вівторок, 24 травня 2016 13:07

Крематорій запускають раз на тиждень. Палять по 16 тіл. Більше у піч не влазить

У Венесуелі – найвища інфляція в світі

У Венесуелі понад два тижні тривають масові протести – через брак харчів і енергетичну кризу. Міжнародний валютний фонд прогнозує, що до кінця року інфляція становитиме 720 відсотків. Це – найвищий показник у світі. Опозиція зібрала 1,8 мільйона підписів, щоб ініціювати референдум за відставку президента Ніколаса Мадуро.

Він заявив про готовність піти на жорсткі кроки, щоб зупинити протести. У країні на два місяці запровадили надзвичайний стан. Поліція та армія отримали широкі повноваження. Опозиція закликає військових перейти на бік протестувальників

Естель ҐАРСІА, 49 років, фінансист, Маракайбо:

– Працюємо тільки в понеділок і четвер. І то – по півдня, бо відключають світло. Гідро­електростанцію так і не запустили. А вона давала майже 80 відсотків електро­енергії. Спочатку була проблема через посуху. Потім виявилося: щось згоріло, а щось вийшло з ладу і ремонту не підлягає.

На протести не виходжу, бо це все закінчиться погано. Чоловік у поліції. Їм дозволили стріляти в мітингарів, якщо ті прориватимуться в офіційні будівлі. Виставили охорону біля будинків мера та його найближчого оточення.

У свекрухи була ідея-фікс запасів на випадок голоду. У нас є сушені овочі. Маємо десь 50 кілограмів цукру і рису. М'ясні запаси з'їли, але є консервований жир. У доньки – енергетичні батончики, супи і боби в банках. Вона працювала в благодійній місії. Це передавали зі США. Спочатку роздавали, але потім влада заборонила. Усі консерви сказали утилізувати. То вони їх поділили між собою. Сусіди хотіли купити частину. Але ми подумали, що варто мати великий запас продуктів.

  Хосе Вілларойл лежить в операційній лікарні Пуерто ла Круз. Чоловікові прооперували органи черевної порожнини. Торік через зламані вікна до відділення для новонароджених залізли опосуми. Загризли 17 малюків
Хосе Вілларойл лежить в операційній лікарні Пуерто ла Круз. Чоловікові прооперували органи черевної порожнини. Торік через зламані вікна до відділення для новонароджених залізли опосуми. Загризли 17 малюків

Івонн ЕНДУРО, 32 роки, анестезіолог, Каракас:

– У лікарню боюся йти. Термінові операції намагаємося робити, але вже двічі раптово відключали світло. У реанімації, кардіології та педіатрії є запасні генератори. Коли надумали їх вмикати, виявилося, що нема солярки. Дістати її неможливо. Всю скуповують для домашніх генераторів.

Найгірше – в дитячому відділенні. Мали трьох недоношених малюків. Дуже важливо, щоб у них постійно була однакова температура в кювезі. Діти просто позамерзали. Мама сиділа з одним уночі під ковдрою. Але дитина померла. Жінка не могла народити 17 років. А тепер втратила сина через відключене світло.

Зараз на черзі дві ампутації. Не беремося за них, бо монітори стільки часу не працюватимуть. Діаліз навчилися робити скоріше. Хіміотерапію медсестри крапають вручну. За окрему платню можуть качати повітря помпами в реанімації.

Рукавичок, антисептиків і антибіотиків не маємо. Пацієнтам чесно говоримо, що препарати для хіміотерапії та знеболювальне мусять шукати на чорному ринку. Побачили, що люди здатні впоратися з такими інфекціями, які раніше ми гасили слонячою дозою ліків. Спочатку дуже переживав, коли повідомляв родичам про смерть. Зараз розумію, що від мене нічого не залежить. Вираховую дозу наркозу. Але без електрики ввести її важко. І реанімувати без показників серцебиття й тиску – складно.

Крематорій запускають раз на тиждень. Палять по 16 тіл. Більше у піч не влазить. Решта чекають наступного разу в морзі, де не працюють холодильники.

Антоніо ПЕС, 46 років, поліцейський, Каракас:

– Почастішали випадки самосуду. Недавно спалили одного чоловіка, бо вкрав 5 американських доларів. Другого забили до смерті, бо заліз у підвал із харчами. ­Покалічили жінку в магазині, тому що набрала більше борошна і сухого молока. Вибили їй усі зуби. Ми нічого зробити з цим не можемо, бо люди дуже озлоблені.

Цілодобово охороняємо урядові будівлі. ­Видали бойову зброю. Стріляти не буду, бо люди вийшли правильно. Корупція та ідіотська політика влади призвели до того, де ми зараз. А Мадуро робить вигляд, що все гаразд.

За роботу без форми серед натовпу поліцейським видають додаткові продуктові пайки. Хто має великі родини, погоджуються. Домовилися, що замість грошей братимемо м'ясом, макаронами, олією і рисом. Також без черги можна отримати дитяче харчування.

Хулія УНДУРО, 32 роки, вчитель, Валенсія:

– Мені здається, протестувальники не праві. В будь-якої країни є складні часи. А вони пропонують продиктовану США програму. Америка хоче поставити когось зручного для неї.

Ми не маємо запасів. На попередній квартирі сталася пожежа. До того ж завжди пристойно заробляли. Могли дозволити собі всі забаганки. Хто ж знав, що таке буде. Двічі на тиждень їм у школі. Свекруха в продуктовому магазині займає чергу з п'ятої ранку. Приходити можна не частіше одного разу на тиждень. Однак із голоду не помираємо. Родичі з села обіцяли поділитися запасами. Коли було зовсім скрутно у квітні, чоловік і донька ходили в благодійну організацію. Там давали півтарілки супу й пачку печива. Страшно і принизливо, але все одно краще за війну.

Нінья АМАДЕУ, 58 років, кухар, Каракас:

– Готую для студентів елітного ліцею. Тут вчаться діти верхівки, доки їх не відправляють у США чи Канаду. Мають і курятину, і бекон, і молочні продукти, і фрукти. Персонал обшукують перед тим, як ідемо додому. Якщо щось хочеш винести – штраф.

Ми додумалися, як можна забирати невикористане. Чим моя внучка гірша за сина депутата?

На вулиці всі говорять про одне: як зекономити і протягнути на мінімумі харчів якнайдовше. По телебаченню у прайм-тайм показують передачі, як зварити п'ять видів супів із трьох продуктів.

Підписав петицію за референдум. Хочеться хоча б перед смертю побачити, що в цьому болоті щось змінюється.

"Не слухайте заздрісників. У Венесуелі – найкраща система охорони здоров'я у світі, може, після хіба що Куби", – заявив президент Ніколас Мадуро, коли йому передали вимогу медиків закупити для лікарень антибіотики, одноразові рукавички й папір

Зараз ви читаєте новину «Крематорій запускають раз на тиждень. Палять по 16 тіл. Більше у піч не влазить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути