середа, 19 жовтня 2016 10:56

Жінка доношує до терміну, на якому робила аборт, і тіло саме позбавляється дитини

У Польщі не ухвалили повну заборону абортів

Польський парламент 6 жовтня відхилив законопроект про повну заборону абортів. 352 обранці були проти, підтримали 58 депутатів.

У країні, за прийнятим 1993 року законом, позбутися дитини можна лише за умови серйозних вад її розвитку, загрози життю матері або вагітності внаслідок зґвалтування чи інцесту. За переривання вагітності треба заплатити 600–700 євро. Це – середня зарплата.

Частина населення католицької Польщі виступає за повну заборону абортів. Відповідна петиція зібрала 450 тисяч підписів за необхідних 100 тисяч. Її винесли на розгляд парламенту. 23 вересня Сейм ухвалив у першому читанні законопроект, що передбачає повну заборону абортів. Усім причетним, зокрема медикам, загрожує до п'яти років в'язниці.

3 жовтня сотні тисяч одягнених у чорне людей, переважно жінок і дівчат, вийшли на вулиці на "Чорний протест". Страйкували в 60 містах. У Варшаві майже 30 тисяч мітингувальниць тримали гасла: "Моє тіло – моє діло", "Ні – варварству щодо жінок", "Зупиніть фанатиків!", "Уряд – не вагітність, можна перервати".

Щороку польки офіційно роблять близько тисячі абортів. Неофіційно – у 150 разів більше. Їдуть до Словаччини, Німеччини, вживають спеціальні пігулки, які продаються в інтернеті

Автор: REUTERS
  Жінки вигукують гасла проти заборони абортів під час ”Чорного протесту” у Варшаві 3 жовтня
Жінки вигукують гасла проти заборони абортів під час ”Чорного протесту” у Варшаві 3 жовтня

Інна АНТОНЕНКО, 25 років, студентка, Краків:

– Я вважаю аборт убивством. Життя починається з моменту зачаття, переривати його не можна. Однак є реальність. Щоб позбутися вагітності, польки їдуть до сусідніх країн. Новий закон нічого не змінить. Чинний закон оптимальний. Передбачає заборону, окрім трьох винятків: зачаття внаслідок зґвалтування, тяжка недуга плоду і вагітність, що загрожує здоров'ю матері.

Я не протестувала з релігійних переконань, бо не хотіла підтримувати вбивства у вигляді абортів. Акції протесту організовують переважно феміністки, які хочуть скасування чинного закону. Однак нові ініціативи політиків обурили більшість полячок. У разі прийняття закону при викиднях чи позаматковій вагітності – на жінок чекає в'язниця.

Сусанна НЕВІЦКІ, 44 роки, домогосподарка, Люблін:

– Перший чоловік був деспотом. Бив мене і трьох дітей, не давав грошей на їжу. Я влаштувалася в ательє. Завжди мала запас, щоб протриматися з дітьми кілька днів у подруги. Соромилася перед сусідами, що у синцях. При цьому чоловік регулярно вимагав сексу. Я вагітніла ще чотири рази. Коли прийшла на огляд першого разу, розридалася. Сказала лікарці, що він заб'є і мене, і дітей. Вона написала липові аналізи, зробила аборт. Двічі мала викидні. З четвертою вагітністю потрапила до тієї самої лікарки. Вона допомогла за умови, що кину чоловіка. Зараз заміжня вдруге. Хочемо спільну дитину, але не можу завагітніти.

Подруга робила аборт за інструкцією з інтернету. Мала маткову кровотечу, ледь врятували. Депутати мають розуміти, що життя буває дуже різне.

Віктор СИЧЕВСЬКИЙ, 51 рік, гінеколог-репродуктолог, Варшава:

– Аборт можна зробити і в Польщі. Але липові довідки й хабарі обійдуться втричі дорожче, ніж з'їздити до Львова. Там є клініки, які охоче приймають полячок. Рівень медицини – гідний.

Я не роблю абортів і не допомагаю тим, хто хоче завагітніти після переривання вагітності. Природа не дурна. Якщо поламати механізм, налагодити його важко. Жінка доношує до того терміну, на якому робила аборт, і тіло саме позбавляється дитини. Має пам'ять.

Ева Карлова, 31 рік, блогер, Варшава:

– Замість того, аби розпоряджатися своїм тілом, тішимося, що нам залишили відчиненим маленьке віконечко.

Коли зробила перший аборт, зі мною перестали спілкуватися батьки. Але моє життя важливіше за добрі стосунки з будь-ким. Насправді хотіла дитину, однак виникла депресія внаслідок токсикозу. Відчувала, що вагітність мене вбиває. Думала про самогубство. Подруги й сестри не розуміли мене. Аборт зробила в Берліні.

Як завагітніла вдруге, гадки не маю. Зараз більше уваги приділяю контрацепції. Вдома є пігулки абортивної дії.

Найсуворіше законодавство стосовно абортів – у Ватикані й на Мальті. Там їх повністю заборонено.

В Ірландії переривання вагітності можливе лише у випадках, коли без нього жінка може померти.

У Великій Британії, Ісландії, Люксембургу та Фінляндії аборт дозволено у разі зґвалтування, медичних показань матері або плода і за соціально-економічними чинниками. Вагітність дозволяють переривати, якщо в родині складна фінансова ситуація.

Зараз ви читаєте новину «Жінка доношує до терміну, на якому робила аборт, і тіло саме позбавляється дитини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути