Ексклюзиви
середа, 02 березня 2016 12:55

Перемогти має Інфантіно. Якщо ні – світовому футболу загрожує розкол

26 лютого оберуть дев'ятого президента Міжнародної футбольної федерації. Голосуватимуть 209 національних федерацій. Для перемоги в першому турі треба набрати дві третини голосів. Якщо жоден кандидат не отримає їх, відбудеться другий раунд. Там треба набрати понад 50 відсотків. Не вдасться – наступні тури, під час яких найслабші претенденти відсіюватимуться.

Вибори позачергові. Минулі відбулися 29 травня торік. Переміг швейцарець Зепп Блаттер. Але за два дні він подав у відставку.

– Блаттер "погорів" у грудні 2010‑го, – каже футбольний тренер 55-річний Олег ФЕДОРЧУК. – Тоді обрали господарів Кубка світу 2018‑го і 2022 років – Росію та Катар. Рішення було дуже сумнівне, але Блаттер встояв. Бо у країн-переможниць були сильні позиції у світі. Зараз із Росією ніхто не хоче мати справу, а шейхи слабшають через зниження цін на нафту. Відтак, відставка Блаттера була справою часу

Він очолював ФІФА з 1998 року. Прийняв якесь сильне рішення, що запам'яталося?

– Не можу згадати жодного. Запровадив принцип ротації континентів щодо вибору господаря Кубка світу. Невдалий крок. Наприклад, 2010-го турнір прийняла Південна Африка. Назвете бодай один матч, що запам'ятався так, як Західна Німеччина – Франція 1982-го чи Бразилія – Нідерланди 1994 року? Ні. Зате одразу виникають асоціації з вувузелами, у які постійно дули відвідувачі стадіонів. Але до чого тут футбол?

Мундіалі мають проходити винятково в розвинених країнах. Там, де вже готові до цього. Тоді інтерес до турніру буде відповідний.

Один із головних кандидатів на посаду шейх Салман обіцяє відібрати Кубок світу в Росії. Чи реально це?

– Ні, це – передвиборний піар. Салман каже: якщо доведуть неправомірні дії Росії під час подання заявки. По-перше, їх треба довести. По-друге, президент ФІФА одноосібно не може приймати подібних рішень.

Автор: REUTERS
  Джанні Інфантіно обіймає посаду генерального секретаря Європейської футбольної федерації  з 1 жовтня 2009 року. Європа висунула його кандидатом у президенти ФІФА після грудневої дискваліфікації Мішеля Платіні, тодішнього керівника УЄФА
Джанні Інфантіно обіймає посаду генерального секретаря Європейської футбольної федерації з 1 жовтня 2009 року. Європа висунула його кандидатом у президенти ФІФА після грудневої дискваліфікації Мішеля Платіні, тодішнього керівника УЄФА

Яка головна проблема світового футболу нині?

– Усі кажуть, що гра потребує відеоповторів. Переконаний, рано чи пізно їх запровадять.

Це справа часу.

Звернув би увагу на боротьбу з агентами. Ті перетворюють футболістів на рабів. Не може посередник отримувати значно більше коштів, ніж виробник продукції.

Також треба зберегти інститут національних збірних. Зрозуміло, що футбол стає космополітичний. Але не можна допускати, щоб гравець виступав за одну країну на молодіжному рівні, а потім – за іншу.

Хто переможе на виборах?

– Джанні Інфантіно. Бо його підтримують Європа та Південна Америка – найпотужніші у футбольному плані континенти. Якщо оберуть когось іншого – це загрожуватиме футболу розколом. Європейці та південноамериканці можуть заснувати альтернативну ФІФА і проводити свій Кубок світу.

Зараз ви читаєте новину «Перемогти має Інфантіно. Якщо ні – світовому футболу загрожує розкол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути