— Колись був модний кисіль у мисках. Густий, як холодець. Їли ложками, — згадує 59-річна Валентина Феоктістова з Гайсина на Вінниччині. — Такий варила моя мама. Був обов'язковий дома на свята й на поминки подавали. Тепер рідкий варять, щоб пити з кружок. Разів зо п'ять варила, доки відпрацювала рецепт.
На 3 л води бере 3 ст. ложки картопляного крохмалю і стільки ж цукру. У воду вкидає по пригорщі заморожених вишень і полуниці.
— Можна з консервованих компотів зварити. Нема різниці, головне, щоб рідини було 3 літри. З вишень — найсмачніший. Полуниця дає аромат. Цукор кладу разом з ягодами.
Із відміряного відливає кружку рідини. В ній розчиняє крохмаль. Коли ягоди киплять, вливає його цівкою. Постійно помішує, щоб не утворювалися грудки. Доводить до кипіння й вимикає вогонь. Такий кисіль не загусне, коли охолоне. Консистенцію має, як у рідкої сметани. З такого ж розрахунку — 3 ст. ложки крохмалю на 3 л рідини, варить рідкий молочний кисіль. Окрім цукру, додає в нього ваніль.
Коментарі