Ексклюзиви
пʼятниця, 13 січня 2017 11:45

Якщо Ярмоленко не піде взимку – буде погано і йому, і "Динамо"

У чемпіонаті України футболісти майже не розвиваються

Збірна України провела чотири матчі під керівництвом Андрія Шевченка. Її гра відповідала вашим очікуванням?

– До призначення Шевченка я ставився нейтрально. Безглуздо критикувати людину тоді, коли вона ще нічого не зробила. Тепер команда пройшла певний шлях із новим тренером. Мені подобається прагнення Андрія грати у цікавий для глядачів футбол. Не все виходить. У жодному матчі наші не домінували цілковито. Але це й неможливо. Бо збірна потребує зміни поколінь і переходить до іншого стилю гри.

Важливо, що не поступилася в жодному матчі. Тепер футболісти мають заграти розкутіше. Посідаємо друге місце у відборі на Кубок світу-2018. Об'єктивно, це – максимум. Усі будуть задоволені, якщо залишимося на цій позиції після фінішу кваліфікаційного турніру. Фаворит групи – збірна Хорватії. Усе йде до того, що вона здобуде путівку до фіналу.

Автор: reuters
  Нападник збірної України Артем Кравець, праворуч, у кваліфікаційному турнірі Кубка світу-2018 зіграв три матчі. Забив у кожному з них по одному м’ячу
Нападник збірної України Артем Кравець, праворуч, у кваліфікаційному турнірі Кубка світу-2018 зіграв три матчі. Забив у кожному з них по одному м’ячу

Які маємо резерви для посилення гри збірної?

– Чекаю більшого від Віктора Коваленка. У "Шахтарі" він діє яскравіше, більше впливає на гру. Можливо, тому, що грає ближче до атаки. Віктору 20 років. Потенціал величезний. Але хлопець потрапив у надщільний графік і втомився. Однак Шевченко довіряє йому.

Чия гра стала відкриттям?

– Артема Кравця. Він невдало почав сезон. На перший матч проти Ісландії його не запросили. Але потім регулярно забивав у збірній. Відчув упевненість, що допомогло закріпитися у складі іспанської "Гранади".

Пішли на краще справи у Коноплянки. Наступний матч збірної – 24 березня у Загребі. Сподіваюся, до того часу Євген стане провідним футболістом у німецькому "Шальке".

Яка позиція у збірній найпроб­лемніша?

– Фланги захисту. Зліва грає Едуард Соболь. Перший матч проти Ісландії провів непогано. Далі почалися проблеми – і в позиційній грі, і у фізичній готовності. Тому не завжди потрапляє до основного складу луганської "Зорі".

У нас нема класних центральних оборонців, яких за потреби можна було б використати на фланзі. Як, приміром, француза Ліліана Тюрама на Кубку світу-1998.

Донецький "Шахтар" влітку очолив португалець Пауло Фонсека. Чи змінилася гра команди?

– Донеччани по-іншому стали оборонятись. Грають у жорсткий зонний захист. За Луческу стандартні ситуації розігрували. Тепер іде пряма подача з кутових.

Фонсека на старті сезону відмовився від основної пари центральних оборонців, по-іншому використовував Тайсона. Поразка у Лізі чемпіонів від швейцарського "Янг Бойз" змусила його стати обережнішим. Найважливіше: португалець вносить своє, але стиль гри залишається – комбінаційний, швидко рухається м'яч, до атак активно долучаються крайні захисники.

Фонсека побачив когось із футболістів інакше, ніж його попередник?

– Тарас Степаненко уже не типовий опорник, а частіше долучається до атак. Чимало шансів отримує нападник 20-річний Андрій Борячук. А Фред здатний замінити Фернандіньйо, який зараз є одним із ключових гравців "Манчестер Сіті".

  Сергій НАГОРНЯК, 45 років, колишній футболіст він­ницької ”Ниви”, дніпропетровського ”Дніпра”, московського ”Спартака”, донецького ”Шахтаря”. Зіграв 14 матчів за збірну України. З літа 2014 року до літа 2016-го працював помічником головного тренера ”Дніпра” Мирона Маркевича. Клуб грав у фіналі Ліги Європи 2014/15. Працює експертом на телеканалі ”2+2”. Одружений, має сина та доньку
Сергій НАГОРНЯК, 45 років, колишній футболіст він­ницької ”Ниви”, дніпропетровського ”Дніпра”, московського ”Спартака”, донецького ”Шахтаря”. Зіграв 14 матчів за збірну України. З літа 2014 року до літа 2016-го працював помічником головного тренера ”Дніпра” Мирона Маркевича. Клуб грав у фіналі Ліги Європи 2014/15. Працює експертом на телеканалі ”2+2”. Одружений, має сина та доньку

Чого може досягти "Шахтар" у Лізі Європи?

– Перший суперник у плей-оф – іспанська "Сельта". Вона нагадує "Шахтар" – добре атакує і тримає м'яч. Але потенціал донеччан вищий.

Турбує, що Фонсека уже виграв чемпіонат України. Свого часу цей шлях пройшла "Баварія" Ґвардіоли. Перемагала в чемпіо­наті Німеччини ледь не на початку квітня. І втрачала ігровий тонус та мотивацію. У результаті три роки поспіль поступалася у півфіналах Ліги чемпіонів.

Київське "Динамо" провалило другу половину 2016 року?

– Так. Бо чемпіонат програний, із групи Ліги чемпіонів не вийшли нікуди. Перед матчами "Динамо" було зрозуміло: команда неспроможна грати симпатично. Скромний добір півзахисників, нікому реалізовувати тренерські ідеї.

Як вирішити цю проблему за обмежених фінансів? Активно залучати молодь?

– Це очевидний шлях. Усім подобається гра "Динамо" в юнацькій Лізі чемпіонів – п'ять перемог у шести матчах, перше місце в групі. Але якщо з десятка юних киян у дорослому футболі розкриються троє – це буде успіх. Торік "Шахтар" дійшов до фіналу юнацької Ліги чемпіонів. Багато футболістів поповнили основну команду? Один Коваленко. Борячук – тільки на підході, Матвієнко стоїть ще далі.

Як бути лідеру "Динамо" Андрієві Ярмоленку: перебратися в якийсь європейський клуб чи залишитися в Києві, маючи п'ятирічний кон­тракт із високою зарплатнею?

– Якщо Андрій не піде найближчої зими – для нього це буде погано. Чемпіонат України нині – не місце, де можна розвиватися футболісту. Момент для переходу і так втрачено. Оптимально це треба було зробити влітку 2015-го.

Для киян продаж Ярмоленка був би хорошим рішенням. Він тягнув команду два роки. Але не може клуб рівня "Динамо" залежати від одного футболіста.

Сергій Ребров двічі поспіль переміг у національному чемпіо­наті, грав у 1/8 Ліги чемпіонів. Чи правильно після одного невдалого сезону ставити питання про відставку?

– Сергій як головний тренер зробив чимало хорошого. Сподіваюся, зробить ще. Але "Динамо" – топ-клуб України. В таких із тренерами обходяться жорстко. Анчелотті 2014-го виграв Лігу чемпіонів, а наступного сезону був звільнений із мадридського "Реала".

Ребров не може не розуміти: будь-яка осічка – це привід, щоб уболівальники вимагали звільнення. Як вчинить президент клубу Ігор Суркіс – інше питання.

Зараз ви читаєте новину «Якщо Ярмоленко не піде взимку – буде погано і йому, і "Динамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути