понеділок, 15 серпня 2016 14:22

У Чумацькому шляху виявили беззіркову порожнечу

 

Недалеко від центру галактики зупинилися процеси зореутворення. Про це повідомили вчені з Токійського університету.

Чумацький шлях має чітко сформовану структуру зі спіральними рукавами, центральним потовщенням (балджем) і активним ядром, в серці якого розташована надмасивна чорна діра, з великим невидимим гало темної матерії. З боку вона нагадує літаючий диск, середня товщина якого становить близько 1 тис. світлових років, а діаметр - близько 100 тис. Сонце знаходиться на відстані 26 тис. світлових років від ядра галактики.

Практично всі знання отримані зі спостережень за розмірами, віком і розподілом за зірками Чумацького шляху. Їх загальну кількість оцінюють в кілька сотень мільярдів. В основі таких астрометричних робіт лежить використання цефеїд.

Цефеїди - це великі, молоді, яскраві змінні зірки, пульсуючі з виключно чіткою періодичністю. Вимірявши періодичність такої далекої зірки, можна підрахувати її вихідну світність, а за різницею зі спостережуваної - підрахувати відстань до неї і її сусідів.

Однак пошук і спостереження цефеїд з далеких регіонів Чумацького шляху ускладнюють перешкоди різного роду, в тому числі щільні газопилові скупчення, далеко не рідкісні в нашій галактиці.

Груп астрономів з Японії, Італії та ПАР на чолі з Норіюкі Мацунага з Токійського університету виконала таке дослідження використовуючи південноафриканський телескоп JSA.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці зняли на відео, як Сонце розриває комету

Вчені оприлюднили інформацію, що в широкій області в центрі нашої галактики їм не вдалося знайти взагалі жодної цефеїди. Статтю опублікували в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Безпосередньо недалеко від галактичного центру (на відстані близько 150 світлових років) такі зірки відомі, але далі, схоже, починається "зоряна пустка". За словами Норіюкі Мацунага, вона тягнеться аж до 8 тис. світлових років від центру Чумацького шляху. Це не означає, що регіон зовсім не містить зірок: в ньому немає лише цефеїд та інших молодих зірок, а значить не скупчуються великі кількості газу і не проходять процеси зореутворення.

Автори роботи відзначають, що ці висновки добре узгоджуються з попередніми спостереженнями в радіодіапазоні, які також виявили загадкову "зоряну пустку" в районі центру галактики.

Нагадаємо, що SpaceX запустила ракету з вантажем для МКС.

Зараз ви читаєте новину «У Чумацькому шляху виявили беззіркову порожнечу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути