понеділок, 27 жовтня 2014 00:55

Карасі і гречка мліють на цибулевій подушці

— Я ковбаси не їм уже 17 років, бо все, що там є хорошого — це запах. У кращому разі якась соя попаде. Замінив її на сало з часником. Здорово почуваюся і гладжу себе за це по голові, — каже 74-річний Павло Ружицький.

Чотири роки живе сам у селі Федорівка Шаргородського району на Вінниччині. Зібрав десятки книг про здорове харчування. Пере­йшов на рибу, гречку. Перестав їсти не тільки ковбасу, а й м'ясо з хлібом.

— Це приступлєніє, я в Галини Шаталової прочитав. Описує мінуси вареної їжі й плюси сирої. Борщ варю на кістках, але м'ясо з них не їм. Дістаю й разом із кісткою вручаю собаці. З котом ділюся рибою. Від свіжих почищених карасів відрізую хвости так, що біля них залишається добрий сантиметр. Кидаю Сніжку.

Рибу присолює й перчить. Встеляє дно каструлі кільцями цибулі. На неї розкладає шар риби. Поряд — сковорідка з підсмаженою на олії морквою й цибулею.

— Цибульки їм багато, — з ложки поливає рибу олією із підсмажки.

Її теж розкладає по рибі. Накриває наступним шаром цибулі, потім — знову рибу. Води в каструлю не ллє. Ставить на малий вогонь мліти.

— Там є олія, цибуля й риба пустять сік, втушиться. Листочок лавровий ще треба, перець духмяний, але я забуваю. Найсмачніші карасі, коли переночують у холодильнику. Готую стільки, щоб вистачило прикластися до них разів зо три. Рибу навмисне тушу з головами. Їмо разом зі Сніжком. Він так мило дивиться на мене й чекає тієї голови, що спочатку його годую, а потім сам смакую.

Павло Гнатович часто варить гречку на подушці. Рецепт, у якому крупи не втрачають поживності, прочитав у книзі Миколи Габрійчука.

— Радить встелити дно каструлі морквою й цибулею, всипати стакан гречки і влити два стакани води. Як тільки підуть бульбашки, наче хоче закипіти, вимкнути. На дві години замотати в одіяло. Мені це не дуже понравилось. Я пропорції лишив — одна частина круп й дві води. Мию гречку, сиплю в каструлю, заливаю водою й вкрутюю вогонь на саму велику мощность. Закипіло і зразу — на саму маленьку.

Варить кашу під кришкою, щоб із парою не виходили вітаміни. Готує, доки вода поверх круп не зникне.

— Всипаю зо дві цибулини й велику моркву. На смальці злегка підсмажую.

Перемішує засмажку з кашею, підсолює й залишає на вогні ще хвилин на 5. Щоб впарилася каша й википіли залишки води.

— Найдобріша, коли тепла. Як схолоне, я її на сковородці підігріваю, але це вже не той смак.

Зараз ви читаєте новину «Карасі і гречка мліють на цибулевій подушці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути