— Восени, коли багато солодкого білого винограду, не тільки їм його, а й готую з ним салати. Фруктові з морозивом — це просто. А поєднаю з м'ясом, і салат оживає. Одразу сочний. Особливо добре з куркою, — розповідає киянка Інна Соколова, 29 років.
Варене куряче філе нарізує кубиками завбільшки з виноградину. Так само — твердий сир. Змішує з виноградом. Трохи сипле меленого чорного перцю й заправляє майонезом, пробує й аж тоді солить.
— Майонез має в собі сіль. Якщо філе варити в солоній воді, може, й не треба буде солити салат. Якщо сметаною заправити, хочеться додати солі. Трохи свіжої зелені піде. Можна ще дрібно нарізані горіхи. Салат — це ж імпровізація. Моя кума в цей салат горіхи перепускає через м'ясорубку, а сир тре на тертку. Змішує з майонезом. І таким соусом поливає шматки курки й винограду.
Виноград додають і до салату з яловичини. Відварене м'ясо поєднують зі свіжими огірком і морквою. Замість твердого сиру беруть підкопчений сулугуні. А в заправку з майонезу чи сметани чавлять часник.
— На грамів 300 яловичини треба два огірки й дві моркви. Грамів 100 винограду. Сиру — 250 грамів. Часнику — 2–3 зубці. Для цього салату смачніше змішати одну частину майонезу й півтори — сметани.
Інгредієнти не змішує, а викладає шарами й перемащує заправкою. На спід кладе м'ясо. На змащену сумішшю майонезу й сметани яловичину викладає суміш винограду й огірка. Його очищує від шкірки й ріже кубиками. Якщо виноград великий, ріже навпіл. Знову мастить заправкою й встеляє її порваним руками сиром.
— Має ще залишитися трохи заправки. У нею кладу терту на найменшу тертку моркву. Вона буде ніжна й пустить сік. Із заправкою змішується й стає яскравого кольору. Зверху святково виглядає посічена зелень чи потертий варений жовток.
Коментарі