Ексклюзиви
понеділок, 10 жовтня 2016 07:30

Медовуха схожа на легке шампанське

— Старі запаси меду використовую на медовуху, — каже 63-рі­ч­­ний Степан МИ­ТЮК із села Іркліїв Чорнобаївського ­району на Черкащині.

Кип'ятить 5 л води. Чекає, щоб охолола до 40—60°C.

— Якщо в гарячішу воду кинути мед, втратить цілющі властивості. Так само і дріжджі — загинуть.

Додає у воду півлітра меду. Чекає, аби вода охолола до 30°C. Вкидає 50 г пресованих дріжджів і зав'язує марлею.

— Має з тиждень виграти в теплому місці. Для цього переливаю у великий скляний бутель. Натягаю на горловину медичну рукавицю заздалегідь проколену голкою, щоб виходив газ. Бо напій стане, мов оцет. Після цього ставлю в погріб. Час від часу поглядаю. Відкриваю кришку. Коли брага сідає на дно, а зверху буде чистий напій — готова.

Можна додати мускатний горіх, корицю, гвоздику, кардамон, навіть чорний перець. Потім слід перецідити і розлити в пляшки.

— Я не кидаю нічого, щоб не перебивати запах меду. Так напій нагадує легке шампанське.

Медовуха може стояти рік. Вистояна смачніша, ніж молода. Має міцність 5–10%.

Зараз ви читаєте новину «Медовуха схожа на легке шампанське». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути