Ексклюзиви
середа, 07 квітня 2021 16:07

В якому віці варто віддавати дітей до школи

В якому віці варто віддавати дітей до школи
В якому віці варто віддавати дітей до школи - 4 міркування фахівців фото: osvitanova.com.ua

До 31 травня триває подача документів першокласників до школи. Сучасний Закон "Про повну загальну середню освіту" дозволяє йти до 1-го класу як учням 6, так і 7 років. Gazeta.ua поцікавилася у фахівців, на які фактори треба зважати, щоб зрозуміти, що дитина готова йти до школи.

"Вік не має значення. Усе залежить від готовності дитини до школи. Є дошкільнята, які готові в 6 років, а є ті, які - в 7. Часом батьки вважають, якщо дитина має певні знання, то готова до школи, але це не так. Усе залежить від рівня її фізичної зрілості. В іншому випадку на дитину чекає складне та стресове навчання", - розповідає заслужений вчитель України та редактор порталу "Освітня політика" Віктор Громовий.

Мати школярки Інна Молчанова переконана, що варто зважати на загальний розвиток дитини, рівень готовності до навчання та стан здоров'я.

"Якщо під час пандемії малятко піде до школи, а потім перейде на дистанційку, то про якість освіти взагалі не йдеться. Не варто забирати дитинство. У нас можна і з 3 років "посадити дитину за парту" на навчальних курсах. Я б так не робила. Але якщо дитина активна, спрагла до навчання вже в 6, то хай іде, чому б і ні", - каже Інна Молчанова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи варто батькам втручатися в суперечки дітей

Керівниця вокальної студії "Максимум" Марія Маслюк потрапила до школи в 5 років.

"Дитину потрібно віддавати до школи безпосередньо, коли вона готова. Є багато дошкільних закладів, гуртків, які готують діток до шкільної програми, навчання. Спостерігаю, що вони починають навчатися в гуртках з 5 років. Я пішла до школи в 5 років і, відверто кажучи, не шкодую про це. У садочку, де я навчалася, моїм батькам сказали, що якщо залишити мене ще на 1 рік, то мені буде сумно. Я знала всі шкільні ази, мені було б нецікаво проходити ще рік все те саме, що я вже й так знала. Батьки прислухалися до думки методистів і віддали мене до школи в 5 років. За всі 11 років навчання в школі не відчувала, що менша на рік або гірше щось знаю. Все було навпаки", - додає Марія Маслюк.

Мати школяра Наталія Піка переконана, що діти мають починати навчання в 7 років.

"В 5 чи 6 років діти не готові до навчання. Ні морально, ні фізично. Вони не готові сидіти за партою кілька годин і слухати вчителя", - додає вона.

2020 року в Києві скоротилася кількість першокласників. Так, 1 вересня 2020 року за парти 429 закладів сіли більш як 30 тис. першокласників, які навчатимуться за програмою Нової української школи, а 2019 року їх було майже 33 тис. в 430 школах.

Зараз ви читаєте новину «В якому віці варто віддавати дітей до школи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути