понеділок, 24 листопада 2014 06:40

Горохові кульки запікають із цибулею

Автор: ФОТО: Катерина ГОНЧАРОВА
  Фалафель прикрашають гілкою кінзи й посипають зернами гранату. Подають до будь-якого гарніру або м’яса
Фалафель прикрашають гілкою кінзи й посипають зернами гранату. Подають до будь-якого гарніру або м’яса

— Фалафель — легка у приготуванні страва Сходу. Її придумали в Сирії, але готують в Узбекистані, Туреччині, Еміратах. В Ізраїлі загортають у лаваш і продають на кожному кроці, — розповідає Хуссам Аль Ямані, шеф-кухар і власник столичного ресторану "Ін Муд".

Страву готують із турецького гороху нуту. Півкіло в супермаркетах коштує 20 грн.

— Для шести кульок склянку гороху замочую в холодній воді на чотири години. Знову заливаю холодною водою, даю закипіти на сильному вогні. Якщо не хочете, щоб сильно розм'як, всипте чайну ложку солі. На найменшому вогні варю півтори години. Якщо твердуватий, проварюю ще з півгодини.

Доки горох холоне, дрібно ріже цибулину й шість зубців часнику. Шаткує стебло свіжої кінзи й пучок петрушки. Усе змішує з горохом. Додає 2 ч. л. кмину і по столовій — борошна й оливкової олії.

— Борошно допоможе надати форми. Все перемішую великою дерев'яною ложкою й подрібнюю у блендері. Можна пропустити крізь м'ясорубку. Вийде однорідне пюре.

Формує кульки, щільно вкладає у тверді форми для кексів.

— Фалафель зазвичай ліплять вручну. Раз замовила дівчина. Коли приніс кекси, каже: я десерту не замовляла. Таке подання здивує ваших гостей.

Ставить форму на деко, посипає кунжутом і запікає у розігрітій до 180°С духовці 20 хв.

— За традиційною рецептурою, кульки підрум'янюють на розпеченій олії до скоринки. Але я роблю дієтичніше і смачніше.

Шість запечених кульок викладає на довгу тарілку, застелену листям салату. Прикрашає гілкою кінзи й посипає зернами гранату. Подає до будь-якого гарніру чи м'яса.

— До фалафелю також роблять східний соус тахіні. Корисний, бо містить кунжут і зелень.

200 г кунжуту змелює у блендері. Має вийти жирна масляниста паста. Додає два дрібно порізані зубці часнику і змелює вдруге.

— Ще столову ложку води й чайну — соку лимона, трохи зелені кропу. Змішую і лишаю на 5–7 хвилин. Знову збиваю, але недовго. 5–10 секунд. Готовий соус подають в окремому блюдці або поливають ним фалафель.

Нут їдять замість тістечок

Є безліч способів приготувати турецький горох нут, каже шеф-кухар Хуссам Аль Ямані.

— Із консервованого роблять ароматний і хрусткий нут для перекусів. Підсушіть, змішайте з оливковою олією, сіллю й кумином. Поставте в розігріту до 180 градусів духовку, доки стане хрустким. Покладіть у пакет і беріть на роботу. Їжте замість тістечок.

Радить зробити рагу з нуту й баклажанів.

— Потримайте горох у холодній воді чотири години, але не більше. Проваріть з годину-півтори. Окремо засмажте баклажани до хрусткої скоринки, додавши порізаний зубець часнику. На останній хвилині всипте трохи паприки, зіри, чайну ложку оцту й сік половини лимона. Додайте улюблених спецій. Змішайте нут і баклажани. Подавайте у глибокій мисці, доки рагу тепле.

Зараз ви читаєте новину «Горохові кульки запікають із цибулею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути