субота, 07 липня 2012 18:18

"Сол Кемпбелл — ідіот. BBC його просто використав"

"Сол Кемпбелл — ідіот. BBC його просто використав"
Джіддіг Аламін ФОТО: Gazeta.ua

27-річний журналіст Джіддіг Аламін приїхав на Євро із Судану. Він розповів Gazeta.ua про свої враження від України.

"Я бував на кількох великих футбольних турнірах у різних країнах. В Україні все чудово організовано на Євро. У Польщі так само. Я себе почуваю тут у безпеці, хоча перед турніром були певні побоювання. Думаю, ви розумієте чому. Я багато читав про проблеми, які є в Україні, але все це виявилося дурнею. Все чудово, українці дуже привітні та мирні люди. Я насолоджуюся перебуванням тут."

Чого саме ви побоювалися?

"Я повністю подивився програму "Панорама" на BBC. Також я читав багато про проблеми расизму в Україні. Британська преса масштабно висвітлювала цю тему. Моя сім'я дуже переживала перед моїм відправленням на турнір. Я їх заспокоював. Я знав, що зі мною все буде добре. Все-таки британські змі далеко не найчесніші у світі. Вони дуже непрофесійно та необ'єктивно писали про Україну. Британські журналісти не дали змоги висловитися українській і польській сторонам. Вони тільки шукали проблеми у вашій підготовці, щоб погіршити імідж країн-господарок Євро. Не знаю чому вони так робили.

Звичайно у мене були певні сумніви і побоювання, але я вірив, що все буде добре. Так і вийшло."

Які проблеми у вас виникли під час перебування в Україні?

"Не всі українця говорять англійською мовою. Але це не створювало великих незручностей. Коли люди бачили мій розгублений вигляд, то самі підходили і пропонували свою допомогу. Дехто навіть брав за руку і відводив у потрібне місце, якщо не міг на словах пояснити дорогу. Те саме було у Польщі. Я кажу правду, це мій життєвий досвід тут, а не казочка для місцевих журналістів. Про все це я писав у свою газету. Сол Кемпбелл — ідіот. Думаю, BBC його просто використав. Він колишній капітан збірної Англії, тому йому потрібно було слідкувати за своїм словами. Як він міг говорити про гроби, якщо не був в Україні та Польщі?"

Матчі Євро в Україні не збирали повних стадіонів. Причина у поганій репутації закордоном?

"Одна з причин — це BBC, але не тільки. Я був у Донецьку на півфінальному матчі Євро Португалія - Іспанія . За моїми підрахунками пустували близько трьох тисяч місць. Я говорив з багатьма людьми. Їх думки сходяться. У місті бракує готелів, особливо за доступну ціну. Були вільні місця, але коштували вони дуже дорого. Українська влада мала більше уваги приділити вирішенню цього питання. Все-таки місто приймало півфінал Євро.

Був вражений, коли побачив за межами стадіону перекупників, які продавали квитки на півфінал за 30 євро. Це говорить, що пропозиція була меншою за попит. Прикра ситуація. Ще раз повторюсь, що організація самого турніру була чудовою, стадіони мають дуже високий рівень."

Чотири роки тому ви працювали на Євро в Австрії та Швейцарії. Можете порівняти?

"Звичайно, що турніри вийшли різними, адже проходили зовсім в інших країнах. Але стандарти проведення турніру були дуже високими і там, і там. Ви зробили фантастичну роботу до Євро, провели чудовий турнір. Як можна звинувачувати Україну чи Польщу у великих відстаннях між приймаючими містами? А вони були величезними і це створювало певні незручності. Хоча в Австрії та Швейцарії були аналогічні проблеми. Все тому, що турнір приймають дві країни. Подивимося, як Платіні спробує провести Євро у 12 різних містах. Це цікава ідея, але її буде важко реалізувати."

Два роки тому чемпіонат світу уперше пройшов в Африці.

"Це була велика подія не тільки для ПАР, але й для всього африканського континенту. Організатори зробили чудову роботу, турнір пройшов на хорошу рівні. Хоча перед стартом чемпіонату світу у світовій пресі було багато бруду і викривлених публікації щодо ПАР. Те саме відбулось перед Євро щодо України та Польщі. Звісно були певні проблеми. Турнір проходив у 9 містах ПАР. Відстані між ними були жахливими. Переміщатися країною потрібно було літаком. Також не все у порядку було з безпекою. Потрібно було бути дуже обережним."

Як ПАР використовує об'єкти побудовані до ЧС-2010?

"Насправді з цим є проблеми. Найбільший стадіон Африки "Соккер Сіті" у Йоханнесбургу, який приймав фінал ЧС-2010, не заповнюється. Мені довелось побувати на матчі місцевих команд. Стадіон був майже порожній (місткість арени в різних джерелах - від 84 490 глядачів до 94 700). Це виглядало жахливо.

Думаю, в України таких проблеми не буде. Приміром, на "Донбас Арені" грає "Шахтар". Команда регулярно виступає в Лізі чемпіонів, тому стадіон завжди буде повним."

Кого з відомих українців ви знаєте?

"Двох Шевченків. Коли шукав житло у Києві, то помітив, що у місті є пам'ятник Шевченку, бульвар Шевченка, університет його імені. Спочатку подумав, що все названо на честь футболіста, але це не було логічно. Прогуглив і дізнався, що Україна має ще одного дуже відомого Шевченка. Тарас — поет, він дуже багато зробив для вашої історії та культури. Андрій — великий нападник, він завжди вмів чудово вибирати позицію на полі. І навіть зараз він демонструє високий рівень гри. Шева забив класні голи у ворота збірної Швеції. Бачив дуже багато реклами з ним. Це показник, наскільки він тут популярний."

Зараз ви читаєте новину «"Сол Кемпбелл — ідіот. BBC його просто використав"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути