середа, 25 травня 2016 10:58

"Шахтар" має "радянську хворобу"

Виступ "Шахтаря" в цьогорічних єврокубках завершився цілком заслуженою поразкою від сьомої команди іспанського чемпіонату. Результат ще раз засвідчує "радянську" сутність "гірників". Ані шалені контракти гравців, ані запрошення до команди цілої колонії південноамериканців, ані кваліфікований тренер європейського рівня не зробили команду із Донецька справжнім футбольним клубом.

  Микола НЕСЕНЮК
Микола НЕСЕНЮК

Справжній професійний клуб – це підприємство з надання публіці послуг у вигляді футбольного видовища, яке заробляє цим на життя. У діючого підприємства не може бути вихідних чи інших преференцій. Видовище має бути регулярним і якісним упродовж усього сезону. Саме так заведено у професійних футбольних лігах Європи.

Іспанська "Севілья" – саме таке підприємство. Граючи по два рази на тиждень, із серпня по травень цей клуб зміг дійти до фіналів Кубка Іспанії та Ліги Європи, але провалився в чемпіонаті. В Іспанії нікому не спаде на думку чимось "допомогти" команді, яка "представляє країну в Європі".

У нас же з радянських часів заведено створювати учасникам єврокубків режим найбільшого сприяння у внутрішніх змаганнях. Як це робили з "Шахтарем" в останні роки – усі добре знають. Заздалегідь сплановані перемоги над "командами-­сателітами" та безсовісна "допомога" арбітрів там, де суперник "впирається", багато років сприяли більш-менш успішним виступам "Шахтаря" в єврокубках. Грати щоматчу на повну силу, вириваючи кожне очко в чесній спортивній боротьбі, як роблять це європейські клуби, команда Мірчі Луческу не навчилася. Звідси провал амбіцій у національному чемпіонаті, де спротиву стало більше, невдачі у Лізі чемпіонів та Лізі Європи. Залишається скандалити, звинувачуючи всіх, крім себе. Це теж ще із "радянської" практики.

Зараз ви читаєте новину «"Шахтар" має "радянську хворобу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути