Ексклюзиви
вівторок, 30 серпня 2016 13:55

Брата повісили в саду. В кишені мав фото сімох дітей

Автор: фото: REUTERS
  36людей в середньому страчують шляхом самосуду щодня у Філіппінах. Їх підозрюють у торгівлі наркотиками Жінка обнімає тіло свого чоловіка у передмісті Маніли Пасай у липні 2016-го. Його застрелили на вулиці за наркоторгівлю. Поруч лежить табличка з написом ”Я наркобарига”
36людей в середньому страчують шляхом самосуду щодня у Філіппінах. Їх підозрюють у торгівлі наркотиками Жінка обнімає тіло свого чоловіка у передмісті Маніли Пасай у липні 2016-го. Його застрелили на вулиці за наркоторгівлю. Поруч лежить табличка з написом ”Я наркобарига”

Філіппінці влаштовують самосуди над наркодилерами

Роландо Ейябрава, 54 роки, шериф поліції, Маніла:

– Я відповідальний за порядок у бідному районі. Наркоторгівля вийшла з-під контролю років п'ять тому. Дилери продавали наркотики в школах. Пропонували дітям кілька доз безкоштовно. Вони мали вигляд як цукерки, марки. Так тривало до цього літа. Ніхто не вірив, що будуть самосуди.

Нам допомагає батько 13-річної дівчинки. Її знайшли зґвалтованою й убитою в підвалі. Втекла з дому за три тижні до того. Приймала наркотики. Багато заборгувала. Не зуміла продавати "товар" дітям у школі. За це її вбили. Батько вистежує дилерів неподалік середніх навчальних закладів. Стріляє, біля тіл лишає записку: "Я вбивав дітей. Через мене плакали матері". Потім заявляє нам, кого й де застрелив.

У самосудах беруть участь філіппінці, родичі яких постраждали через наркотики. Такі полювання небезпечні, бо наркоторговці відстрілюються. Нам зараз простіше. Не потрібно забирати торговця у відділок, слухати брехню і, зрештою, відпускати, бо хтось попросив.

Звісно, родичі вбитих обурюються. Кажуть, їхній Роберто продавав дітям наркотики, бо не мав іншого способу утримувати родину.

Сара Вайя, 34 роки, адвокат, Маніла:

– Наркоторгівля – один із найважчих злочинів у будь-якій країні. Але ні в США, ні у Великій Британії не дійшли до самосуду. Це дикунство й середньовіччя.

До мене звернулася родина 17-річного хлопця. Його знайшли застреленим. Мав із собою вісім доз наркотиків. Батьки кажуть, що купував для вечірки. Але в поліції відмовилися порушувати кримінальну справу. Мовляв, все одно планував їх поширювати.

Зараз вулиці зачищають від найнижчої ланки – дилерів. Великих босів не чіпають.

Ева Пестере, 54 роки, економіст, Кесон:

– Синові було 30. Його знайшли застреленим неподалік будинку. На табличці написали, що продавав наркотики. Сина катували, переламали ноги. Мав бар, салон краси, гарну дружину. Навіщо йому торгувати наркотиками?

Виявилося, що цим займалися в його барі. Але син про це не знав.

Аммон Равер, 36 років, столяр, Давао:

– Я збував наркотики після школи. Дилером був старший брат. Він запропонував і мені. За чотири дні заробив більше, ніж мама за місяць у хлібопекарні. Продавав кокаїн і метамфетамін під ліцеєм, де вчилися діти багатих. За три місяці мав два десятки постійних клієнтів.

Дутерте тоді був мером Давао. Оголосив, що поліція і громадяни можуть убивати наркодилерів. Брата повісили у нашому саду. В кишені мав фото сімох дітей. Усі загинули через наркотики. Найстаршому – 15 років.

Мама пішла в поліцію заявити на мене. Розуміла, що тільки так залишуся живий. Із 38 членів нашої банди вижили шестеро – ті, хто здався. Я відсидів три роки. Опанував професію столяра. Зараз беру на роботу хлопців із бідних родин.

22 роки Родріго Дутерте був мером міста Давао. Його називали "карателем" через заклики до самосуду. Під час інтерв'ю називав прізвища людей, пов'язаних із виробництвом і продажем наркотиків. Згодом їх знаходили вбитими

Експерти із захисту прав людини Організації Об'єднаних Націй вимагають від Філіппін припинити війну з наркоторговцями. У відповідь президент Родріго Дутерте заявив, що країна вийде з ООН.

Після інавгурації у травні 71-річний Дутерте дозволив поліцейським і громадянам страчувати наркоторговців на місці злочину. Мовляв, не варто витрачати гроші на розслідування, час суддів. За три місяці у країні загинули 1,8 тисячі людей. Трупи залишають на вулицях.

– Наказ – убивати всіх причетних до наркотиків. Мене не обходять жодні права людини. Треба рахувати не мертвих дилерів, а тих, кого вони вбили, – заявив Родріго Дутерте.

Із травня поліції добровільно здалися 565 тисяч людей, причетних до наркоторгівлі. Просять тримати їх у камерах

Зараз ви читаєте новину «Брата повісили в саду. В кишені мав фото сімох дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути