— Правильний мохіто — це 6 складників: ром, цукор, м'ята, лайм, газована вода і лід. Таким його вигадали 1930 року в столиці Куби Гавані. Класичний мохіто на ромі був улюбленим напоєм Хемінгуея та Фіделя Кастро. Тепер в Україні кожен робить на свій смак, — розказує 19-річний киянин Олександр.
Робить і продає мохіто на одному зі столичних пляжів. Ріже начетверо половинку лайма. Вкидає в стакан із нержавійки, де вже лежить жменя листків м'яти.
— Кидаю лайм на м'яту, щоб його сік обдавав її. Від кислоти краще мнеться. Кілька разів дерев'яним товкачиком із силою розминаю. Скляна посудина може тріснути. Дерев'яна вбирає сік.
Вичавлене листя вкидає в літровий пластиковий стакан. Насипає лід, залишає місця на два пальці. Заливає спрайтом. Безалкогольне мохіто п'ють через товсту трубочку. Всередині не застрягає м'ята та cкалки льоду.
— Алкогольне таке саме, тільки на лід виливаю 50 грамів світлого рому. Далі — холодну воду або спрайт. Це вже на смак. Траплялося мохіто на горілці. Лайм її пом'якшує, м'ята перебиває спиртовий запах, але це п'янкий напій.
Коментарі