Ексклюзиви
середа, 30 березня 2016 14:06

Топ-5 найцікавіших підліткових бестселерів, які вас точно не залишать байдужими
6

  Фото - надане Ігорем Зарудко
Фото - надане Ігорем Зарудко

"Підліткова література в Україні - далеко не найпопулярніша, проте, на мою думку, це більше плюс, ніж мінус. Саме зараз в руках видавництв знаходяться всі важелі,за допомогою яких можна і треба збудувати правильну політику книговидання для підлітків, як ретельно відібраних вітчизняних авторів, так і зарубіжних", - каже український письменник Ігор Зарудко.

"Сьогодні в Україні ми не маємо жодної серйозної популярної премії, яка б оцінювала майстерність написання подібної літератури, проте маємо тих, хто може на високому рівні оцінити. Починається попит на підліткову літературу і це виступає стимулом для авторів, але автори не мають додаткового стимулу – премії, яку я б пропонував зробити на рівні "Книги року BBC".

Однозначно ситуація покращується. Швидкими чи повільними темпами - зрозуміти важко, адже порівнювати немає з чим. І якщо говорити про 5 кращих для мене на сьогодні книжок для підлітків, що є в українських перекладах, то я б відзначив такі:

"Елеанора і Парк" Рейнбоу Ровелл, видавництво Vivat

  Фото - надане Ігорем Зарудко
Фото - надане Ігорем Зарудко

Світовий бестселер "Елеанора і Парк" не міг не лишитись непоміченим, оскільки та історія пронизливого кохання, яку зобразила Рейнбоу Ровелл, настільки щира й романтична, що осторонь лишаються тільки грубіяни та люди з кригою замість серця. Так книжку помітили не тільки читачі, а й критики і нагородили купою премій "Краща книга за версією New York Times", "Краща книга для підлітків за версією Indies Choice" та "Володар Премії Майкла Л. Прінтца". Особисто у мене ця книжка викликала купу емоцій. Двоє підлітків, обоє з непростим характером, але одного дня все змінюється. Далі – читайте самі. Дивовижна книжка! Моя найулюбленіша книжка на сьогодні!

"Йорґен+Анна=Любов"Віґдіс Йорт, видавництво Старого Лева

  Фото - надане Ігорем Зарудко
Фото - надане Ігорем Зарудко

Книжка норвежської письменниці Віґдіс Йорт - це в першу чергу спротив буденним обставинам і батьківським вказівкам, спротив заради кохання до хлопця на ім'я Йорґен. В цій книжці ми можемо ще раз пережити всі юнацькі любовні трикутники. А ваші діти або ж діти ваших знайомих, можуть спробувати не наступити на граблі, що били нас в свій час. Проте, якщо відверто, то ця книга мені сподобалась тим, що по прочитанню хочеться опинитися в тій ситуації, в якій опинились Йорґен і Анна та отримати від долі всі заздалегідь заготовлені сюрпризи.

"Маргаритко моя квітко" Крістіне Нестлінгер, видавництво Урбіно

  Фото - надане Ігорем Зарудко
Фото - надане Ігорем Зарудко

Видавництво Урбіно – це те видавництво, яке орієнтовано на підліткову літературу. Ще з рік назад їм не було реальної конкуренції в цьому. Проте сьогодні ситуація змінилась. Цей ринок в Україні також став конкурентним. Однак "Урбіно" випустило книгу про яку я дуже хочу розказати, бо вона того варта – це книга Крістіне Нестлінгер "Маргаритко моя квітко". В цій книжці описане життя дівчинки-товстунки, яка у 14 років найбільше боїться уроків фізкультури. З подорослішанням дорослішають і її проблеми – розлучення батьків, зміна домівки і частково друзів. Це все сильно впливає у підлітковому віці, погодьтесь. Впродовж всіх цих процесів Маргаритка перетворюється на привабливу чарівну дівчину, коли і виникає найбільше випробовування у її житті – у неї закохуються одразу два хлопця. Кого обрати? Ось у чому питання!

"Левантійські канікули" Антон Санченко, видавництво Темпора

  Фото - надане Ігорем Зарудко
Фото - надане Ігорем Зарудко

Антон Санченко для мені - це моряк в українській літературі, письменник-моряк. Так чи інакше всі його твори останніх років, пов'язані з подібною тематикою. "Левантійські канікули" на стали виключенням. Тут ви не знайдете надзвичайних пригод, але разом з героями книги можете навчити і навчитись всій професійній термінології, яка нам, українцям, як мешканцям морської держави конче необхідно. Я от наприклад в цьому буксував, тепер більш підкований, за що дякую Антону Санченку.

"Дракони вперед" Катерини Штанко, видавництво А-ба-ба-га-ла-ма-га

  Фото - надане Ігорем Зарудко
Фото - надане Ігорем Зарудко

Всі попередні книги – це книги з захоплюючого буденного життя підлітків, ця ж книжка Катерини Штанко зовсім інша. Книжка "Дракони вперед" для мене - це суміш фантастики, дива і пригод, в якій не обійшлося й без нотки патріотизму, де нагадується про український Крим. Це, знаєте, той випадок коли книжка абсолютно на своєму місці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-5 світових дитячих бестселерів українською мовою

Зараз ви читаєте новину «Топ-5 найцікавіших підліткових бестселерів, які вас точно не залишать байдужими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути