Ексклюзиви
понеділок, 26 вересня 2016 07:20

Голубці тушать у підливі зі сливами дві години

Автор: ФОТО З САЙТА www.hsmedia.ru
  Голубці з начинкою з м’яса та грибів тушкують у великій кількості овочів. Їх подають як гарнір до страви
Голубці з начинкою з м’яса та грибів тушкують у великій кількості овочів. Їх подають як гарнір до страви

— Які тільки голубці не готувала. Українська кухня славиться ними. І пісні — з гречкою, пшоном, грибами, зеленим горошком. І солодкі — з рисом, медом і родзинками. І з виноградного листя та рибного фаршу, — каже Тетяна Семенюк, 62 роки з Черкас. Працювала кухарем, зараз на пенсії. — Та чоловіку найбільше подобаються мої фірмові з м'ясом. Ну, звісно, бо замість рису я кидаю смажені гриби та цибулю. Можу крутити їх із закритими очима, навпомацки, — продовжує.

Миє по 0,5 кг курятини та свинини. Ріже на шматки й відправляє в м'ясорубку. Перемелює дві сирі картоплини, велику цибулю та кілька зубчиків часнику. Додає у фарш.

— Від цього начинка з м'яса буде соковита й солодка.

Всипає половину чайної ложки солі. Приправляє сумішшю перців, меленим лавровим листям та орегано. Великий качан капусти опускає в окріп на 5—7 хв. Розбирає на листки.

— Як добре пропаряться, краще відставатимуть. Дехто навчився пропарювати в мікрохвильовці.

Витягає листя. Кожне окремо кладе на піднос. Подрібнює дві великі цибулі. Обсмажує на олії. Додає консервовані білі гриби. Висипає у фарш. Перемішує. Починає крутити голубці. Начиняє кожен листок і закручує його у формі конвертика.

На дно каструлі кладе кільцями моркву, цибулю, перець, помідори, сливи й обрізки з капусти. Викладає голубці шарами.

— М'ясо з грибами та смаженою цибулею в капустяному листі — та ще смакота. Тому кладу багато овочів і подаю до голубців як гарнір. Будь-які голубці, навіть пісні з гречкою, слід залити смачною підливою. Має ледь-ледь покривати конвертики. Склянку кетчупу змішую зі склянкою сметани. Додаю трохи води. Добре присолюю, кидаю перець горошком. Натираю на тертці шматочок яблука та зубок часнику. Тушкую на маленькому вогні під кришкою не менш як дві години.

Голубці подає теплі. Поливає сметаною.

Гірчично-медовий соус смакує до долми

— Можна зробити сметанний або молочний соус. Його традиційно подають до долми у виноградному листі. Або ж гірчично-медовий. Він смакує до насичених м'ясних страв, — каже Тетяна Семенюк.

Змішує до густої однорідної маси 2 ст. л. сметани та гірчиці, 1ст. л. меду. Вичавлює зубчик часнику. По чайній ложці наливає лимонного соку та олії, на кінчику ножа — білий перець. Перемішує.

Зараз ви читаєте новину «Голубці тушать у підливі зі сливами дві години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути