Ексклюзиви
четвер, 16 лютого 2017 11:17

Торгівлі з окупованими територіями бути не може

Неділя, 5 лютого, 12:31

Троє піротехніків у захисних костюмах ідуть на річку Тиса біля села Ділове Рахівського району на Закарпатті. Між крижаних брил закладають тротилові шашки. Від них розмотують шнур і повертаються на берег. Підривають. Вибухом дроблять скупчення кількасот брил льоду на річці. Вони утворили затори. Подекуди сягали 2 метри заввишки. Після вибуху крижини попливли за течією.

– Льодохід небезпечний скупченням у вузьких місцях. Треба регулярно пробивати русла. Інакше після відлиги може бути паводок, – пояснює 50-річний Олег Кисіль, головний інженер басейнового управління річки Тиса.

Рівень води стрімко піднявся у Тисі, Ужі, Латориці, Ріці 3 лютого. Підмило автотрасу Київ – Чоп під Свалявою. У Хустському районі крига на Ріці знесла міст. Відрізала від сполучення 40 хат присілку Мередюк. Підтопила 525 будинків. Рятувальники евакуювали 20 осіб.

Автор: УНІАН
  На Дніпрі в Запоріжжі зробили крижану карусель. Це дванадцятиметрове коло, вирізане в товщі льоду. Щоб розгойдатися, треба відштовхнутися веслом від видовбаних у льоді зарубок
На Дніпрі в Запоріжжі зробили крижану карусель. Це дванадцятиметрове коло, вирізане в товщі льоду. Щоб розгойдатися, треба відштовхнутися веслом від видовбаних у льоді зарубок

А в цей час:

Киянка 46-річна Юлія Чернова робить третій тест на вагітність. Усі дають позитивний результат. Минулого тижня вона офіційно розлучилася із чоловіком Андрієм. Прожили разом 18 років.

– Пройшли купу тестів. Щоразу лікарі казали, що у нас зі здоров'ям все добре, треба трошки зачекати. Останні шість років втратили надію мати дитину, – розповідає схлипуючи Юлія. – Жили для себе. Об'їздили всі столиці Європи, побували на морях, навчилися кататися на лижах. Останній рік чоловік почав часто затримуватися на роботі. Перед новорічними святами заявив, що подав на розлучення й іде до молодої дружини. Ми спокійно розійшлися через місяць.

Наступного дня Юля піде до гінеко­лога. Той підтвердить: 8-тижнева вагітність.

– Думала, почався клімакс, а тут бац – і стану мамою. Гінеколог сказав, аби про аборт і не думала, – говорить Юлія.

На банківську картку 28-річного Станіслава Головка приходить 5 тис. грн. Звідки – не знає. Чекає до наступного дня. Власник грошей не відгукується. Стані­слав купує на всю суму подарунок своїй дівчині 23-річній Олені Ковальчук – телефон Samsung G5.

– Це тобі до Дня закоханих. Твоя мобілка вже стара. Тепер будеш сучасна і завжди на зв'язку, – каже Станіслав, цілує Олену в губи.

– Звідки гроші? Ти два тижні тому звільнився з роботи. Відкладені кошти витратив на комуналку. Мабуть, знайшов підробіток. Горджуся тобою, – Олена відповідає на поцілунок.

Пара робить селфі, йдуть у кафе їсти суші.

На новій російській 200-рублевій банкноті буде зображення меморіалу затопленим кораблям і вид на ­Херсонес Таврійський – пам'ятку культурної спадщини в окупованому Криму. Нові купюри почнуть випускати наприкінці 2017-го.

Столичний Лук'янівський і Львівський слідчі ізолятори передадуть у користування інвесторам, які згодяться побудувати нові заклади для утримання в'язнів. Таке рішення прийняв Кабінет міністрів. Тюрми віддадуть, бо вони застарілі і розташовані в центрі Києва та Львова. Нові СІЗО споруджуватимуть на околицях міст. Кожен коштуватиме майже $30 млн.

Намисто принцеси Діани продають у Великій Британії за 10 млн фунтів. Прикраса належить сім'ї з України, яка купила її сім років тому за 500 тис. фунтів. У намисті 178 діамантів. Діана одягала його в червні 1997-го. За два місяці загинула в автокатастрофі. Імена продавців не розголошують.

Українка Оксана Линів стала головним диригентом оперного театру в австрійському місті Грац. Раніше працювала у Львівській та Одеській операх.

Суд англійського графства Девон оголосив підозру українці 38-річній Ганні Зюзіній. Її звинувачують у вбивстві чоловіка, британського мільйонера Баррі Прінга. Він загинув у Києві 2008-го. Вечеряли з дружиною в ресторані. Потім вийшли спіймати таксі. Ганна сказала, що забула в ресторані рукавичку. Щойно відійшла – Прінга збила машина. Українські слідчі справу закрили. Її поновили в Англії на вимогу родичів загиблого.

"Доля демократії у світі залежить зараз від готовності західних держав захищати українські інтереси", –

Ріхард ХЕРЦІНГЕН, редактор німецької газети Die Welt

  У лютому Печерський районний суд Києва почне розглядати справу Віктора Януковича. Екс-президента заочно судитимуть за державну зраду.  ”Смертна кара у нас скасована, але розстріл яйцями ніхто не забороняв”, – натякає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
У лютому Печерський районний суд Києва почне розглядати справу Віктора Януковича. Екс-президента заочно судитимуть за державну зраду. ”Смертна кара у нас скасована, але розстріл яйцями ніхто не забороняв”, – натякає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Коли двоюрідному брату було 11 років, його батьки розлучилися. Мати виїхала за кордон на заробітки, а батько почав зустрічатися з молодшою на дев'ять років жінкою. Втрьох жили в ­однокімнатці. Батько й жінка почали спиватися. Вона поставила умову: або виганяй сина, або йду від тебе. Відмовився від дитини. Хлопець пішов жити до нашої баби. Згодом вона оформила опікунство. Брату вже 23. За весь час із батьком бачився лише раз. А на днях він йому подзвонив із лікарні. Інфаркт. Молить, аби прийшов доглядати. Він відмовив. Сказав, що для нього батько – мертвий.

Ігор ВАСЮК

Кума злякалася банкрутства Приватбанку і зняла з рахунку 120 тисяч гривень. Гроші поклала у спортивну сумку і запхнула під душову кабінку. Кілька днів тому подзвонила і ридає – купюри зіпсувалися. Виявилося, струмок води більше місяця лився на сумку з коштами. Вони взялися цвіллю.

Ілона РАДЧЕНКО

Розбороняв п'яних сусідів, які билися на поверсі. Аби втихомирити, одному дав по голові. Він знепритомнів. Коли прийшов до тями, назвав мене своїм кровним ворогом. Пообіцяв мститися. Через кілька днів викинув мені під двері сміття і банку з недопалками. Я все згріб у відро, почекав сусіда біля його квартири і висипав йому на голову. Думав, полізе битися, а він розплакався і втік. На днях до мене постукав чоловік. Сказав, купує сусідську квартиру. Але господар його попередив, що я не­адекватний і можу битися. Він прийшов перевірити.

Василь ДАШУТІН

Старенький чоловік біля термі­нала схопив за руку. Тицьнув телефон. Там: "Я вас прошу, поможіть йому картку поповнити". Диктують номер телефону-картки. Доходимо до суми. Дід дістає 500-ки: треба поповнити на 20 тисяч. На телефоні чоловік просить, аби вносила банкноти. Кладу трубку. Питаю, кому перераховує? Говорить про поліцію, аварію і внука. Прошу сховати гроші. Дідові обривають телефон. Додзвонюємося до внука. Пояснюю, що в його діда майже видурили 20 тисяч гривень.

Оксана СНІГУР

146 кулеметів радянського виробництва передала Литва торік Україні. Серед них 60 – для бронетранспортерів. Раніше литовці надали 150 т радянських боєприпасів

79 000 дітей стоять у чергах у дитсадки. Торік в Україні відкрили 26,5 тис. місць у дошкільних навчальних закладах

Україна програє інформаційну війну

Події в Авдіївці показали, що ми програємо інформаційну війну. На Заході багатьом зручно ховатися за твердженнями про начебто "громадянський конфлікт в Україні". І погоджуватися з російською пропагандою.

Для виходу з кризи слід спробувати відверто відповісти на складні запитання. Чому західне суспільство толерантно ставиться до багатіїв, що приїжджають туди і за явно кримінальні гроші купують нерухомість, громадянство? Чому так мляво рефлексує на значне погіршення ситуації з правами людини у світі? Чому мовчить, коли в центрі Європи путінський режим окуповує частину суверенної держави, яка свого часу позбулася ядерної зброї і цим зробила значний внесок у зміцнення безпеки на європейському континенті?

Чим скоріше відбудуться дискусії на ці теми, тим швидше західне суспільство зможе перебороти кризу і вийти з неї ще потужнішим.

А нам слід припинити мало­продуктивні розмови на тему "Захід зрадив Україну" й спробувати чесно назвати причини наших невдач.

Олег БЄЛОКОЛОС, експерт платформи "Майдан закордонних справ"

Білорусь потихеньку йде від Росії

Президент Білорусі Олександр Лукашенко розуміє можливість агресії з боку Росії. Тому потихеньку йде від РФ.

Останній рік тривають дискусії, що Росія хоче відкрити воєнну авіабазу в Білорусі. Мінськ намагається від цього відмовитись. Розуміє, що в будь-який момент базу можуть використати проти господарів. Водночас Білорусь налагоджує зв'язки з Євросоюзом. Їм зняли санкції, вони зробили певні кроки з демократизації.

Олеся ЯХНО, політолог

Торгівлі з окупованими територіями бути не може

Економічна блокада Донбасу показала, що Україна не така вже й залежна від вугілля, що це – минула епоха. По-­друге, 25 січня біля Ясинуватої затримали потяг із півтонною вугілля з ДНР. Під ним був тютюн. Це підтверджує: під виглядом постачання палива з окупованих територій ввозять контрафактний тютюн, горілку, золоті банківські зливки.

Держава має дати відповідь: хто дозволив купувати у терористів вугілля й експортувати його в Польщу та Чехію? Торгівлі з окупованими територіями не може бути в принципі. Міністр із питань тимчасово окупованих територій Вадим Черниш і його заступник Георгій Тука заперечують сам термін "окуповані території". Якщо вони вважають, що це – територія України, то нехай пояснять, що там роблять п'ять тисяч російських кадрових військових і 40 тисяч найманців.

Дмитро СНЄГИРЬОВ, військовий експерт

Читачі висловлюються про матеріали, які їм запам'яталися у попередньому номері "Країни"

У родичів у селі священик бере вдвічі більше грошей за похорон, якщо іде до кладовища пішки. Це близько кілометра.

Алла, Суми

Донька приїхала до матері у гості й зарізала її улюбленого півня Борю. Хотіла зготувати холодець. Бабі викликали "швидку". Вона поховала півня у дворі біля бузку.

Марина, Полтава

 

Подруга вийшла заміж за старшого на 37 років чоловіка. Він хвалився, що має багато нерухомості і ресторанів. За кілька місяців помер. Дружині у спадок лишив забігайлівку на ринку й купу кредитів.

Лілія ВАСЬКО, 30 років

На знайомого по­дали до суду сусіди. Вимагають вивести з грудей татуювання з портретом Леніна. Кажуть, так популяризує заборонених комуністів.

Артем ШВЕЦЬ, 45 років, Полтава

Зараз ви читаєте новину «Торгівлі з окупованими територіями бути не може». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути