По вул. Костянтинівській на столичному Подолі у гірках льоду на тротуарі стоять склянки із фруктовими напоями. За метр від них ятка, де продають коктейлі.
— Насипала льоду, щоб привернути увагу людей. Напої роблю одразу, як замовлять. Бачать, що все натуральне, — каже Лідія Раєвська, 50 років.
Жінка відкрила ятку зі свіжими фруктовими напоями, щойно з'явився перший урожай цього року.
— У нас під Києвом великий сад, із чоловіком вирощуємо все самі. Восени й узимку працюю вдома. Викладаю дітям англійську, маю постійних клієнтів. А коли тепло, виставляю на продаж свіжі напої.
Розповідає, як приготувати коктейлі з ягід удома.
— Півкіло свіжої вишні промийте, засипте склянкою цукру. Можна взяти більше або менше, залежить від смаку. Лишіть на пару годин постояти. Тоді додайте по чотири склянки мінеральної води й вишневого соку. Перемішайте і розливайте.
За таким же рецептом готує напій зі смородини.
Напій з вишні можна зробити за 3 хв. Для цього на дно бокала кладуть п'ять-сім ягід без кісточок.
— Посипте чайною ложкою цукрової пудри. Зверху покладіть по дві столові ложки морозива. Залийте все охолодженою газованою водою.
Найчастіше у Лідії замовляють напій з вишні та какао.
— Ніде більше не бачила, щоб готували. Приготуйте для гостей, тоді вас точно похвалять. У блендері змішайте склянку яблучного соку, пів — йогурту. Всипте пів чайної ложки ванільного екстракту для аромату. Хто просить, тому додаю чайну ложку какао. Але головне — свіжа вишня без кісточок. Вишень має бути півтори склянки — більше, ніж йогурту й соку. Все ретельно подрібніть блендером. Розлийте по бокалах і подавайте з подвійною гілочкою вишні.
Горілку змішують з очищеним лимоном
— Раджу приготувати зі свіжих ягід дві італійські наливки. Холодні й ароматні — те, що треба для літа, — каже кухар столичного ресторану "Сільвіо де Італія" Віталій Левченко.
Наливка караваджо — солодка й густа, ідеально підходить до десертів.
— На велику пляшку змішайте 420 грамів смородини чи вишні і стільки ж горілки. Додайте по дві склянки цукру й холодної води. Усе подрібніть блендером, поставте в холодильник на добу. Так можна зберігати кілька місяців.
Італійська наливка лимончелло — кисла. Смачна з рибою та м'ясом.
— Змішайте горілку порівну з очищеним лимоном. Додайте склянку води і пів — цукру. Поставте в холодильник. До столу подавайте охолодженою в невеликих елегантних склянках. Що довше зберігають, то насиченіший смак вона має.
Коментарі