середа, 13 квітня 2016 12:35

"Спершу треба зробити людей здоровими й дозволити евтаназію"

За теперішнього рівня медицини люди мають потенціал жити до 120 років, каже науковець Віктор Досенко. Але для цього потрібно змінити харчування і чимало звичок.

Довголіття створить додаткові можливості. Однак виникнуть і проблеми: як розпорядитися ще кількома десятиліттями? Як співіснуватимуть в одній родині чотири-п'ять поколінь? У скільки років виходити на пенсію? Як працюватиме пенсійна система?

Ми запитали людей: чи готові вони жити 120 років?

Повноцінно людина живе років 70. Ну, якщо добра медицина, – 80‑90. А решта 30 років? Це ж не життя, а існування. Те, що я роблю, не змінюється від років. Читаю, пишу, заробляю консультаціями. У мене немає роботи в традиційному розумінні. З роками це не змінюється. Але чи не стану у 80 погано говорити, бачити, ходити?

Сергій ДАЦЮК, 50 років, філософ

Мій дід помер у 112 років. Бабця прожила 101. Дід почав вивчати комп'ютер, цікавився мобільними телефонами. Щоранку бігав і обливався холодною водою. Десь у 70 років перестав їсти м'ясо й рибу. Харчувався тільки рослинною їжею. Читав газети, розбирався в політиці. Ми з братом завдяки йому вступили в університети без репетиторів. Я готовий жити до 120 років. Це під силу програмістам, художникам, науковцям. Але не офісним працівникам. Дружина працює в рекламному відділі, постійно на нервах – то в неї відхопили проект, то забрали клієнта.

Андрій СТОЛЯРЧУК, 30 років, комп'ютерний геймер, програміст

Ньютон усі свої відкриття зробив до 25 років, Олександр Македонський до 33-х здійснив усі завоювання. Все цікаве, нове, творче буває у молодому віці. Я вже як мінімум пережив років 20 зайвих. Тому 120 років зовсім не потрібно. Бо не зрозуміло – НАВІЩО? Після 80 лежав би в лікарні, псував би життя ближнім. Ділився б нікому не потрібними спогадами, страждав від маразму. Не працював жодного дня, тому пенсія мені не призначена. Наявність великої кількості довгожителів погано впливатиме на політику. Чим більше старперів, тим МЕНША ІМОВІРНІСТЬ РЕВОЛЮЦІЇ. Бо вона – справа молодих.

Дмитро КОРЧИНСЬКИЙ, 52 роки, політик

Я хотів би дожити до такого віку. Самотньою людина може стати будь-коли й активною теж може бути завжди. Все залежить від інтересів і стану здоров'я. Активні особистості в будь-якому віці здатні освоїти нові технології. Більше шансів дожити до поважного віку мають ІНТЕЛЕКТУАЛИ. Вони постійно тренують мозок, розвиваються.

Віктор ГРОМОВИЙ, 52 роки, заслужений учитель України

Якщо життя було порожнє, то старість відплатить тією ж монетою. До останнього ТРЕБА МАТИ ЯКУСЬ ЦІЛЬ, РОЗВИВАТИСЯ. Тоді можна прожити довше. Я купив мотоблок. Маю більш як тисячу дерев. Вийду на пенсію і весь свій потенціал вкладу в них.

Хто прожив без руху й не беріг здоров'я, приречені на нещасну старість. Найгіршим покаранням стануть муки. Товариш мав цукровий діабет. Йому відрізали пальці, потім – стопу, далі – руки й ноги. Врешті, він осліп. До того ж, відчував себе самотнім, хоча за ним 10 років доглядали родичі.

Валерій ЩЕРБАНЬ, 61 рік,

заступник головного лікаря Вінницької районної лікарні

Хотілося би прожити до 120 років. Цього часу було б достатньо, щоб зробити все, про що мрієш. Після 80 років почала б писати трилер. Цікаво було би подивитися і на зміни у світі. Технології настільки підуть уперед, що можна втілити в життя усі фантастичні фільми. А от ЛЮДИ ДЕГРАДУВАТИМУТЬ.

Катерина КОЛІСНІЧЕНКО, 30 років, юрист

  ”Краще динамічніше й активніше проживати свій теперішній час, ніж сподіватися на довголіття”, – каже історик Олексій Сокирко. З ним погоджується художник Дмитро Скаженик
”Краще динамічніше й активніше проживати свій теперішній час, ніж сподіватися на довголіття”, – каже історик Олексій Сокирко. З ним погоджується художник Дмитро Скаженик

Найдовше можуть жити пастухи. Вони не нервують, харчуються свіжими й якісними продуктами, дихають чистим повітрям. Найменше – міські жителі. Якщо жити до 120 років, треба спершу зробити людей здоровими й ДОЗВОЛИТИ ЕВТАНАЗІЮ. Людина сама має вирішити, чи потрібно їй жити далі.

Сергій МАКЄЄВ, 64 роки,

завідувач відділу Інституту соціології Академії наук України

Не впевнена, що у 120 років зможу радіти життю. Людина старіє з 60. То виходить, що наступні 60 років – це тотальна старість?

Діана КАРПЕНКО, 28 років, художниця

Готовий жити до 120. Робив би те саме, що й зараз – писав би книжки, тренувався б у школі карате, кохав би дружину, спілкувався би з дітьми й онуками. А також читав би, слухав музику, подорожував, дивився би фільми й вистави.

Якщо вік людини стане довший, то довшим буде і період активного життя.

Згодом і ЕКОНОМІКА ПРИСТОСУЄТЬСЯ ДО ВЕЛИКОЇ КІЛЬКОСТІ 100-РІЧНИХ.

У сучасному світі чоловіки й жінки наважуються на шлюб, на сім'ю зазвичай пізніше, ніж це було ще півстоліття тому. Якщо перед ними відкриється перспектива 120-річного життя, зважуватися на серйозні стосунки почнуть ще на 10 років пізніше.

Олег ЛАДИЖЕНСЬКИЙ, 53 роки, письменник

У 80–90 років люди виходять на фінішну пряму фізичної і розумової дієздатності. Тому подальше життя я назвав би, скоріше, животінням. Для багатьох це буде, як ПОКАРАННЯ. Краще динамічніше й активніше проживати свій теперішній час, ніж сподіватися на довголіття.

Олексій СОКИРКО, 41 рік, історик

Хотілося б прожити так довго, щоб побачити зміни в Україні. У нас все йде повільно, зі скрипом, два кроки вперед – півтора назад. Але ж іде. Щоб у майбутньому не почуватися самотніми, варто вже зараз спілкуватися з людьми різних поколінь.

Ірина БЕКЕШКІНА, 64 роки, соціолог

Готова жити до 120 років, якщо це буде повноцінне життя при здоровому глузді. А хворою й немічною – не хотілося б. У непрацюючих людей літнього віку ЗАГОСТРЮЄТЬСЯ ВІДЧУТТЯ САМОТНОСТІ. І цікаво, що далі розвивається цивілізація, що вищий стає рівень життя, то більше зростає й вона.

Наталка СНЯДАНКО, 42 роки, письменниця

У США над цим питанням замислювалися ще в 1980-х. У романі "День бумеранга" Крістофер Баклі описує вирішення проблеми бебі-буму 1960-х. Це покоління дійшло до пенсійного віку. Грошей на пенсії – немає. Тому влада запроваджує програму: якщо літня людина погоджується померти, їй дають путівку в омріяне місце на півроку. Забезпечують гідні умови. Через шість місяців людина сама йде з життя.

В Україні пенсіонери нині фактично зайві. Немає хорошого медичного обслуговування. Якщо житимемо до 120 років, це стане катастрофою для суспільства. Приблизно 55 відсотків українських пенсіонерів отримують мінімальні кошти. Пенсія перевищує три тисячі гривень тільки у трьох відсотків жінок. Більшість грошей іде чоловікам. Ця нерівноправність ВПЛИВАЄ НА ОСОБИСТІ СТОСУНКИ.

До 2030 року станемо країною збіднілих жінок із маленькими дітьми й людьми похилого віку. Тобто довго жити не дуже захочеться. Молоді чоловіки швидко вмирають через свій спосіб життя – туберкульоз, алкоголізм, статеві захворювання. Тепер ще й війна. Чекатимемо ЗАМІЩЕННЯ ЧУЖИМИ ЧОЛОВІКАМИ. Деякі науковці вважають, що це будуть китайці.

Світлана СОЛОНСЬКА, 62 роки, психолог, директор Інституту політичного консалтингу

Зараз ви читаєте новину «"Спершу треба зробити людей здоровими й дозволити евтаназію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути