Ексклюзиви
середа, 27 липня 2016 09:32

Щасливими робить відсутність білбордів, автомобілів і комп'ютерів
6

63 відсотки українців не поїдуть відпочивати цього літа. Більшість не мають фінансової можливості. Тому проведуть відпустку на дачі чи в заміському будинку. 2 відсотки планують поїздки за кордон. Такі дані Київського міжнародного інституту соціології.

Щорічна відпустка в країні – 24 календарних дні. Однак мають українці здебільшого два тижні. А часто – лише сім вільних від роботи днів. За опитуваннями у Києві, Харкові, Одесі, Львові і Дніпрі – люди бояться брати довшу відпустку. 53 відсоткам не вдається вписати її у робочий графік. 32 відсотки опитаних думають, що робота в офісі без них зупиниться. Понад 41 –не хочуть видатись ледачими в очах начальства. 78 відсотків – розраховують отримати компенсацію за невикористані дні (респонденти могли обирати більше однієї відповіді, тому сумарно результати опитування перевищують 100%. – Країна).

Працюючи без вихідних і відпусток, люди мають ослаблений імунітет і вищий ризик серцевих хвороб, кажуть лікарі. Приміром, американка Рейчел ле Феувр померла у 38 років – від інсульту. Перед цим шість років не брала відпустку в одному з нью-йоркських рекламних агентств.

За умов тижневої відпустки треба знати: фактично ваш відпочинок зводиться до чотирьох днів, бо протягом перших трьох минатиме втома.

Як відновити сили за тиждень?

  Дівчина стоїть у Тунелі кохання біля селища Клевань Рівненського району. Це ботанічний феномен із заростей дерев і кущів, які сплелися й утворили щільний коридор точної арочної форми. Тунелем проходить залізнична колія
Дівчина стоїть у Тунелі кохання біля селища Клевань Рівненського району. Це ботанічний феномен із заростей дерев і кущів, які сплелися й утворили щільний коридор точної арочної форми. Тунелем проходить залізнична колія

Як на вихідні не виїду на риболовлю, не можу сконцентруватись на роботі. Так проводжу відпустку більше п'яти років. Є улюблене місце на Дніпрі – за 20 кілометрів від Кременчука. Познайомився з людьми, які обирають подібний відпочинок. Пенсіонери з найближчих міст – Кременчука та Горішніх Плавнів – виїздять на літо й живуть "дикунами". Будують із дерев накриття від дощу, лавки. РИЮТЬ ЯМИ ЗАвГЛИБШКИ ДО

2 МЕТРІВ – це холодильник.

Намагаюсь не спілкуватися по мобільному. Тільки вода, сонце і пісок. Головне в перші дні – не спектись. Відпускаю бороду й волосся. За тиждень – повністю перезавантажуюсь.

Олександр КРАВЧЕНКО, 50 років, працює у сфері будівництва і перевезень, Полтава

Подруга порадила поїхала в село Мигія Первомайського району Миколаївської області, що на Південному Бузі. Поселилась у рафтинг-таборі посеред острова. На території є альтанки зі столами, літній душ, електрика. Можна пограти у пляжний волейбол, футбол, настільний теніс, постріляти з лука у тирі, взяти напрокат човен.

Зранку замовляла домашній сніданок на базі відпочинку. Займалася рафтингом (сплав гірською річкою на човні чи байдарці. – Країна) з інструктором. Вирішила сама пропливти і перекинулась. Думала, що кінець – річка з порогами, кам'яне дно. Врятував чоловік, який випадково опинився неподалік.

Їздила верхи на конях. Після обіду спала 2 години. Увечері слухала пісні під гітару, їла юшку. Каталася по острову на велосипеді. Гуляла лісом, ходила канатною дорогою. ЗА ТИЖДЕНЬ СХУДЛА НА 5 КІЛОГРАМІВ.

Любов ПЕТРОВА, 37 років, Миколаїв

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Житель села Матків Турківського району на Львівщині керує кінною згрібачкою. З її допомогою збирають сіно.  Для городян поїздка в село – один зі способів перепочити від щоденних клопотів
Житель села Матків Турківського району на Львівщині керує кінною згрібачкою. З її допомогою збирають сіно. Для городян поїздка в село – один зі способів перепочити від щоденних клопотів

Кілька днів маю побути на самоті. Вдома – чоловік і двоє дітей-підлітків. Усамітнитися в двокімнатній квартирі не виходить. Тому на три-чотири дні ОРЕНДУЮ БУДИНОК У СЕЛІ. Не користуюся інтернетом, рідко – телефоном. Не фарбуюся, не дивлюся телевізор. Гучно слухаю джаз – удома його ніхто не любить.

Вікторія ТЕРЕЩЕНКО, 36 років, лікар

Вісім років працюю в Києві. Вирватися до мами – іноді на межі фантастики. Торік вирішив: із двох тижнів відпустки один виділяю для вирішення справ у столиці – піти до лікаря, зробити закупи, оновити меблі. А другий – їду до мами в село Кам'янка-Липник Жовківського району на Львівщині.

Мама згадала, що пора вже на зиму дрова заготовляти. Кажу, цього року сам поїду до лісу. Передзвонив до однокласника у сусіднє село. Він узяв двох знайомих. Винайняв фіру, пилки. Наступного дня помчали до лісу. РУБАЛИ, ПИЛЯЛИ, ГОМОНІЛИ. В обід випивали по сто грамів, говорили про життя, про те, як долі склалися.

Потім купив сокиру і почав рубати дрова. Птахи співають, собака гавкає, а мені це як божественна музика. Пітнів, утирався рушником і працював далі. Та найголовніше – вечеря з мамою. Досиджувалися за спогадами до ночі. Узимку з дружиною вирішили через два роки вертатися на батьківщину. Вона – теж із мого району. Ще грошей доскладаємо і зведемо там хату.

Мар'ян КЛИМ, 42 роки, архітектор

Мої батьки – лікарі. Часто робочий день не закінчується навіть увечері. Постійні онлайн-консультації дістають не тільки їх, а й нас із братом. Тому головна умова відпочинку – відсутність засобів комунікації. Маємо дачу під Києвом. Село оточене дубовим лісом – там немає ні мобільного зв'язку, ні інтернету. Тато рубає дрова, косить траву, рибалить. Мама збирає ягоди і фрукти. Кажуть, відсутність білбордів, автомобілів і комп'ютерів робить їх щасливими.

Максим ДЖИГУН, 19 років, студент, Київ

  ”На відпочинку важливо відключити всі робочі контакти. Важко буде перші два дні. На третій прийде розуміння, що бізнес за тиждень не збанкрутує”, – каже менеджер з організації відпочинку з Японії Танако Наро.  Художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ бачить це так
”На відпочинку важливо відключити всі робочі контакти. Важко буде перші два дні. На третій прийде розуміння, що бізнес за тиждень не збанкрутує”, – каже менеджер з організації відпочинку з Японії Танако Наро. Художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ бачить це так

Ідеальний варіант – подорож іншою країною. Гуляти, їсти в кафешках, фотографувати пам'ятки. Це фізично вимотує, але дозволяє відволіктися від усього. Головне – НЕ БРАТИ З СОБОЮ НОУТБУК, а то робота наздожене в дорозі. Ще для мене такий ефект мають фестивалі: жити в наметах, кутатися в історичний одяг, їсти з антуражного посуду, спілкуватися з такими ж божевільними реконструкторами.

Ганна ШКУЛІПА,

27 років, реконструктор, Запоріжжя

Найкращий відпочинок – опанувати щось нове. Торік стрибнув із парашутом і навчився їздити на роликах. Перед цим пройшов майстер-клас бариста. Цього року записався на мовні експрес-курси з англійської мови. У тиждень не вкладуся, але почну.

Олег КОЛОМІЄЦЬ, 25 років, ведучий у нічному клубі

Обдумую тижневий маршрут. Вибираю місце на березі річки. Обов'язково – поблизу села, щоб купувати молоко, яйця, овочі. Потягом їду до найближчої станції, а потім – велосипедом.

Обживаюся: ношу дрова, роблю яму для вогнища. Ставлю навіс від дощу. Купаюсь, засмагаю, сплю – НА ПРИРОДІ ПЕРШІ ДВА ДНІ ДУЖЕ ХОЧЕТЬСЯ СПАТИ. Потім приїздять друзі – привозять харчі, генератор і човни. Ходимо на байдарках. В якийсь із днів накручуємо по 50 кіломет­рів на велосипедах.

Цього року їздили на Дніпро під Світловодськом на Кіровоградщині. До табору щовечора приходили двоє їжачків. І лисеня, яке стало ручним.

Олег МАЗУР, 30 років, Золотоноша на Черкащині

Автор: униан
  Діти запускають повітряного змія під час відпочинку на озері Свитязь у Шацькому районі Волинської області. Це одне з найкрасивіших озер в Україні.  Його площа – 26,2 квадратних кілометра. Максимальна глибина – 58,4 метра
Діти запускають повітряного змія під час відпочинку на озері Свитязь у Шацькому районі Волинської області. Це одне з найкрасивіших озер в Україні. Його площа – 26,2 квадратних кілометра. Максимальна глибина – 58,4 метра

Маю одну відпустку на два роки. Доки справи у фірмі йдуть добре, не можна надовго її залишати. Вперше поїхав на тиждень у Лас-Вегас. Багато кохався і багато пив. Потім їздили з дружиною у Мексику. Було непогано, але дратували люди на пляжі та біля басейну. Я не хотів нікого бачити. А винайняти ділянку пляжу не додумалися.

Зараз їжджу до брата на ранчо в Техас. Добре допомагає ТИЖДЕНЬ ВАЖКО ПРАЦЮВАТИ ФІЗИЧНО. Родину відправляю кудись на острови. Часом маємо ще вихідні біля океану.

Джеремі АЙВЕН, 37 років, юрист, Нью-Йорк, США

Їду на риболовлю, читаю книжки, дивлюся кіно, граю в боулінг. Та основний фактор відпочинку – хороший сон. А також баня і масаж.

Іван ОСТАПЧЕНКО, 38 років, автогонщик

Роблю, як Робінзон – їду туди, де нікого немає. Ні інтернету, ні зв'язку, ні облич. Ходжу гола і босоніж.

Ілона НАНИКІНА, 42 роки, викладач ораторськогої майстерності, Запоріжжя

  ”Під час відпустки варто чергувати періоди відпочинку й активності, бо від лежання на дивані організм теж отримує стрес”, – переконаний фізіотерапевт Борис Скачко. З ним погоджується художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
”Під час відпустки варто чергувати періоди відпочинку й активності, бо від лежання на дивані організм теж отримує стрес”, – переконаний фізіотерапевт Борис Скачко. З ним погоджується художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Якщо маєте лише тиждень, забудьте про курорти. В ідеалі, там не має бути людей взагалі. Винаймаєте будиночок далеко від пляжів. Для бізнесменів із шаленим графіком пропонуємо в селах. Щоб неподалік були гори, сади, водойма. Це дає можливість помедитувати, прогулятися з дітьми. Це – дорого, але людина добре відновлюється. У бідніших країнах таким місцем може бути заміський будинок.

Принципово важливо відключити всі робочі контакти. ЖОДНИХ ЛИСТІВ, ДЗВІНКІВ ЧИ ПОВІДОМЛЕНЬ. Важко буде перші два дні. На третій прийде розуміння, що бізнес за тиждень не збанкрутує. На шостий – усвідомлення, що є життя поза роботою, і воно прекрасне. А це дає нові ідеї і для роботи.

Танако НАРО, 36 років, менеджер з організації відпочинку, Осака, Японія

Автор: atv-forum.com.ua
  Учасники перегонів ”Карпатський кордон” під час зупинки в горах. За умовами змагань, вони їдуть по бездоріжжю позашляховиками, квадроциклами та мотоциклами-кросерами
Учасники перегонів ”Карпатський кордон” під час зупинки в горах. За умовами змагань, вони їдуть по бездоріжжю позашляховиками, квадроциклами та мотоциклами-кросерами
Зараз ви читаєте новину «Щасливими робить відсутність білбордів, автомобілів і комп'ютерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути