понеділок, 08 лютого 2010 14:48

"Батьки накладали дітям яскравий макіяж, щоб вони виглядали сексуальніше й доросліше"

 
  - Наприкінці 1990-х мене цікавили соціальні теми - діти, порнографія, насильство. Тоді панував суспільний цинізм і тема дітей була, з одного боку, провокаційна,  а з іншого - важлива й життєва.

Усе сталося випадково. Я фотографував у Харкові для дитячої модельної агенції. Дітей приводили самі батьки. Я помітив, що вони їх не просто підфарбовують, а перефарбовують. Накладають яскравий макіяж, щоб діти виглядали сексуальніше й доросліше і якомога швидше увійшли в цей бізнес. А пози - це була така своєрідна гра. Я питав: "Що зазвичай робить твоя мама, покажи". Дівчинка каже: "Ну, вона сидить цілий день із сигаретою". І показала як. От і вийшла така сама, як мама.

Діти й у житті наряджаються, перевдягаються, копіюють дорослих. Завжди так було. Ці фотографії - цнотливі, там нема порнографії, нема оголеної натури.

 Люди звикли, що мистецтво - це натюрморти, релігійні сцени, зображення представників влади

Не хочу ображати публіку, але те, що мої роботи сприймають як порнографічні, -  невігластво. Люди просто звикли, що мистецтво - це натюрморти, релігійні сцени, зображення представників влади.

Я знаю батьків дітей, які позували. Вони поставилися до цього з гумором. Хотів би зробити серію "10 років потому", щоб дослідити, що сталося з тими дітьми, ким вони є.

 



Сергій БРАТКОВ, 50 років

Російсько-український художник і фотограф

Народився в Харкові. З 2000-го живе в Москві. Знімав для журналу Playboy. Учасник виставок сучасного мистецтва у Венеції, Сан-Паулу, Франкфурті-на-Майні. 2007-го представляв Україну на Венеційському бієнале. На митниці не дозволили ввезти в Україну 27 робіт Браткова для виставки фотографій "Діти" у київському PinchukArtCentre.

Зараз ви читаєте новину «"Батьки накладали дітям яскравий макіяж, щоб вони виглядали сексуальніше й доросліше"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути