понеділок, 30 листопада 2015 07:55

Із голови лосося готують юшку й фрикадельки

Автор: ФОТО З САЙТА www.go-cook.ru
  Насічену петрушку й кріп насипають в готову юшку, щоб зелень не втратила колір та смак. У тарілку кидають шматочок лимона
Насічену петрушку й кріп насипають в готову юшку, щоб зелень не втратила колір та смак. У тарілку кидають шматочок лимона

— Купували раніше червону рибу, лосося. Самі солили. Зараз візьму голову від риби, бо на більше грошей не вистачить, і теж буде свято, — розказує киянка Олена Пращур, 42 роки.

У супермаркеті у відділі риби нюхає го­лови. ­Викладені на подрібненому льоду. Обирає ту, на якій більше м'яса й світліші зябра. Голова заважує майже на півкілограма. Платить 20 грн.

— Приготую юшки 5-літрову каструлю. У мене такий рецепт, що буде навариста.

Олена ставить на плиту каструлю з водою та кидає нарізані кубиками великі цибулину й моркву. Тільки-но овочі закипіли, зменшує вогонь, щоб варилися по­волі. Вирізує зябра. Виймає очі. Де є луска, зчищає ножем. Промиває рибу під холодною водою.

— Бульйон у каструлі пахне овочами, натягнувся цибулею. Тепер кину туди рибу й нехай повільно кипить, хвилин 30. Не менше. Чим довше мліє, тим суп виходить жирніший.

Голова у каструлі не розварилась. Виймає її на миску. В супі вже плавають кільця жиру. До бульйону вкидає подрібнену картоплю. Стільки, щоб суп був густий. Якщо картоплі обмаль або картоп­ляна юшка не смакує, кладе рис. Він добре поєднується з рибою. Всипає разом із картоплею. Як закипить, додає лавровий лист, чорний мелений перець. Кидає дрібку солі. У готову юшку всипає по столовій ложці насіченої зелені кропу й петрушки. Вимикає вогонь.

— Ділю голову й розкладаю в миски, щоб кожному потрохи м'яса попало.

З голови можна також приготувати суп з рибними фрикадельками.

М'ясо оббирає, додає до пів обсмаженої цибулини й пропускає через м'ясорубку або розтирає у блендері. Перчить і змішує зі збитим яйцем. Формує маленькі фрикадельки й опускає в готовий суп. ­Наприкінці всипає зелень.

— Для супу з фрикадельок краще брати не голову, а хвіст риби. Там більше м'яса. Хоч хвости й дорожчі вдвічі.

Хвости запікають під яйцями

— Це рецепт для шматочків червоної риби на кісточці. ­Викладала її на фольгу. Зверху по кружальцю лимона. Притрушувала тертим сиром і ставила у духовку. Тепер роблю це з хвостами, — розказує Оксана Пращур.

Чистить хвости, розрізує навпіл і складає в сотейник, змащений олією. Солить і перчить.

— Окремо ­підсма­жую ­півкільцями цибу­лю — теж до риби. ­Більше виходить, — сміється. — Кладу хвости в гарячу духовку. Як тільки риба стала м'яка, заливаю збитими яйцями і присипаю тертим сиром. Ще хвилини три в духовці — і страва готова.

Зараз ви читаєте новину «Із голови лосося готують юшку й фрикадельки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути