповідає Анастасія Рябоконь. — Тортівницю ставлю на водяну баню в більшу каструлю так, аби вода покривала половину форми. Сирник готую годину. Має бути пружний і рівний. Поливаю розтопленою шоколадкою. Подаю охолодженим.

Зараз ви читаєте новину «Родзинки для львівського сирника настоюють у коньяку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути