четвер, 25 серпня 2016 11:58

У Україні проживають близько 42,6 млн осіб

Винищувач Су-27 впав у натовп на Скнилівському аеродромі у Львові 27 липня 2002 року (на фото). Трагедія сталася під час святкування ювілею 14-го авіаційного корпусу ВПС України. Зібралися близько 10 тис. глядачів. Літак виконував фігуру вищого пілотажу на малій висоті й зачепив крилом дерево. Загинуло 77 осіб, зокрема 28 дітей. Понад 500 людей отримали травми. Пілоти Володимир Топонар і Юрій Єгоров встигли катапультуватися. Першого засудили до 14 років ув'язнення, другого – до восьми. Пізніше обом скоротили терміни. Також до тюрми потрапили троє організаторів польоту.

Автор: фото: bbs.voc.com.cn
 

Насипати дамбу до острова Тузла в Керченській протоці росіяни почали 29 вересня 2003 року. Адміністративно Тузла площею 3 кв. км належала Керченській міській раді. Дамба мала з'єднати острів із Таманським півостровом у Краснодарському краї. Представники Росії пояснювали, що чіткого кордону між двома державами в цьому місці не існує. Будівельники працювали у три зміни. Припинили роботу 23 жовтня – від дамби до острова залишалося менше 150 м. Конфлікт врегулювали у липні 2005-го – Росія визнала Тузлу територією України.

Вихованця київського "Динамо" Андрія Шевченка тижневик France Football визнав найкращим футболістом Європи 2004 року. Раніше володарями "Золотого м'яча" ставали "динамівці" Олег Блохін ­1975-го та Ігор Бєланов 1986-го. Шевченко з 1999 року виступав за "Мілан". Вигравав чемпіонат Італії і Лігу чемпіонів, ставав найкращим бомбардиром обох турнірів. Завершив кар'єру футболіста влітку 2012-го. У липні цього року призначений головним тренером збірної України.

Серійного вбивцю Анатолія Онопрієнка арештували в Яворові Львівської області 14 квітня 1996 року. Родом із села Ласки Народицького району Житомирської області, почав убивати 1989-го. Нападав на помешкання й автомобілі, розстрілював чи вирізав цілі родини. Забирав цінні речі, іноді ґвалтував своїх жертв. Під час слідства зізнався у 52 вбивствах. 1 квітня 1999 року його засудили до страти. Суддя зачитував вирок 12 годин. Наступного року в Україні скасували смертну кару. Покарання замінили на довічне ув'язнення. Онопрієнко помер від серцевої недостатності 27 серпня 2013-го у Житомирській тюрмі № 8.

Леонід Каденюк (на фото) став першим і поки що єдиним громадянином України, який побував у космосі. 19 листопада – 5 грудня 1997 року уродженець села Клішківці Хотинського району Чернівецької області здійснив політ на американському кораблі Columbia. Разом із ним на борту перебували четверо астронавтів зі США і японець. Завданням Каденюка було стежити за фотосинтезом у рослин – ріпи, сої та моху – в умовах невагомості. Мав із собою три синьо-жовті прапори, "Кобзар" Тараса Шевченка, аудіокасети з піснями Дмитра Гнатюка, Анатолія Солов'яненка, Софії Ротару.

Автор: фото: nasa.gov
 

Запорізький автомобілебудівний завод і корейська компанія Daewoo Motors підписали договір про співпрацю 15 квітня 1998 року. Обидві сторони внесли у статутний капітал по $150 млн. Корейці – готівкою, українці – майном заводу. Спільне підприємство "Авто­ЗАЗ-Daewoo" почало збирати корейські автомобілі в цехах в Іллічівську – теперішній Чорноморськ. Найпопулярнішою моделлю стала Daewoo Lanos. Незабаром з'явилися машини власної конструкції – "Таврія-Нова" і "Славута".

48 457 000 людей проживали в країні, за результатами першого всеукраїнського перепису населення 5–14 грудня 2001 року. Це на 4 млн менше, ніж нарахували під час перепису 1989-го.

53,7% населення становили жінки, 46,3% – чоловіки. 67,2% громадян жили у містах. 77,8% назвали себе українцями за національністю, 26,6% – росіянами. 67,5% вважали рідною мовою українську.

Зараз в Україні проживають близько 42,6 млн осіб (дані без урахування населення тимчасово окупованої території Криму та зони ато на Донбасі). Наступний перепис планують провести 2020 року.

Зараз ви читаєте новину «У Україні проживають близько 42,6 млн осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути