Ексклюзиви
вівторок, 25 жовтня 2016 12:35

Героїнова залежність вразила американський середній клас

Центр контролю й запобігання хворобам у США визнав, що залежність від опіоїдних наркотиків у країні набула характеру епідемії. До цієї групи належать героїн, морфін, фентаніл і кодеїн. 2014 року від передозування померли 47 тисяч американців, 2015-го – майже 50 тисяч.

Найкритичніша ситуація – у штаті Огайо. Торік тамтешні медики використали понад 20 тисяч доз налокону – препарату, що рятує від передозування героїном

Олівія МАТКОВСКІ, 47 років, нарколог, Нью-Йорк:

– Корінь проблеми – в захопленні знеболювальним. Пацієнти не дотримуються доз і рекомендованих термінів лікування. Виникає залежність. Знеболювальне без рецепта дістати складно, тому йдуть до наркодилерів. Те саме було з антидепресантами. Але з ними важко підібрати доступний наркотик зі схожою дією. Героїн – дешевий. Його можна купити в будь-якому місті. Ефект нагадує той, що отримують від пігулок.

Раніше героїн був наркотиком нетрів. Зараз із цією проблемою приходять люди середнього класу. Їм здається, що від одного чи двох уколів нічого страшного не буде. Але вилікувати залежність від знеболювального значно легше, ніж побороти героїнову. І мало хто усвідомлює, що отримав нову.

Зараз працюю з викладачкою балету. Вона рятувалася від болю в ногах. Є студент медичного коледжу – мав спортивну травму спини. Донька анестезіолога з місцевої лікарні пила кодеїн після операції на щелепі.

Автор: REUTERS
  50-річну Ронду Пасек і її чоловіка Джеймса Екорда помітили поліцейські у Східному Ліверпулі, штат Огайо у вересні. Автомобіль рухався. Дорослі знепритомніли під дією наркотиків. Позаду сидів їхній 4-річний онук. Отримали право опіки над хлопчиком за шість тижнів до того. Мати хлопчика працює стриптизеркою. Через її наркозалежність дитину забрали. Хлопчика передали сестрі Ронди. Жінку судили. Має відсидіти 180 днів за те, що дитина була в небезпеці. Джеймс проведе за ґратами 360 днів
50-річну Ронду Пасек і її чоловіка Джеймса Екорда помітили поліцейські у Східному Ліверпулі, штат Огайо у вересні. Автомобіль рухався. Дорослі знепритомніли під дією наркотиків. Позаду сидів їхній 4-річний онук. Отримали право опіки над хлопчиком за шість тижнів до того. Мати хлопчика працює стриптизеркою. Через її наркозалежність дитину забрали. Хлопчика передали сестрі Ронди. Жінку судили. Має відсидіти 180 днів за те, що дитина була в небезпеці. Джеймс проведе за ґратами 360 днів

Лорін ПЕТЕРС, 34 роки, соціальний працівник, Цинциннаті:

– Наркоманія вразила родини з маленькими дітьми. Хтось переживав матеріальні труднощі. Матері не могли впоратися з післяпологовою депресією. У містечках ситуація жахлива. У мегаполісах можна знайти лікаря або групу підтримки, де тебе ніхто не знає. А там люди залишаються наодинці із залежністю, доки вона не стане критичною.

У мене на обліку сім'я колишнього юриста Procter&Gamble. Мають чудовий будинок із садом, няню. А дружина – наркоманка. Тричі лікувалася від залежності. Щоразу зривається.

На тій самій вулиці – колишній фотограф. Була дуже успішна. Потім пережила зґвалтування. З клініки втікає. І я, і її мати розуміємо, що закінчиться це погано.

Ще в одній сім'ї – чоловік у в'язниці, бо побив дружину і 4-річну доньку. Обидва – хороші дизайнери. Дівчинка дуже відстає у розвитку. Недавно п'ять днів ходила в одному підгузку. Хірургу довелося чистити рани на дупі. Досвідчена тимчасова родина її не бере, бо дитина потребує психологічної реабілітації.

Для нас змінили правила. Тепер можемо відправляти на експертизу, якщо маємо найменшу підозру. Отримали право розповідати історії в пресі, не називаючи імен. Водночас пом'якшили вимоги для родин. Раніше в обдовбаної непритомної матері дітей забрали б одразу. Зараз навіть після третьої-четвертої реабілітації залишають із нею. Але мусить бути чиста під час реабілітації. Якщо бреше – соціальна служба забере дітей.

Дозволяють тісніший контакт із сім'ями. З дуже неблагополучними це – небезпечно. На мене нападали вдома. Але освічені люди розуміють, що чинять неправильно. Після роботи заходжу до матері-одиначки із чотирма дітьми. Їй треба хоча б півгодини з кимось поговорити. Замовляємо вечерю. Підбадьорюю, що все у неї вийде.

Дерек КОРБІН, 56 років, поліцейський, Дейтон:

– Я звик до притонів. Але на дітей, які порпаються в материному блювотинні, дивитися не можу. Вчора викликали в супермаркет. На підлозі – 23-річна жінка. Явно кололася. Біля неї 3-річний хлопчик. Тягне її за футболку й плаче.

Коли героїнова залежність вразила людей із поганим минулим, ми мали якісь системні рішення. А що робити з менеджером великого підприємства, у якого в гаражі три машини? Як бути з матерями, які колються біля малюків? Минулого тижня щодня отримували виклики, бо в автомобілі люди були у відключці. А вони ще деякий час їхали дорогою.

Луїза ЕСТЕС, 39 років, перекладач, Колумбус:

– Розлучилася з чоловіком позаторік. Потім потрапила в аварію. Мала складний перелом ноги. Приймала знеболювальне три місяці. Тоді лікар скасував рецепт. Спочатку купувала через інтернет кодеїн. Коли одного разу прийшла за дозою, продавець дав пакетик героїну. Сказав, що це – легше. Хотіла викинути, але передумала. За три дні вперше вкололася.

Сім місяців із життя не пам'ятаю. Дітей забрав колишній чоловік. Прийшов провідати їх на вихідні, а в старшої – воші. У молодшої була діарея два тижні. Їй не можна молочні продукти. А мене це не цікавило. Заощаджень вистачало на дозу щодня. Нарешті колишній чоловік та його сестра відвезли у клініку.

Зривалася шість разів. Одного разу спробувала запити наркотики віскі. Зараз – чиста півроку. Однак не було дня, щоб не думала про дозу. Регулярно сниться, що колюся.

Двічі на тиждень ходжу на зустрічі колиш­ніх наркоманок. Побачила, що через це пройшли успішні й сильні жінки. Але не уявляю, як можна впоратися без родини. Якщо ніхто не вірить у тебе, знову почнеш колотися. До мене повернувся чоловік.

8 смертей щодня від передозування наркотиками стаються в американському штаті Огайо. У місті Цинциннаті за останній тиждень серпня померли 175 людей

Зараз ви читаєте новину «Героїнова залежність вразила американський середній клас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути