Ексклюзиви
четвер, 25 серпня 2016 11:58

Кучма просив вивезти Георгія Ґонґадзе в Чечню

– Акція "Україна без Кучми" – перший випадок у незалежній Україні, коли люди вийшли на вулиці боротися за зміну системи, – вважає співорганізатор тих протестів Володимир

Чемерис, 53 роки. – Ми думали, якщо не врятуємо українську демократію, то врятуємо хоча б її честь. Вирішили виходити на майдан, ставити намети – як це робили під час студентського голодування 1991-го. Більшість людей, скоріше за все, не знали, хто такий Георгій Ґонґадзе. Їм було байдуже, що загинув високооплачуваний столичний журналіст. Хтось не міг дати освіту дітям, хтось не міг отримати медичної допомоги, бо вона практично стала платною, хтось не мав гідного пенсійного забезпечення.

Журналіст Георгій Ґонґадзе зник безвісти 16 вересня 2000 року. Очолював інтернет-видання "Українська правда". Воно публікувало критичні статті про президента Леоніда Кучму. Через півтора місяця в лісі біля селища Тараща знайшли обгорілий труп без голови. Аналіз ДНК показав, що це – тіло Ґонґадзе.

28 листопада 2000-го голова Соціалістичної партії Олександр Мороз оприлюднив кілька аудіозаписів. Їх начебто зробив колишній майор охорони глави держави Микола Мельниченко. Щодня він залишав диктофон під кріслом у робочому кабінеті президента. Після заяви Мороза попросив політичного притулку в США.

– Подонок, б… дь, – говорить Кучма голові Верховної Ради Володимирові Литвину на одному із записів. – Грузін, грузін. Як він, Ґонґадзе? Департіровать його, б… дь, у Грузію і викинуть там нах… й.

– Треба, щоб чеченці його вкрали, вивезли нах… й у Чечню і попросили викуп, – звертається він же до міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка. – Вивезти його, роздягнуть, б… дь, без штанів оставить. Хай сидить.

"Касетний скандал" спровокував масові акції протесту. Ключове гасло – "Україна без Кучми". Студенти створили громадський рух опору "За правду!" 15 грудня опозиційні партії розбили намети на майдані Незалежності. Однак мусили їх розібрати через два тижні – на площі почалася реконструкція.

Протистояння поновилися після Нового року. Сягнули піку 9 березня 2001-го – в річницю дня народження Тараса Шевченка. Біля Адміністрації президента на вул. Банковій відбулися сутички з "Беркутом".

Кучма звільнив Юрія Кравченка. Одразу після перемоги помаранчевої революції його знайшли мертвим із двома кульовими отворами в голові. Офіційна версія смерті – самогубство. 2009-го затримано колишнього начальника головного управління кримінального пошуку МВС Олексія Пукача. Він визнав, що особисто вбив Ґонґадзе. Ув'язнений довічно. Замовники вбивства досі не названі.

– Про мотив і умисел запитайте в Литвина і Кучми, – сказав Пукач на суді в останньому слові.

50 000 купоно-карбованців коштувала буханка хліба 1 вересня 1996 року. Середня місячна зарплата становила 1,3 мільйона карбованців. Наступного дня в країні ввели нову грошову одиницю – гривню. Купюри видрукували 1992-го в Канаді. Протягом двох тижнів в обігу були обидві валюти. Їх обмінювали у співвідношенні 100 тисяч карбованців до однієї гривні.

Зараз ви читаєте новину «Кучма просив вивезти Георгія Ґонґадзе в Чечню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути