середа, 22 червня 2016 08:51

Фоменко перестав бути самостійним

Збірна України з футболу провалила Євро-2016. Підопічні Михайла Фоменка програли у двох стартових турах групового турніру Німеччині та Північній Ірландії з рахунком 0:2. Українці стали першою командою з 24 учасників, хто не мав шансів бодай на третє місце після двох поєдинків. Заключна гра проти Польщі нічого не вирішувала. Однак наші поступилися й у ній – 0:1.

55-річний тренер Олег Федорчук пояснює причини провалу нашої команди

Чи були у вас тривожні відчуття перед турніром?

– Так. Я досить давно знаю Михайла Фоменка. Він має свої принципи і дотримувався їх. Не дозволяв керувати собою. Прихильник залізної дисципліни.

Фоменко "поплив" після того, як президент Федерації футболу Павелко нав'язав йому кандидатуру Андрія Шевченка на посаду помічника. Оголосили про це в лютому. Тоді я зрозумів, що тренера збірної немає.

  Футболіст збірної України Євген Коноплянка (№10) лежить на полі стадіону ”Олімпік Парк Ліон” у Франції після поразки 0:2 від Північної Ірландії в матчі другого туру групового турніру Євро-2016
Футболіст збірної України Євген Коноплянка (№10) лежить на полі стадіону ”Олімпік Парк Ліон” у Франції після поразки 0:2 від Північної Ірландії в матчі другого туру групового турніру Євро-2016

Чому Фоменко погодився прий­няти Шевченка до свого штабу?

– Торік у листопаді в Михайла Івановича закінчився контракт із Федерацією футболу. Його продовжували за умови входження Шевченка до тренерського штабу. Фоменко не мав вибору. Якби відмовився, то на Євро збірну повіз би інший тренер.

Що не вдалося команді на турнірі?

– Україна нагадувала студента, який вивчив один білет із 30 і сподівався, що той випаде йому. Нам бракувало тактичної гнучкості. Не зуміли зіграти першим номером проти Північної Ірландії, коли це вимагали. І навіть якщо так, то чому було б не віддати м'яч супернику, аби атакував він?

Перед Євро Україна провела чотири товариські матчі. Усі виграла. Але в них не було пошуку. Від червня 2013-го в нас жодного разу не було на полі два форварди. Ми не награвали цю модель. То як могли розраховувати на те, щоб відігратися у матчі з ірландцями?

Збірній бракувало футболіста, який регулював би темп матчу. Не розумію, чому з Північною Ірландією не вийшов Ротань, який міг би це робити. Розчарований Коваленком. Хлопця переоцінили. Не брав на себе гру, чого вимагала позиція, не загострював.

Хто ще розчарував?

– Ярмоленко. З іншого боку, на що сподіватися, коли футболіст пересидів у чемпіонаті України?

А Коноплянка – інший лідер збірної?

– Він зіграв як завжди. Тягнув м'яч, намагався самотужки вирішити долю матчу. Але на нинішньому Євро цього не вдається навіть суперзіркам. Таким, як Роналду й Ібрагімович. Потрібна чітко поставлена колективна гра. Італія, наприклад, дуже скромна за складом, зате після двох матчів забронювала собі перше місце в групі. Бо в діях команди простежується тренерська рука.

Які перспективи збірної України?

– Очевидно, новим тренером стане Андрій Шевченко. Я завжди був проти цього. Взяти і призначити найзірковішого гравця – найлегше. Але це рідко дає результат. Аргентина обпеклася на Марадоні, Болгарія – на Стоїчкові, Румунія – на Хаджі. Навіщо нам іти таким шляхом? Не здивуюся, якщо невдало зіграємо у відбірковому турнірі Кубка світу-2018.

Зараз ви читаєте новину «Фоменко перестав бути самостійним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути