— На дачі маю ділянку. Сію там редьку, буряки, моркву й кріп. Весною дуже хочеться зелені, тому з листя готую різні страви, — каже вінничанка 30-річна Лілія Черкашина. — Коронна — пиріг із бурякового листя. Завжди його викидали свиням, а тепер — за вуха не відтягнеш.
Для тіста бере півсклянки води, кефіру чи кислого молока, яйце, 20 г дріжджів, 2,5 склянки борошна, 1/3 чайної ложки цукру, дрібку солі, 2 столові ложки розтопленого масла.
— У миску наливаю теплу воду, кришу дріжджі, перемішую і даю їм розчинитися. Потрохи сиплю муку, постійно помішуючи, щоб не було грудок. Ставлю підійти на хвилин 20. Тоді вливаю кефір, додаю розтоплене масло й решту муки. Вимішую і знову залишаю на кілька хвилин.
Доки тісто кисне, господиня ріже пучок молодого листя столових буряків, трохи кропу та щавлю. Приминає руками, солить. Додає 200 г натертого твердого сиру. Можна домашнього. Все перемішує. Ділить навпіл тісто. Одну частину розкачує і кладе на деко, змащене олією. Викладає начинку й прикриває другою частиною тіста, яку попередньо теж розкачує. Тісто зліплює, залишивши посередині невелику дірку.
— Це щоб із пирога міг виходити воздух і не ставав пупиришками, — пояснює. — Ставлю його в духовку, підігріту до 200 градусів, на 15–20 хвилинок. Їсти можна й гарячим, і холодним. Ніхто ніколи не вгадає, з чого та начинка. Його можна подавати і до чаю, і до супу чи борщу.
Коментарі