середа, 17 вересня 2014 18:30

Щоб уникнути пересудів, неповнолітні мами втікають в інші міста

Щоб уникнути пересудів, неповнолітні мами втікають в інші міста
Торік у Києві мамами стали 160 неповнолітніх дівчат

Ірина Михальчук з Миколаєва стала бабою у 33 роки. Її донька Анастасія у червні народила сина. Дівчині всього 15 років.

"Про вагітність доньки ми дізналися, коли вона була на 5 місяці, - говорить Ірина. - Я плакала, кілька ночей не спала. Боялася, що скажуть про нашу дитину інші. Були навіть плани переїхати в інше місто жити. Все життя перед очима пробігло. Запитувала себе: чому ми? За що нам таке випробування?"

Анастасія завагітніла від Олександра, який на рік за неї старший. Підлітки вчилися в одній школі.

"Настя і Саша зустрічалися півтора роки, - розповідає Михальчук. - Разом з Сашою робили домашні завдання то в нас, то у нього вдома. Коли вони встигли дитину зробити, не знаю. Настя була гарною і спокійною дитиною. По дискотеках не ходила, не пила, друзів мала небагато. Вона дуже розумна. Читати почала у 3 роки, в садку краще за всіх знала англійську, у школі з першого класу вчилася на відмінно. Ми не сподівалися, що завагітніє ще у школі".

Ірина пішла у декрет замість доньки, щоб та могла закінчити школу.

"Навіть мови не могло бути, щоб вона аборт робила. Після абортів у такому віці можна більше ніколи не завагітніти, - пояснює Михальчук. - Коли я дізналася, подзвонила Сашиним батькам. Його мама почала кричати, що це ще не факт, що Настя від її Саши дитину носить, що ніякого весілля не буде. Йому тоді було 15, їй 14. Звісно, їх ніхто розписувати не збирався. Тут не в заксі діло. Але навіщо відрікатися від батьківства. Я знаю, що моя Настя більше ні з ким не могла бути".

Ірина плаче. Каже, колись планували з чоловіком завести другу дитину, коли Настя школу буде закінчувати.

"Хотіли сина, а маємо внука. Усі досі нас обговорюють. Дехто з сусідів перестав вітатися, дивляться на нашу сім'ю скоса. З кумою перестали спілкуватися. Коли вона про Настіну вагітність довідалася, заборонила своїй доньці до нас в гості ходити і з моєю дитиною говорити. Каже, від моєї Насті можна тільки поганого навчитися".

Дівчатам, які виношують дітей у підлітковому віці, часто важко налагодити діалог з однолітками і влаштувати особисте життя. Щоб уникнути пересудів, неповнолітні мами втікають в інші міста. Про це кореспонденту Gazeta.ua розказала психолог Валентина Домська.

"Добре, якщо народжену дитину виховуватимуть батьки дівчини, - пояснює психолог. – А юна мама закінчить школу і вступить в університет. Тоді у неї з'являється шанс не лише подбати про своє майбутнє, здобути освіту і знайти гарну роботу, але й влаштувати особисте житті. Але це не означає, що молода мама повинна бути повністю відірвана від процесу виховання своєї дитини. Це привчає дівчину до відповідальності за свої вчинки, дає упевненість у власних силах і можливість налагодити такий необхідний взаємозв'язок зі своєю дитиною на все життя".

Зараз ви читаєте новину «Щоб уникнути пересудів, неповнолітні мами втікають в інші міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути