середа, 27 липня 2016 09:32

Командувачем сухопутних військ Канади став онук українських емігрантів

П'ятниця, 15 липня, 12:15

– Ніколи не чув, щоб мої предки називали місто Кропивницьким! Суспільство проти нової назви! Влада має це знати! – кричить у мікрофон 44-річний Віктор Жупаненко, житель обласного центру Кропивницький. Так Верховна Рада напередодні перейменувала Кіровоград.

Обирали з-поміж семи назв: Кропивницький, Інгульськ, Златопіль, Багомір, Єлисаветград, Ексампей та Козацький.

Жупаненко і ще близько сотні осіб стоять із національними прапорами біля міськадміністрації на вулиці Велика Перспективна, 41. Тримають також ікони і транспаранти "Кропивницькому – ні", "Стоп Кропивницький". Поруч – стільки ж активістів, які обстоюють нову назву. Вигукують опонентам: "Чемодан–вокзал–Росія!"

На сходи вибігає 69-річна Людмила Шубіна – коротко стрижена, в джинсах.

– Ще застала людей, які називали наше місто Єлисаветградом, – говорить у мікрофон.

З натовпу пропонують судитися.

– Приїхала спеціально з Омської області, аби повернути колишньому Кіровограду історичну назву, – каже Ельвіна Мороко.

До мітингарів виходить міський голова Андрій Райкович, 60 років.

– Заспокойтеся. Треба обстоювати свої права в законний спосіб, – закликає. Свого ставлення до перейменування не каже.

Повз мітинг проходить 35-річна Олена Балабан.

– Нам не подобається Єлисаветград. Кропивницький – чудова назва, – говорить.

– Надовго їх не вистачить. До осені обурення вщухнуть, – вважає мовознавець Олександр Ретушняк, 40 років.

Учасники мітингу розходяться через 2 години.

Автор: УНІАН
  Силач Джонні Васічко зі США котить 400-кілограмову покришку під час фіналу чемпіонату світу зі стронгмену World Strongest Team у Львові 17 липня. Змагання відбулися на стадіоні. Серед 16 команд перемогли українці – майстри спорту міжнародного класу Олександр Лашин із Маріуполя та львів’янин Володимир Рекша
Силач Джонні Васічко зі США котить 400-кілограмову покришку під час фіналу чемпіонату світу зі стронгмену World Strongest Team у Львові 17 липня. Змагання відбулися на стадіоні. Серед 16 команд перемогли українці – майстри спорту міжнародного класу Олександр Лашин із Маріуполя та львів’янин Володимир Рекша

А в цей час:

– Ідіть звідси. Хтось потравив річку, за дамбою вода червона, – каже 40-річний Ігор Гаврилів підліткам, які купаються в річці Стугна у Василькові Київської області.

Місцеве підприємство скинуло у воду хімікати. Тхне ацетоном. Червоний розчин розтікся від дамби вниз за течією. Отруєна риба поспливала.

– Стугна так смердить, що неможливо підійти ближче, ніж на кількадесят метрів. Дохлу рибу винесло на берег. Люди її підбирають. Кажуть, кури поклюють, – продовжує Ігор Гаврилів. – Ймовірно, воду отруїло підприємство "Ацелот". Компанія виробляє антикорозійні фарби, якими покривають метал і бетон.

Опівдні до річки приїжджають керівники міста. Відбирають проби води. Йдуть до "Ацелоту". У двір їх не пускає охорона. Через ворота кажуть, що керівництва немає, а підприємство не працює.

Львів'янка 23-річна Анжеліка Ганус обдзвонює знайомих і друзів, що її весілля 16 липня скасовується. Напередодні посварилася з нареченим 25-річним Андрієм.

– До весілля готувалися на нервах, – розповість згодом. – Сукня напрокат виявилася широкою. Зателефонували з ресторану, щоб ми завезли аванс. Мама хвилювалась, що фруктів купили замало. Вирішила частину обов'язків перекласти на Андрія. Він поскаржився на головний біль після гучної холостяцької вечірки. Зірвалась. Заявила, що не хочу такого безвідповідального чоловіка. Обдзвонила найближчих друзів і родичів, щоб на весілля не приходили.

Доки повернулася із салону, Андрій усі справи владнав. Помирилися. Довелося наново всіх обдзвонювати. Батьків брат-священик казав, що проживемо довго й щасливо. Бо перебороли нечистого, який заважає брати шлюб.

На весіллі в Анжеліки та Андрія гуляли 110 гостей.

  Голова фракції ”Батьківщина” Юлія Тимошенко каже, що в Україні немає підстав підвищувати ціну на газ. Під час години запитань до уряду в останній робочий день сесії вона знову порушила питання тарифів. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман звинуватив її у популізмі.  ”Якщо одна кишеня не розуміє, що робить інша, гаманець може збожеволіти і втекти”, – фантазує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Голова фракції ”Батьківщина” Юлія Тимошенко каже, що в Україні немає підстав підвищувати ціну на газ. Під час години запитань до уряду в останній робочий день сесії вона знову порушила питання тарифів. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман звинуватив її у популізмі. ”Якщо одна кишеня не розуміє, що робить інша, гаманець може збожеволіти і втекти”, – фантазує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Снайпери спецпідрозділу "Альфа" збираються на завдання. За годину мають організувати засідку за 700 м від залізничного мосту через річку Мала Токмачка в Оріхівському районі Запорізької області. Близько 16:00 дорогою з райцентру Пологи в Оріхів їхатимуть інкасатори Ощадбанку. На них нападе 27-річний Юрій Вишневецький, боєць батальйону "Азов" із п'ятьма озброєними спільниками.

Пограбування не вдасться. У перестрілці Вишневецького вб'ють, двох поранять. Троє нападників утечуть. Ввечері один із затриманих помре в лікарні. Це колишній громадянин Російської Федерації, який нещодавно отримав українське громадянство. Члени угруповання скоїли понад десяток нападів на банки та інкасаторські машини, скажуть у Службі безпеки України. Їхніх імен не назвуть.

В Одесі на Потьомкінських сходах облаштовують сцену для симфонічного оркестру. Наступного дня після заходу сонця тут зберуться понад 15 тис. глядачів. Покажуть німий фільм "Шерлок Холмс" 1916 року.

– Сходи вже нікудишні, їх мали ремонтувати, – каже 41-річний Микола Онищенко. – Та, кажуть, начальство кінофестивалю домовилося з владою, щоб заради цього показу ремонт відклали. Востаннє сходи реставрували 1933-го.

Реєстрацію шлюбу протягом доби запровадили в Маріуполі, Сіверськодонецьку, Києві, Одесі та Львові. ­Також у Херсоні – щоб кримчани могли впродовж доби виїхати з півострова, отримати українське свідоцтво про шлюб і повернутися додому.

У столичній приватній клініці "Надія" випробовують новий метод штучного запліднення. Дитина успадковує гени трьох людей – батька, матері й жінки-­донора. У такий спосіб завагітніли двоє жінок. Одна зараз на 14-му тижні, друга – на восьмому.

Київ, Дніпро, Львів, Одеса, Харків і Херсон подали заявку на проведення пісенного конкурсу Євробачення-2017. Оргкомітет обере переможця до 1 серпня.

Командувачем сухопутних військ Канади став Пол Винник, онук українських емігрантів із міста Стрий Львівської області. Призначення затвердили 14 липня.

Сусід влаштував вечірку. Увімкнули голосно музику, танцювали. Часто виходили курити, грюкаючи металевими дверима. Чоловік із квартири через стінку просив поводитися тихіше, але балаган продовжився до ранку. Коли гуляння затихло, заварив їм двері. Власник здогадався, хто це зробив. Зателефонував і вибачався. Двері розпиляли болгаркою.

Валентина ЄМЕЦЬ

Знайома їхала на навчання трамваєм. У вагон зайшов чоловік і сів навпроти неї. Познайомилися. Запропонував вийти заміж. Вона погодилася. Того ж дня подали заяву в загс. Разом уже 40 років. Мають двох дітей і трьох онуків.

Валентина ТАРАСЕНКО

Поїхали з другом на заробітки до Литви. Накривали дахи металочерепицею. Роботодавець обіцяв 2 тисячі доларів. Заплатити за місяць відмовився. Ми перейшли до іншого підприємця. То перший написав заяву в поліцію. Через тиждень нас депортували в Україну.

Микола КОРНІЛОВ

Отримала листа, що маю прострочений кредит в Укрсоцбанку. Хоча грошей у них не позичала. На гарячій лінії у банку сказали, що це робота шахраїв. Записали мою електронну адресу й ту, звідки прийшло повідомлення. Порадили просто видалити його. Колись наша фірма мала зар­платний проект в Укрсоцбанку. Заява прийшла на робочу адресу. Мабуть, хтось украв базу колишніх клієнтів.

Ірина МИСНИК

Родич із Покровська (колишній Красноармійськ Донецької обл. – Країна) з родиною 15 років живе в Нідерландах. Із початку війни на Донбасі підтримував сепаратистів і Путіна. Хотів, аби Росія захопила пів-України. Періодично телефонував і казав: "Хана бандерам". Обвішав авто "колорадськими" стрічками. Два місяці тому купив землю в Покровську: "Вийдемо на пенсію з дружиною, кому ми тут потрібні? Тягне в Україну".

Василь ІВАЩЕНКО

"Найбільший актив Євросоюзу – Україна, громадяни якої готові вмирати за свою країну. Захищаючи себе, вони також захищають ЄС – це рідкість у сьогоднішній Європі", –

Джордж СОРОС, американський фінансист

38 картин мариніста Івана Айвазовського (Створив понад шість тисяч ­полотен, зокрема відомий морськими пейзажами. 2009 року його картину "Відплиття Колумба з Палоса" продали за $1,59 млн на аукціоні Sotheby's у Нью-Йорку. – Країна) перевезли з Феодосійської галереї художника в Третьяковську галерею у Москві

544 730 000 гривень коштують права на 14 кредитів "Брокбізнесбанку". Такий лот виставив на аукціон Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. У заставі – молочні ферми та поголів'я великої рогатої худоби

4 000 поліцейських із 30 тис. співробітників не пройшли переатестацію. Усього в країні – близько 130 тис. поліцейських

Колишні чекісти мають отримувати менше

Декомунізація у Польщі триває понад 20 років. Вони йдуть цим шляхом повільно, але послідовно. Знизити пенсії для колишніх співробітників спецслужб комуністичного режиму – правильний крок. Україна до цього ще не дійшла, але обов'язково зробить.

Ми розпочали декомунізацію фактично рік тому. Поки що це лише політичні рішення. Але настане час і для соціальних. Маємо переглянути пенсії тих, хто протистояв Україні. Також потрібно залучити державні ресурси для підтримки людей, які боролися за її незалежність.

Володимир В'ЯТРОВИЧ, голова Інституту національної пам'яті

Читачі висловлюються про матеріали, які їм запам'яталися у попередньому номері "Країни"

Поверталась додому через лісосмугу неподалік залізниці о 10-й вечора. Тримала собачий корм. Ззаду підійшов чоловік. Схопив. Однією рукою розстібав штани, другою змушував ставати на коліна. Просила відпустити. Запевняла, що монашка, голосно читала "Отче наш" і "Богородице". Спершу наказував замовкнути, а потім почав відходити. Я втекла.

Олена, Київ

 

Сусідка багато років ходила в Польщу торгувати цигарками й горілкою. Заробила синові на машину, доньці – на університет. Постійно підмовляла мою маму ходити з нею. Та погодилась двічі. За перший раз заробила 20 гривень. Вдруге вторгувала менше, ніж заплатила за товар. Ще й підхопила там запалення легень.

Оксана, Львів

Подружку зґвалтували три хлопці, коли їй було 16. Пережила стрес, два роки відвідувала психолога. ­Поліції на злочинців не скаржились. Від тітки дізналася, що її батько 25 років тому теж зґвалтував дівчину. То помстились її родичі.

Христина, Івано-Франківськ

Зараз ви читаєте новину «Командувачем сухопутних військ Канади став онук українських емігрантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути