субота, 17 квітня 2021 06:33

Вчені створили датчик, який реагує на небезпечний перебіг Covid-19

Вчені створили датчик, який реагує на небезпечний перебіг Covid-19
Створили датчик, який реагує на небезпечний перебіг коронавірусу. Фото: Reuters

Фахівці з Університету Техасу в Далласі (США) розробили датчик поту, який діє як система раннього попередження про наближення "цитокінового шторму" при коронавірусі і інших інфекціях.

Пристрій розміром з годинник може допомогти лікарям більш ефективно лікувати пацієнтів. Результати перших тестів були представлені в доповіді Американського хімічного товариства (ACS), пише Daily Mail.

"Так відбувається, коли хімічні речовини в кровотоці, звані цитокінами, швидко розмножуються і виходять з-під контролю. Вони призначені для обмеження і контролю імунної системи, і коли не працюють, це може привести до запалення і пошкодження органів", - пояснили вчені.

Сенсор, який містить два електроди, покритий антитілами, які зв'язуються з двома білками, і цей процес змінює електричний струм, що йде до зчитувального пристрою. Потім зчитувач по бездротовій мережі передає дані в додаток для смартфона, який перетворює електричні вимірювання в концентрації білка. Через кілька хвилин старий піт виходить назовні, а недавно виділений надходить на смужку для аналізу.

Для свого нового сенсора цитокінів дослідники створили сенсорні смужки з антитілами одразу проти семи запальних білків і протестували його на шести здорових людях, а також на п'яти хворих на грип (цей вірус теж може викликати "цитокіновий шторм"). Щоб зібрати досить поту для тестування, вчені попросили пацієнтів зайнятися фізичними вправами або прикладали невеликий електричний струм до шкіри пацієнтів.

У всіх учасників тесту виявили цитокіни в поту, що відповідало очікуваним значенням, заснованим на попередньому дослідженні. І тільки в двох з хворих рівень цих речовин був підвищений.

Вчені говорять, що система раннього попередження дозволить лікарям швидко призначати пацієнтам препарати, які знизить ризик виходу "цитокінового шторму" з-під контролю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глава Pfizer: Може знадобитися третя доза вакцини

Цитокіни виділяються з потом в меншій кількості, ніж в крові. І хоча аналізи крові можуть вимірювати ці речовини, їх складно виконувати вдома, і вони не можуть постійно контролювати рівень білків. Ще на початку пандемії лікарі визнали, що "цитокіновий шторм" може пошкодити органи, викликаючи важке захворювання і піддаючи людину високому ризику смерті.

Зараз ви читаєте новину «Вчені створили датчик, який реагує на небезпечний перебіг Covid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути