четвер, 01 грудня 2016 09:09

Сталін боявся втратити Україну. Тому вирішив стратити її

Щонайменше сім мільйонів осіб загинули внаслідок штучного Голоду в Українській РСР протягом 1932–1933 років. Подібні трагедії сталися на території нашої держави у 1921–1923 і 1946–1947 роках. Починаючи з 1998-го в Україні на державному рівні вшановують жертв Голодоморів – в останню суботу листопада. О 16:00 оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання. Далі відбувається акція "Запали свічку". Кожен охочий може віднести свічку до пам'ятника загиблим у своєму місті.

"Голодомор не зламав" – національні пам'ятні заходи цього року присвятять людям, які змогли реалізувати себе попри травму пережитого геноциду

"Україну можемо втратити!" – писав переляканий Йосип Сталін влітку 1932 року. Він боявся втратити Україну як ресурс, без якого побудова могутньої індустріальної імперії, здатної завоювати світ, залишалася б тільки мрією. Щоб не втратити Україну, він вирішив стратити її. Стратити як уособлення всього, що ненавидів диктатор, – свободи, самодостатності, культурної унікальності.

Це була публічна страта – попри інформаційну блокаду, яка приховувала злочин. Про неї знали приречені на загибель, пошепки переповідаючи жахливі подробиці. Про неї керівництву своїх держав доповідали закордонні розвідники й дипломати, писали відважні журналісти у світових медіа.

Вбивство цілого народу без війни у мирний час мало залякати інших, засвідчити всемогутність і безкарність "вождя народів". Голод дав Сталіну можливість не лише забрати життя у мільйонів українців, а й вбити тих із них, хто пережив масове вбивство. Вбити їх як українців: ті, хто вижили, добровільно позбавлялися власної мови, культури, традицій, переплавлювалися у безликий "совєтський народ". Вбити їх як людей: перетворити на істот, позбавлених почуття гідності, понизити до рівня тваринного існування, а згодом вмонтувати в якості гвинтиків у тоталітарну машину.

Результатом Голодомору стали не лише мільйони вбитих та опустілі українські домівки, але й спустошені душі тих, хто пережив 1933-й. Люди боялися згадувати жахи, свідками яких стали. Боялися не лише тому, що їх очікувало покарання. Їм боляче було пригадувати себе інших. Тих, якими вони були до 1932-го. Боляче було гадати, якими б стали, якби не Голодомор.

Але геноцид зламав не всіх. Серед тих, що вижили фізично, були й такі, хто не дав знищити себе духовно. Попри те, що вони бачили жахіття голодної смерті рідних та близьких, самі заглядали їй у вічі, відчували, як тваринне єство може наповнювати людську істоту. Голодомор не змусив їх зрадити своє індивідуальне та національне "Я". Згодом вони зуміли реалізувати себе – стали художниками, письменниками, хліборобами, досягли успіхів у науці й техніці.

Про Голодомор не забували. Але ця пам'ять не стримувала їхній розвиток, а робила сильнішими. Ці чоловіки та жінки знали, що живуть не лише за себе, але й за мільйони інших. Знали, що несуть у собі унікальну культуру, яку мають врятувати, щоб зберегти різноманітність світу. Завдяки їм Сталін програв – Голодомор не зламав Україну. Після десятиліть нищення вона звелася на ноги і 1991-го поставила крапку в історії створеної ним імперії. І нині Україна не дає відродити цю імперію. Захищає рубежі свободи – свободи власної, свободи Європи.

Ми народ, який не зламали геноцидом.

Зараз ви читаєте новину «Сталін боявся втратити Україну. Тому вирішив стратити її». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути