Ексклюзиви
субота, 08 лютого 2014 12:28

У неділю опозиція має показати, що тримає руку на пульсі Майдану

Прес-служба "Батьківщини" у п'ятницю повідомила, що 8 лютого на Майдані Незалежності відбудеться "суботник". Планують поприбирати територію, яку займають мітингувальники. А вже в неділю заплановане проведення чергового Народного Віче за участі опозиційних політиків.

Опозиціонерам варто вже до недільного Віче зробити кроки, які свідчитимуть про те, що вони тримають руку на пульсі Майдану і намагаються крім переговорного процесу робити речі, які стосуються ненасильницького спротиву.

Наприклад, вони могли б підтримати ініціативу Комітету підприємців Львівщини про призупинення сплати податків. Бо ці гроші можуть бути використані владою для фінансування "Беркуту" і закупівлю зброї проти власного народу.

Якби були отакі заяви і до неділі сформували обриси альтернативного уряду народної довіри, то люди на майданах країни з більшою довірою поставилися б до подальших слів опозиціонерів. Про ідею уряду народної довіри дуже багато говорили на останньому позачерговому форумі Євромайданів. Ми чулу цю ідею з вуст Юрія Луценка та багатьох політиків. Цей уряд — це легітимація ненасильницького спротиву Майдану. Якщо люди не платять податки нинішньому уряду, то має бути альтернатива. Це краще ніж просто силове протистояння, яке неодмінно буде, якщо нічого не робити, бо негативна енергія накопичується.

Парадокс в тому, що українській опозиції страшно брати на себе відповідальність за такі речі як створення альтернативного уряду, який би легітимізував ненасильницький спротив і координував би всі події, які відбуваються в регіонах, включно зі створенням Народних рад. Бо ці ради без виконавчих органів, які на себе перейняли функції місцевих адміністрацій, поки виконують досить декоративну функцію.

Також на Віче можна було б говорити про роботу представницького органу Народної Ради, який раніше був оголошений опозицією. Робота цього органу в неділю може бути легітимізована рішенням Віче. Зараз цей орган не наповнився навіть кадрово. Ніхто не знає, чи увійшли туди Луценко, Гриценко, Ігор Луценко, автомайданівці — тобто люди, чиї прізвища на слуху. Поки що люди в регіонах набагато випереджають події в Києві, бо там, хоч і формальні, але створені Народні ради.

Наразі вже не можна уникнути чіткої структуризації спротиву. Не можна сподіватися, що тільки самоорганізація, потенціал якої досить високий у суспільстві, може вирішити всі проблеми. Самоорганізація в умовах війни, яка оголошена з боку влади, не є адекватною відповіддю. На цей період має бути чітка структура, яка зможе відповідати на всі виклики.

Усі інші заяви для опозиції у неділю, були б невдалим кроком. Зокрема про те, що тривають переговори і їх треба продовжувати, що треба вийти на формування опозиційного уряду, чи нової Конституції.

Це було б поганим ходом, бо всі бачать, що процес переговорів всіляко гальмується з боку влади і шанси на його розблокування поки що не значні.

Зараз ви читаєте новину «У неділю опозиція має показати, що тримає руку на пульсі Майдану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути