понеділок, 27 жовтня 2014 07:55

Мідії подають у підсушеному млинці

Автор: ФОТО: Олег Жмаченко
  Мідії подають до столу на великій тарілці з тертим пармезаном, двома скибками лимону та свіжим базиліком
Мідії подають до столу на великій тарілці з тертим пармезаном, двома скибками лимону та свіжим базиліком

— Восени завжди хочеться порадувати себе і гостей чимось теплим, ароматним та поживним. Для такого випадку прекрасно піді­йдуть мідії у вершках і з цибулею-пореєм. Це одна з найпопулярніших страв у нас. Аби приготувати таку вдома, купіть заморожені мідії, — каже Світлана Літовченко, кухар ресторану "Сільвіо Де Італія" на столичному Подолі.

Робить "кошик", у якому подаватиме тушковані мідії.

— Починаю, коли мідії тільки розморожуються. Вчиняю тісто, як на млинці. Яйце збиваю з чайною ложкою цукру, солю на кінчику ножа, перемішую. Вливаю невелику склянку молока, ще раз змішую. Можна воду або кефір. Потроху всипаю півсклянки просіяного борошна. Якщо тісто вийшло рідке, досипаю ще борошна. Підсмажую на окремій сковорідці млинець. Із залишків тіста підсмажую млинці на десерт. Подаю після мідій.

Пусту глибоку миску ставить догори дном. Зверху кладе млинець, щоб краї опустилися й утворили форму кошика.

— Ставлю цю миску в мікрохвильову піч при температурі 200 градусів. Грію півхвилини, доки млинець стане сухий і хрусткий. Перевіряю готовність: торкаюся млинця виделкою. Має бути твердий і набути форми миски, на якій його нагрівали.

Готує мідії, що подаватиме у кошику. Одна порція заважить 230 г.

– 150 грамів мідій розморожую в холодній воді. Дістаю, коли стали м'які всередині. Потім знов добре промиваю їх. Відразу після морозильника у мікрохвильовці ні м'яса, ні риби гріти не раджу, бо різко втратять смак.

Ріже тонкими кільцями два стручки ци­булі-порею. Розігріває на сковорідці по чайній ложці оливкової олії та вершкового масла.

— Смажу цибулю на маслі й олії, доки стає золотава і напівпрозора. Час від часу помішую дерев'яною лопаткою. Тоді кидаю мідії. Посипаю дрібкою сухого меленого часнику, можна вичавити свіжий зубець. Солю і перчу на кінчику ножа. За хвилин 5 вливаю склянку вершків 30 відсотків жирності. Щоб соус добре "схопився", не мають бути знежирені. Даю закипіти і пробую. Як треба, ще трохи солю або перчу.

В кошик з млинця викладає готові мідії з цибулею і вершками. Прикрашає долькою лимона та листям свіжого базиліку. Подає страву гарячою.

— Також з вершками й цибулею раджу приготувати смажено-тушкований шпинат.

Наливає на сковорідку порівну оливкової олії і вершкового масла та підігріває. Обсмажує нарізану півкільцями цибулину до золотавого кольору.

— Всипаю туди 30 грамів шпинату. Перед тим перебрала, промила і висушила. Смажу 3–5 секунд, помішуючи. Вливаю на сковорідку 15 грамів білого сухого вина і 80 — вершків 30 від­сотків жирності. Солю й кладу дрібку чорного меленого перцю. Тільки закипить, прибираю з вогню. Викладаю на велику тарілку й посипаю тертим пармезаном. Прикрашаю двома скибками лимона та свіжим базиліком.

Зараз ви читаєте новину «Мідії подають у підсушеному млинці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути