Ексклюзиви
понеділок, 05 грудня 2016 06:15

Овочевий стейк поливають соусом із лляної олії

Автор: Артем Блаута
  Рецепт бігуса у хлібові з перловкою й ­чорносливом розробив шеф-кухар Артем Блаута з Хмельницького
Рецепт бігуса у хлібові з перловкою й ­чорносливом розробив шеф-кухар Артем Блаута з Хмельницького

— Чимало людей замовляють пісні страви. Але хочуть, аби вони були з цікавим соусом чи оригінальною подачею, — розповідає шеф- кухар "Ресторації Шпігеля" 32-річний Артем Блаута з Хмельницького. — Наш ресторан спеціалізується на трьох кухнях — польській, єврейській та українській. Із них вибираємо щось оригінальне.

Розробив рецепт бігуса у хлібові з перловкою й чорносливом, фалафелю з кунжутним соусом. А також стейку із цвітної капусти з лляним соусом.

— Страви готую на око. Склянку перлової крупи вимиваю й замочую на ніч. На сковорідці в олії обсмажую одну моркву, цибулю. Додаю жменю кислої капусти. Тушкую, доки стане м'яка. Вкидаю 10 штук чорносливу з кісточкою та перлову крупу. Накриваю кришкою. Тримаю на малому вогні до готовності перловки, — каже кухар. — Подаю страву в хлібові з житньої муки. Хлібину розрізаю навпіл, трохи підсмажую в печі й кладу всередину перлову крупу.

Фалафель — обсмажені у фритюрі кульки з нуту, які подають із соусом. Нут — різновид гороху, що має пряний присмак. В Ізраїлі ця страва популярна. Її смакують із салатом і варенням до чаю. Нут можна їсти сирий. Але перед тим його треба вимочити 5–6 годин.

— Для однієї порції беру 250 грамів сухого нуту. Вимочую та перемелюю на м'ясо­рубці. Всипаю дрібно ­нарізану петрушку, часник, 3 столових ложки хлібних крихт або панірувальних сухарів. Можна додати чверть чайної ложки розпушувача. Тоді кульки будуть м'які, але не такі корисні. Я не додаю, — про­довжує. Формує кульки завбільшки з горіх і обсмажує їх у великій кількості олії. Готувати потрібно невеликими порціями і їсти гарячими.

Подають фалафель із ­соусом тахіна. На 100 грамів кунжуту треба 5–6 ст. л. кунжутної олії. Це все змішати у блендері до однорідної пасти. Для кого соус густий, розводять водою.

Стейк із цвітної капусти подають із лляним соусом.

— Це українська кухня. Таку страву, але зі звичайної капусти їли на Хмельниччині під час посту. Цвітна ніжніша, тому стейки роблять з неї. Суцвіття капусти розрізаю вздовж, щоб була пласка, ошпарюю кип'ятком. Обсмажую на сковорідці чи запікаю в печі протягом 5–10 хвилин. Страву подаю із соусом песто. Для нього збиваю у блендері подрібнену петрушку, гілку орегано та лляну олію.

Царську грушу тушкують у хересі

— Зазвичай на десерт у піст подають запечені яблука з медом і сухофруктами. Оригінальний десерт із груш у хересі готують на Вінниччині та Хмельниччині. Колись такі робили для імператора, коли він відвідував Козятинщину. Про цю страву є історична згадка, — розповідає засновниця інтернет-това­риства "Подільська Кухня" 39-річна Олена Павлова.

Для страви бере п'ять-шість груш, склянку хересу, склянку води, 2–3 ст. л. меду, 1 ч. л. ванільного екстракту та паличку кориці.

— Груші очищаю, розрізаю на половини й виймаю серцевину. Складаю в сотейник. Вливаю воду та вино. Додаю ваніль, мед і корицю. Накриваю кришкою і ставлю на середній вогонь. Після закипання тримаю на малому вогні 10–15 хвилин. Виймаю фрукти та продовжую виварювати сироп. Треба, щоб зменшився в об'ємі вдвічі. Заливаю груші сиропом й охолоджую. Ставлю на ніч у холодильник. Вони стануть кращі, — додає Олена.

Зараз ви читаєте новину «Овочевий стейк поливають соусом із лляної олії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути