Ексклюзиви
четвер, 19 січня 2017 20:14

Мер сказав, що заплатить кожному сто доларів, аби не мародерствували. Майже всі магазини належать його дружині

У Мексиці на 20 відсотків подорожчав бензин

Із 4 січня у Мексиці тривають протести через подорожчання бензину на 20 відсотків. Понад 900 чоловік заарештували за мародерство і вандалізм. Люди грабують торгові центри, заправки й магазини. Перекрили пропускні пункти до країни. Блокували дороги. Щонайменше шестеро учасників протесту загинули.

У мерії Мехіко заявили: столиця зазнала збитків на кілька мільйонів доларів. Понад 20 тисяч бізнесів або закрилися, або розграбовані. Патрулюють місто понад дев'ять тисяч офіцерів поліції

Автор: reuters
  Люди грабують магазин у мексиканському місті Веракрус під час протестів проти підвищення ціна на пальне, 5 січня 2017 року
Люди грабують магазин у мексиканському місті Веракрус під час протестів проти підвищення ціна на пальне, 5 січня 2017 року

Хуан АНТАРІ, 34 роки, власник ресторану, Наукальпан-де-Хуарес:

– Мій ресторан врятувало те, що з татом найняли озброєних хлопців. Коли протестувальники йшли з коктейлями Молотова, вони стріляли з автоматів у повітря. А сусідній магазин розграбували.

Президент Енріке Пенья Ньєто заявив, що подешевшання не буде, бо на ситуацію вплинули кілька чинників. По-перше, після обрання президентом США Дональда Трампа курс песо лихоманило. По-друге, низькі ціни на пальне трималися завдяки державним субсидіям. 2017-го вони становили б понад 9 мільярдів доларів. Торік енергетичну галузь Ньєто дозволив приватизувати. Ключові підприємства опинилися в руках гангстерів або родичів президента.

Тамара УСІ, 41 рік, домогосподарка, Мехіко:

– У нас вдома стоїть бензиновий генератор. Уся вулиця без світла півтора року. На підстанції вкрали мотор. Держава не хоче ставити інший, а ми всі – бідні.

Чоловік приніс два мішки іграшок нашим дітям й онучці, дві каністри олії, 70 банок консервованої їжі, 50-літрову бочку бензину і таку саму – солярки. Він працює водієм в автобусному парку. Взяли вантажівку і закидали з магазинів усе в кузов. Я із сусідкою пробралася в магазин інструментів. Винесли все, на що вистачило сили. Що не підійде чоловікам, продамо.

Таксисти і водії автобусів не виходять на роботу. Палять шини.

Мої батьки мають ферму. 40 років торгують кукурудзою. Відколи ринок контролює брат дружини президента, закупівельні ціни впали на третину. Усе, що стосується енергетики, продали за безцінь потрібним людям. Ще один родич президента вдає, ніби бореться з наркокартелями. Чому я маю бути благородною?

Артур РОХА, 26 років, військовий, Кульякан:

– Наше місто під контролем наркокартелю "Сіналоа". Протести тривали 3 години, люди все розграбували. На автозаправці викачали пальне. Приходили з каструлями, пляшками, бочками. Потім спалили її. Закидали коктейлями Молотова два поліцейські відділки. Казали, що від них немає жодної користі. Офіцери разом з усіма штурмували магазини. Нас відправили охороняти торговий центр, що належить наркокартелю.

Хаос припинився, коли у місто прийшли озброєні хлопці з "Сіналоа".

Ньєто треба приготуватися, що це – тільки початок. Він не зміг упоратися з жодною проблемою країни. Люди далі зникають. Поліція нічого не робить. Наркокартелі нахабніють. Економіка котиться у прірву.

Енріке ПАСО, 52 роки, лікар, Несауалькойотль:

– У нашому муніципалітеті був мирний протест. До нас прийшов мер і сказав, що заплатить кожному 100 доларів, аби не мародерствували. Майже всі магазини належать його дружині. Два дні гроші можна було отримати в його офісі. Але писали розписку, що не братимемо участі у протестах.

Роза ВАСКЕС-ГАМАРРА, 48 років, власниця магазину, Веракрус:

– У нас із чоловіком був магазин ­білизни. Охоронці втекли. Люди розікрали весь товар і манекенів. Відновити не зможу. Ми й так винні майже 20 тисяч доларів.

Поряд із нашим є магазин іграшок. Власник відмовився звідти піти. Кричав, що він не піднімав ціни на бензин. Люди зламали йому ніс, три ребра і ногу. Все винесли – навіть вазони.

Спочатку штурмували магазини техніки. Бачила, як дві жінки несли холодильник. У вантажівку закинули кавомашину і автомат з продажу газованих напоїв. Потім узялися за продуктові магазини. Пропонували залізти до церкви, але ніхто не погодився.

Хочемо з чоловіком переїхати до США. Торік магазин двічі грабували. Мого брата викрали. Надіслали матері його голову і геніталії. Кажуть, був кур'єром і вкрав 3 кілограми кокаїну. Сина збив автомобіль. Довелося ампутувати ногу. За кермом був син поліцейського. Його не покарали.

Хуан ЕСТЕС, 26 років, поліцейський, Мехіко:

– Ми заарештували 200 людей за добу. Найактивніших залишили на ніч у відділку. Протестувальники взяли його штурмом. Випустили і затриманих, і тих, кого привезли на суд. Серед них були педофіл і два вбивці. Забрали зброю, що була у відділку, й наркотики.

Брат приніс додому комп'ютер і шість упаковок сосисок. У нас поліцейські розібрали все пальне на складі. Вилили навіть із баків машин.

Мігель ЖОАР, 61 рік, власник готелю, Меріда:

– Найняв двох охоронців з агентства, щоб не розікрали готель і заправку. Усім, хто приходив спокійно, наливав 5 літрів бензину за старою ціною.

Мексика має значні поклади нафти. Я 25 років працював інженером на родовищах. Але уряд виснажив легкодоступні. Щоб дістатися решти, потрібні великі інвестиції. Ньєто не хоче пускати сюди іноземців. А місцеві не готові вкладати в це гроші.

Даю хабарі поліції і двом бандам. Це країна, де два роки не можуть знайти слідів 43 студентів, яких викрали з кафе. Щодня когось убивають. А Ньєто говорить, що нам треба ще один податок на поліцію, аби наблизитись до порядку.

18 песо коштує літр найдорожчого бензину в Мексиці. Це майже 23 гривні

Зараз ви читаєте новину «Мер сказав, що заплатить кожному сто доларів, аби не мародерствували. Майже всі магазини належать його дружині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути