четвер, 16 лютого 2017 11:17

За Обами депортували 2,5 мільйона. Більше, ніж за будь-якого іншого президента

Cуд призупинив указ президента Трампа

28 січня президент Дональд Трамп підписав указ про заборону в'їзду до США громадян семи країн – Судану, Ємену, Лівії, Сомалі, Сирії, Іраку й Ірану. Обмеження діятиме 120 днів. Стосується і тих, хто має оформлену візу чи Green Card.

Федеральний суд у штаті Вашингтон призупинив дію указу. У кількох штатах відклали його реалізацію.

Вже анулювали понад 100 тисяч віз

Автор: reuters
  Розділені родичі розмовляють на американсько-мексиканському кордоні в Каліфорнії
Розділені родичі розмовляють на американсько-мексиканському кордоні в Каліфорнії

Рональд ГОРСТОН, 54 роки, менеджер із персоналу служби "Федекс", Нью-Йорк:

– Ми доставляємо вантажі по всьому світу. Минулого тижня троє іракців вивантажилися без проблем, а одного затримали. Довелося втручатися нашим юристам, щоб його відпустили без депортації.

Дві тисячі людей змушені були перевести на інші роботи. Тимчасово перестали наймати працівників із громадянством цих країн.

Кевін АЙ-ВЕНСКІ, 38 років, юрист із міграційних питань, Філадельфія:

– Звертаються багато студентів. На 120 днів їх вивезуть. Тоді перевірятимуть документи. Папери двох я зразу відклав. Спецслужби підозрюють їх у зв'язках з Ісламською державою. Молоді люди – у зоні ризику. Терористи намагаються завербувати саме їх.

Трамп під час передвиборної кампанії заявляв, що депортує три мільйони людей. За Обами депортували 2,5 мільйона. Більше, ніж за будь-якого іншого президента. Але його політика не була послідовною. Спочатку легалізували 700 тисяч тих, хто виріс без документів у США. Потім ввели програму, яка дозволяла депортувати, якщо відбитки пальців збігаються з базою тих, хто перебуває у країні нелегально. До мене звернувся кубинець. Його мати втекла до Сполучених Штатів вагітною. А відбитки хлопця якимось чином пробилися по базі. Допомогло те, що він виграв кілька конкурсів із біохімії серед школярів. Два медичні університети готові були прийняти його. Шістьох моїх клієнтів відправили до Мексики.

Ці справи складні. США мають право без пояснень анулювати візу чи перевіряти документи.

Засоби масової інформації упереджено ставляться до Трампа. Не менші скандали були за Обами. Якось вигнали 400 молодих іракців. Із них 300 були студентами наших університетів і коледжів. Іншого разу відмовили християнам із Сирії й Іраку.

Морган ЕНСТОУ, 54 роки, професор лінгвістики, Коламбія:

– Два роки тому подвоїли кількість груп із вивчення арабських мов. Зараз є потреба відкрити ще три-чотири. А одного з наших найкращих викладачів депортували. Їздив прочитати курс у Лондоні. Там його не пустили в літак. Університет кілька разів звертався до влади. Прохання розглядатимуть півроку.

Фіона ДЕРЕК, 26 років, студентка, Чикаго:

– Депортували сусіда-сирійця. Він переписувався з кимось звідти. Говорив, що треба вбивати – то мільйонерів, то невірних. Ми вважали його психічно хворим. А перевірка виявила, що у нього брат в Ісламській державі.

Працюю в нічну зміну в лікарні. Зі мною чергують двоє іракців. Клініка звернулася у суд, що цих людей чіпати не можна.

Марія-Сусанна ПЕНЬЯ, 61 рік, волонтер, Маямі:

– Організовую допомогу біженцям із Куби. Обама кілька разів оголошував легалізацію. У ці періоди служби контролю працювали погано. У багатьох людей документи неправильно оформлені, не збігаються дати. Дехто три роки жив із чужим паспортом.

Трамп не чіпає кубинців. Багато в чому ми самі організувалися. Маємо свої школи. Допомагаємо тим, хто щойно перебрався. Торік кілька підлітків бандою грабували пенсіонерок. Їх взяла поліція. Для двох минулося, а батька третього раніше заарештовували за наркоторгівлю. Депортували обох.

Софія ВАРГАС, 35 років, юрист, Санта-Фе:

– Мовчать, що за президентства Обами подвоїли кількість патрулів на кордоні з Мексикою. 2001-го їх не було й 10 тисяч. Зараз там понад 20 тисяч прикордонників. Фактично стіну він уже звів.

Обама частину функцій міграційних інспекторів переклав на поліцію. Їм дозволили депортувати людину, якщо вона є в базі злочинців. Багато хто там був. Коли ти в країні незаконно, важко заробити на життя легально. Тоді програма здавалася ефективною.

Два роки тому почалося щось незрозуміле. Розлучили двох сестер. Обидві здобули однакову освіту, працювали в пекарні. Ми ледве відвоювали матір трьох дітей. Вона працювала покоївкою, чоловік – сантехніком. Його не зачіпали, а її затримали.

Зараз ви читаєте новину «За Обами депортували 2,5 мільйона. Більше, ніж за будь-якого іншого президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути