вівторок, 20 вересня 2016 10:43

Слово "інвалід" заборонено вживати в українських законодавчих документах

Понеділок, 12 вересня, 10:02

У Полтаві біля обласної поліції мітингують кілька десятків людей. Вимагають, щоб правоохоронці знайшли вандалів. Ті у ніч на 11 вересня розбили п'ять меморіальних табличок загиблим бійцям АТО. Їх встановили на школах і навчальних закладах.

– На одній зі шкіл розміщена меморіальна дошка мого тата. Камери зняли, як близько третьої ночі якийсь чоловік двічі вдарив по ній молотком, – каже 28-річна Марія Боняківська, донька загиблого Валерія Боняківського. – Відчуття, що до цього готувалися. У ту ніч світло на території школи було вимкнуте.

На сходи підіймається депутат міськради 27-річний Юліан Матвійчук. Він близько півтора року воював добровольцем на Донбасі:

– "Русский мир" у Полтаві не пройде. Закликаю городян не бути байдужими до цих проявів тероризму.

Люди розтягують полотно з написом: "Дошку розбили, а нас – не зламати". Представники поліції кажуть, що просили в мера Полтави Олександра Мамая гроші на відеокамери поряд із дошками. Влада проігнорувала прохання. Мітингувальники скандують: "Ганьба".

Весною з могил бійців АТО в Полтаві вкрали українські прапори. Пізніше – невідомі намагалися підірвати й обливали фарбою пам'ятник гетьману Іванові Мазепі

Автор: УНІАН
  Чоловіки змагаються у перетягуванні каната в центрі Києва 10 вересня. Цього дня в Україні відзначали День фізичної культури і спорту. У столиці тривали турніри з баскетболу, футболу. Були забіги  на дистанцію від 1 до 10 кілометрів. На стадіоні ”Олімпійський” вручали грошові премії і дипломи найкращим українським спортсменам. Зокрема Олегу Верняєву, який виграв золоту і срібну медалі на Олімпійських іграх у Бразилії
Чоловіки змагаються у перетягуванні каната в центрі Києва 10 вересня. Цього дня в Україні відзначали День фізичної культури і спорту. У столиці тривали турніри з баскетболу, футболу. Були забіги на дистанцію від 1 до 10 кілометрів. На стадіоні ”Олімпійський” вручали грошові премії і дипломи найкращим українським спортсменам. Зокрема Олегу Верняєву, який виграв золоту і срібну медалі на Олімпійських іграх у Бразилії

А в цей час:

– Ненавиджу тебе! – кричить з балкона 29-річна Ірина Шведенко з Дніпра.

З третього поверху викидає одяг і портфель з ноутбуком свого хлопця Олега, 32 роки. Той позичив у неї 20 тис. грн на лікування бабусі. Виявилося – хотів купити електричний велосипед за 28 тис. грн.

– Пару тижнів тому ревів, що бабусі треба операція на серці. Ніби вона при смерті, – розповідає Ірина. – Вирішила віддати майже все зі своїх запасів. З Олегом зустрічалися два роки. У соцмережі побачила переписку з продавцем велосипеда. Олег писав, що нарешті отримав 20 тисяч, яких йому не вистачало. Домовився про купівлю наприкінці тижня. Скотина. Бачила в ньому потенційного чоловіка. Якби сказав правду – гроші сама віддала б.

Надвечір Олег повернув кошти Ірині на картку.

48-річна Валентина Пацирук згортає ятку з квітами на вінницькому ринку "Світанок". Її разом із 69 торговцями виганяє власник базару. Хоче звести тут торговельний центр.

– Сьогодні останній день. Потім не знаю, куди діватися, – каже Валентина. – Ми квіти вирощуємо в теплицях.

Жінки торгують на ринку 10 років. Адміністрація запропонувала їм інвестувати в будівництво торговельного центру $30 тис. – близько 780 тис. грн. Кожна мала би внести по 11,3 тис. грн. Тоді отримають місце на першому поверсі. За квадратний метр платитимуть 200 грн.

– Нас це не влаштовує. Пікетуватимемо міськраду, – каже Валентина Пацирук.

За день кіоски вивезли.

Іноземці, зокрема українці, які святкуватимуть в Італії своє 18-річчя, отримуватимуть у подарунок 500 євро. Так вирішив тамтешній уряд.

  Новий телефон iPhone7 презентувала компанія Apple в американському місті Купертіно, штат Каліфорнія. Має бездротові навушники, яскравіший екран і покращену камеру. Телефон водонепроникний. У Штатах коштуватиме від 649 доларів. В Україні з’явиться у жовтні. Коштуватиме від 26 тис. грн. Ціна залежатиме від розміру екрана та внутрішньої пам’яті iPhone7.  ”Квиток із реального світу у віртуальний буває тільки в один бік”, – розмірковує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Новий телефон iPhone7 презентувала компанія Apple в американському місті Купертіно, штат Каліфорнія. Має бездротові навушники, яскравіший екран і покращену камеру. Телефон водонепроникний. У Штатах коштуватиме від 649 доларів. В Україні з’явиться у жовтні. Коштуватиме від 26 тис. грн. Ціна залежатиме від розміру екрана та внутрішньої пам’яті iPhone7. ”Квиток із реального світу у віртуальний буває тільки в один бік”, – розмірковує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Зі слідчого ізолятора міста Кропивницький утік 44-річний Дмитро Тичков. 6 вересня охоронці недорахувалися його на вечірній прогулянці. Як зник – невідомо. Тичкова 2013-го засудили на п'ять років за шахрайство у сфері інформаційних технологій. Тоді був спробував утекти з колонії міста Олександрія Кіровоградської області – його товариш украв вертоліт і сів у дворі тюрми. Здався, коли охоронці пригрозили стріляти на ураження. За спробу втечі Тичкову додали ще п'ять років в'язниці. У СІЗО чекав повторного відправлення у тюрму.

Колишнього патрульного 25-річного Сергія Олійника звільнили з-під домашнього арешту. З дому він не виходив близько півроку. Цей запобіжний захід не може тривати довше, пояснили в Печерському райсуді Києва. Олійника звинувачують у вбивстві 17-річного Михайла Медведєва. Той у лютому тікав від поліцейських по зустрічній смузі у BMW. Щоб зупинити авто, патрульні почали стріляти. Водій машини теж перебуває під слідством.

Слово "інвалід" заборонено вживати в українських законодавчих документах. За це проголосувала Верховна Рада. Натомість запровадили словосполучення "особа з інвалідністю".

"Європейці й американці ніколи не боролися із залізною завісою. Вони не здогадуються, від чого їх захистили українські страждання. Тому коли вам почнуть читати лекцію, які зараз неправильні рішення приймає Україна – не виправдовуйтесь. Краще скажіть: "Якби ви нас тричі не кинули у XX столітті – ми не мали б цих проблем", –

Адріан БОНЕНБЕРҐЕР, американський журналіст

15 000 кілограмів патронів до автоматів Калашникова передали Україні з Литви. Ці набої тамтешня армія перестала використовувати після переходу на стандарти НАТО

"Україна – не член НАТО, тому в Альянсу немає перед нею зобов'язань.

Але якщо Росія продовжить агресію на Донбасі – настане час Заходу,

й Україна отримає летальну зброю", –

Андерс Фог РАСМУССЕН, колишній генеральний секретар НАТО

9 553 людини загинули за два роки війни на Донбасі. Понад 22 тис. отримали поранення. Усього через воєнні дії постраждали 3,7 млн українців. Більшість – виїхали жити в інші регіони країни.

37 рублів за годину (15 грн. – Країна) платитимуть в'язням, які будуватимуть слідчий ізолятор в анексованому Росією Криму – у Сімферополі. Приміщення на 366 місць мають звести до кінця року. На півострові є одне СІЗО – на 817 лю­дей. Станом на березень було переповнене майже удвічі.

Не спілкуюся з вітчимом шостий рік. Коли мені виповнилося 17, він встановив у моїй кімнаті приховану відеокамеру. Записував, як я займалася сексом зі своїм хлопцем – теперішнім чоловіком. Відео зберігав на своєму комп'ютері. Дізналася через півтора року, коли зайшла до нього в кімнату і побачила, як передивляється мій останній інтим. Від шоку не могла сказати ні слова. Він пояснив, що хотів знати, чи не робить хлопець мені боляче, коли лишаємося наодинці. Мати стала на захист вітчима. Я зібрала речі й поїхала жити до баби.

Ольга ШОСТАК

У під'їзді три роки жив бомж. Усі сусіди виганяли його на вулицю, бо від чоловіка тхнуло. По одежі повзали таргани. Дехто з підлітків лупив його палицями. Перед Новим роком я повертався додому з корпоративу. Побачив цього дядька біля під'їзду і пожалів. Запросив помитися. Нагодував і дав їжі з собою. За тиждень він постукав у двері. Коли відчинив – кинув на підлогу паперовий пакет і втік. У ньому лежали 14 тисяч гривень і записка: "Спасибі за все. Гроші не крадені. Але мені не потрібні". Відтоді його не бачив. Хто він і звідки – досі не знаю. Гроші відклав на збереження.

Віталій ПРИЙМА

Мобільний телефон загорівся у сумці зі 100 тисячами гривень, які віз покласти у банк на депозит. Спалахнув як факел. За півхвилини згоріла майже половина суми. Решта купюр засмалилися. У мобільному сервісі сказали, що вибухнула батарея. Мовляв, таке трапляється в дорогих апаратах.

Олександр СЕНЧЕНКО

У церкві можна ловити покемонів

У храмах Української православної церкви Київського патріархату шукати і ловити покемонів не забороняємо. Це наша реакція на випадок у Єкатеринбурзі, коли у церкві поліція затримала гравця Pokemon GO. Маємо іншу позицію: у храм можуть заходити всі. Єдине прохання – не йти за вівтар. Там можуть перебувати тільки священики.

Отець Роман, Свято-Миколаївської церква в Полтаві

Платять не менше трьох тисяч злотих

У Польщі побільшало вакансій для українців. Підприємствам бракує робочої сили, а наші люди готові працювати за менші гроші.

Найбільше вакансій касирів, пакувальників, прибиральниць, охоронців, різноробів і майстрів легкого ремонту. Платять 10–11 злотих за годину. Також шукають механіків, швачок, малярів, слюсарів. Їм пропонують дещо більше, ніж охоронцям чи прибиральницям. За місяць виходить мінімум 3 тис. злотих (20 тис. грн. – Країна).

Олена ЯКОВЛЄВА, директор рекрутингового агентства

Читачі висловлюються про матеріали, які їм запам'яталися у попередньому номері "Країни"

П'яний сусід в'їхав у мій паркан і потовк клумбу. Вийшов із ним розібратися. Він витягнув пневматичний пістолет. Кричав, що перестріляє мою сім'ю, якщо викличу поліцію.

Володимир Сердюк, Полтава

 

На роботі в туристичному агентстві отримав зарплату і пішов у магазин. Касир виявила, що гроші – підроблені. Не викликала поліцію лише тому, що вчилася зі мною у паралельному класі. Повірила, що я сам – жертва. Прийшов наступного дня до директора, а він утік. В офісі не було техніки і меблів.

Віталій, 31 рік

Знайомий після АТО пив два місяці. Родичі відвезли його на лікування від алкогольної залежності. За місяць він застрелився. У передсмертній записці написав, що не може жити тверезим, бо у снах бачить розірвані тіла побратимів.

Андрій, 26 років

Витрачаю гроші на жінок. Часто – на дружин друзів. Смішно спостерігати за виразом їхніх облич, коли приходжу в гості і дарую їхнім половинкам щось за 6 тисяч гривень.

Віктор, 37 років

В Єгипті біля басейну відпочивав мусульманин із двома дружинами. Були одягнені в теплі чорні сукні до п'ят. Обличчя закутане – видно лише очі. Перед купанням попросили в чоловіка зняти частину одежі. Не дозволив. Жінки плавали в одязі і плакали.

Леонід, 51 рік, Кременчук на Полтавщині

Баба щотижня розкладає на картах долю України. Каже, наступного року люди знову підуть на Київ. Буде багато вогню. Оберуть нового президента – молодого.

Олеся, Суми

Зараз ви читаєте новину «Слово "інвалід" заборонено вживати в українських законодавчих документах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути