Ексклюзиви
четвер, 27 жовтня 2016 09:56

Володимир Кличко боксуватиме ще два-три роки

29 жовтня в англійському Манчестері мав відбутися бій-реванш за звання чемпіона світу з боксу в надважкій вазі серед професіоналів. Володимир Кличко збирався взяти реванш у Тайсона Ф'юрі, який торік у листопаді переміг українця за очками. Через відмову британця матч скасовано.

Ф'юрі позбавлений титулів чемпіона світу за трьома версіями

Автор: welt.de
  Володимир Кличко не програвав 11 років, з 2004-го по 2015-й. Торік поступився британцеві Тайсонові Ф’юрі. Матч-реванш не відбудеться через відмову суперника українця. 10 грудня Кличко планує провести поєдинок з непереможним досі британцем Ентоні Джошуа
Володимир Кличко не програвав 11 років, з 2004-го по 2015-й. Торік поступився британцеві Тайсонові Ф’юрі. Матч-реванш не відбудеться через відмову суперника українця. 10 грудня Кличко планує провести поєдинок з непереможним досі британцем Ентоні Джошуа

Чому Кличко програв Ф'юрі?

– Іноді у спорті фаворити поступаються. Хто, наприклад, міг передбачити поразку Бельгії від Вельсу на футбольному Євро-2016?

Я відвідую кожен бій Володимира з 2007 року. І щоразу був упевнений: українець переможе. Не мав поганих передчуттів і торік у листопаді. Вважав, що Ф'юрі закінчить бій на табуретці. Тобто після сьомого чи восьмого раунду сидітиме у своєму кутку, а його тренер викине білий рушник, відмовляючись від продовження боротьби.

Причин поразки, як на мене, дві. Перша – вік Кличка. На той момент Володимирові було 39. Торік у квітні він боксував проти американця Браянта Дженнінгса. Очікувався нокаут. Але Кличко здолав суперника лише за очками. Було помітно, що він не такий мобільний, як раніше, повільніше працює ногами.

Друга причина: бій Кличко – Ф'юрі відбувся 28 листопада. Пізніше запланованого терміну. Невідомо – чи зумів Кличко підійти до поєдинку в оптимальній готовності.

В який момент стало зрозуміло: щось іде не так?

– З кожним наступним раундом було все неприємніше. Володимир поводився незвично пасивно, не встигав за суперником. Хоча наприкінці поєдинку, особливо у 12-му раунді, активізувався і провів кілька хороших атак. Я вважав: перевага Ф'юрі не така відчутна, аби беззастережно віддати йому перемогу. Сподівався, що присудять нічию. Вона означала б, що Кличко захистив титул чинного чемпіона. На той момент він не програвав 11 років.

Той 12-й раунд частково спростовує думку про те, що на Володимира впливає вік. Адже наприкінці бою він був мобільніший за молодшого на 12 років суперника. І Віталій Кличко після поєдинку сказав мені: "Бій-реванш покаже, чи Володимиру час піти з рингу, чи це – просто осічка, і брат має кількарічний запас міцності". Шкода, реваншу не побачимо.

Як глядачі в Дюссельдорфі реагували на бій і підсумкову поразку чемпіона?

– У Німеччині Кличка люблять не менше, ніж у нас. Ніхто не бажав нового чемпіона. Підсумок бою розчарував глядачів.

Пригадую тільки один поєдинок у Німеччині, коли зал не підтримував українця. Наприкінці 2014-го Кличко бився з болгарином Кубратом Пулєвим. Володимир виграв нокаутом у п'ятому раунді. На бій прийшли сім тисяч болгар, які працюють у Німеччині, і неймовірно підтримували свого співвітчизника.

Як Володимир відреагував на поразку?

– Спокійно. Прийшов на прес-конференцію. Визнав фіаско. Згодом сказав: якби судді ухвалили інше рішення, це було б погано для нього. Несправжня перемога йому не потрібна. Дуже прагнув реваншу.

Яким запам'ятається Ф'юрі – людина, яка перемогла Володимира?

– Добротний боєць. Має нестандартну техніку, може боксувати в різних стійках. Але у нього серйозні психологічні проблеми, часті депресії. Саме тому за рік британець не підготував себе до захисту титулу.

Можливо, він провів бій свого життя і вже нічого не хоче від рингу?

– Вважаю, що хлопець має проблеми з головою. Тому вживає кокаїн. Навіть промоутери Ф'юрі визнають: їхній підопічний – некерований.

Як далі може розвиватися кар'єра 40-річного Кличка?

– Його менеджер Бернд Бенте зробив прогноз: Володимир має ще два-три роки провести на рингу. Попередньо, 10 грудня українець проведе бій із британцем Ентоні Джошуа, чемпіоном світу за версією ІBF (міжнародна боксерська федерація. – Країна). Потенційному супернику 27 років, не мав жодної поразки, визнаний найперспективнішим боксером світу-2014.

Джошуа – колишній спаринг-партнер Кличка. Думаю, цей бій, якщо відбудеться, стане визначальним для Володимира. Або він буде у боксі ще кілька років, або – залишить його після поєдинку з Джошуа.

Але можна глянути на ситуацію і по-іншому. Бокс можна і треба розглядати як бізнес. Припустимо, Володимир програє Джошуа. Однак попит на Кличка все одно буде великий – бо молоді чемпіони захочуть побити стару легенду.

  Максим РОЗЕНКО, 37 років, журналіст. Народився 1 серпня 1979-го у Дніпропетровську. Закінчив При­дніпровську державну академію будівництва та архітектури. Від 2007-го як журналіст був на кожному поєдинку Віталія і Володимира Кличків. П’ять років тому став одним із засновників офіційного фан-клубу братів Кличків. 2012-го створив івент-агентство MaxAgency, яке спеціалізується на спортивних проектах. Одружений, має чотирьох дітей
Максим РОЗЕНКО, 37 років, журналіст. Народився 1 серпня 1979-го у Дніпропетровську. Закінчив При­дніпровську державну академію будівництва та архітектури. Від 2007-го як журналіст був на кожному поєдинку Віталія і Володимира Кличків. П’ять років тому став одним із засновників офіційного фан-клубу братів Кличків. 2012-го створив івент-агентство MaxAgency, яке спеціалізується на спортивних проектах. Одружений, має чотирьох дітей

Чому Володимиру не вдалося підкорити Америку?

– У червні 2003-го Віталій Кличко провів бій із Ленноксом Льюїсом (українець вів за суддівськими записками після шостого раунду, але розсік брову, і суддя припинив поєдинок. ­Перемогу технічним нокаутом віддали британцю. Той більше не виходив на ринг. – Країна). Після того поєдинку американський телеканал НВО підписав контракт із братами на право трансляцій кількох їхніх наступних боїв. Але за рік Володимир програв Лаймону Брюстеру. Угоду розірвали – була така опція.

Ще один шанс "узяти" США у молодшого Кличка був на початку 2008-го. Бився з росіянином Султаном Ібрагімовим. НВО купив бій за 7,2 мільйона доларів. У Нью-Йорку на знаменитій арені Madison Square Garden зібралися 16 тисяч глядачів. Уже в четвертому раунді вони почали свистіти. Володимир переміг за очками, але американцям бій не сподобався. І після того НВО три з половиною роки не купував поєдинки за участю молодшого Кличка. Аж до липня 2011-го, коли Володимир зустрічався з британцем Девідом Хеєм.

Упевнений, що американці недооцінюють Кличка. Кажуть, що це – нецікавий чемпіон, його бої нудні. Але після того як Володимир залишить ринг, зрозуміють, якого чемпіона втратили. І що Кличко-молодший залишив у боксі величезний слід.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Кличко боксуватиме ще два-три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути