Ексклюзиви
пʼятниця, 27 травня 2016 14:08

5 технік вишивання українського національного вбрання

5 технік вишивання українського національного вбрання

Плаття, вишиті бісером чи гладдю, все частіше можна зустріти на вулицях міста - наближається літо, для якого вишиванки і сукні в етнічному стилі знову стали трендом. А скільки способів вишивки національного українського одягу знаєте ви?

Найвідоміший з них і, мабуть, найпростіший - хрест, добре знайомий дівчатам ще зі школи. Багато геометричних візерунків на вишиванках виконуються саме хрестиком, оскільки він дозволяє вибудовувати малюнок по квадратах, дотримуючись симетрії і частоти повторення елементів.

Гладь як техніка вишивки не дає такого послаблення - тому пелюстки квітів і великі деталі доводиться заповнювати поступово. Правда, при цьому з'являється можливість створення градієнту і плавних переходів кольору.

У бісерній вишивці ми залежимо від матеріалів: чим більше кольорів бісеру поєднуються у схемі і чим більш нейтральний колір у самої сукні, тим більш яскравим здається кінцевий результат. Вишиті плаття з бісерними візерунками зачаровують: око мимохіть вираховує кількість окремих елементів, затримуючись на тому, як вони сполучуються між собою. У цьому сезоні багато брендів покинули традиційну вишивку і внесли бісер у інструментарій для вишиванок.

Мережка - ще одна традиційна техніка, яка ефектно виглядає на лляних та бавовняних речах. Її суть полягає у видаленні частини ниток утоку у визначеному порядку і формуванні малюнку з цих ниток. Голка використовується фактично тільки для фіксації малюнку, який з'являється таким чином.

Ну і останній у нашому списку - шов "уперед голкою", ще більш відомий, ніж хрестик.

Якщо ви збираєтеся робити першу в своєму житті вишиванку, особливо сукню - підготуйтеся заздалегідь, подивіться приклади робіт, виберіть щось, що вам подобається і спробуйте. Досвід приходить із часом, і у вас все вийде, навіть якщо ви будете незадоволені першою роботою. І бісер, і гладь вимагають копіткої праці над відносно невеликими ділянками роботи, а почавши один раз вишивати візерунок хрестиком, ви вже не зможете зупинитися.

Зараз ви читаєте новину «5 технік вишивання українського національного вбрання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути