середа, 17 квітня 2013 15:46

"Дитина з майбутнім" дає шанс аутистам на повноцінне життя

  Доктор клінічної психології Вірджинія Бассі із Сан-Франциско в США запроваджує спеціальну програму для дітей з емоційними, соціальними й поведінковими вадами. Вона приїхала до Києва на запрошення столичного дитсадка ”Дитина з майбутнім” для дітей із синдромом аутизму
Доктор клінічної психології Вірджинія Бассі із Сан-Франциско в США запроваджує спеціальну програму для дітей з емоційними, соціальними й поведінковими вадами. Вона приїхала до Києва на запрошення столичного дитсадка ”Дитина з майбутнім” для дітей із синдромом аутизму

При синдромі аутизму дитині важко встановлювати емоційний контакт із зовнішнім світом. Батьки часто не можуть навчити малюка розмовляти, гратися з однолітками, бути самостійним. Потрібна допомога фахівців. Тому в Києві було створено дитячий садок для дітей із синдромом аутизму "Дитина з майбутнім"

– Півроку ми збирали досвід кращих іноземних спеціалістів, щоб виробити програму навчання і суспільної адаптації для таких діток. Тепер у нас займаються 32 дитини. Всі вони абсолютно різні – ­кожен має свої особливості, проблематику. Для кожної дитини розробляють індивідуальну програму тренувань і лікування, – пояснює директор дитсадка Наталія Стручек. – Найважливіше, щоб кожна хвилина дитини з аутизмом була зайнята. Інакше її стан регресує. З восьмої ранку до шостої вечора індивідуально і в групах, із ­дітьми займаються медичні й соціальні ­психологи, педагоги, дефектологи, логопеди. Є художнє, фізичне і музичне виховання. ­Кожні чотири-п'ять місяців дитина проходить курс масажу.

За місяць важкої і безперервної роботи діти починають спілкуватися, передавати інформацію знаками, використовувати свій голос не тільки для вигуків, а й для мовлення.

На дитячому майданчику за вікном бавляться вихованці садка – скочуються з гірки, стрибають, взявшись за руки.

– На перший погляд вони нічим не відрізняються від звичайних. ­Бачили б ви їх місяць тому. Багато хто з криками кидався на землю. Тепер діти спілкуються, взаємодіють, – продовжує Наталія Стручек. – Ми навчаємо їх одягатися, мити руки, їсти, пам'ятають, де ­їхній рушник. Дітям з аутизмом це дається набагато важче.

На двох дітей у дитсадку приходиться один викладач. Усі мають освіту педагога чи психолога, але для роботи з дітьми-аутистами цього недостатньо. Персонал потребував додаткових тренінгів. Тому керів­ництво дитсадка запросило до співпраці доктора клінічної психології Вірджинію Бассі із Сан-Франциско. У США вона запроваджує у дитсадку спеціальну програму для дітей з емоційними, соціальними і поведінковими вадами.

Вірджиніє, для чого ­потрібні ­дитсадки зі спеціальними ­програмами для дітей з аутизмом?

– Таких дітей потрібно навчати спілкуватися. Без цього вміння говорити або читати просто непотрібні. Тому знання, які діти отримують на індивідуальних заняттях, їх вчать застосовувати в групі. Ми коригуємо поведінку дітей, які звикли бути самі. Спочатку вони кричать, б'ються і кусаються, але за тиждень ми бачимо шалений прогрес. Я дуже пишаюся людьми, які працюють у цьому садку. У них люблячі серця.

Як батькам виявити аутизм у ­дитини?

– При синдромі діти не розмовляють, не хочуть спілкуватися з іншими людьми, а також мають стереотипну поведінку. Наприклад, виконують один і той же рух руками багато разів.

Чи можна вилікувати аутизм?

– На жаль, ні. Такі діти завжди ­будуть особливими. Коли батьки дізнаються про аутизм у дитини, вони дуже налякані. Їм важко прийняти, що у дітей труднощі з розвитком. Але при спеціальному ­навчанні діти змінюються просто на очах. Раннє навчання допомагає максимально розкрити потенціал малюка. У подальшому він може отримати освіту, мати друзів, стосунки. В Америці ­аутисти працюють садівниками, комірниками, фасувальниками, опановують інші робочі спеціальності.

Що слід зробити, щоб аутисти в Україні могли себе реалізувати?

– Такі садочки треба відкрити ­хоча б у декількох обласних центрах. Адже в цей заклад возять дітей навіть з Одеси. Також потрібні спеціальні школи для аутистів. Для держави набагато дешевше потурбуватися про розвиток таких дітей заздалегідь

Зараз ви читаєте новину «"Дитина з майбутнім" дає шанс аутистам на повноцінне життя ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути